Aceasta modificare a Codului fiscal este de apreciat, insa ramane deschisa o alta „rana” veche, si anume o prevedere care reduce accesul companiilor la finantare prin operatiuni de tip factoring. Este vorba de limitarea deducerii pierderilor din cesiunea de creante la un plafon de 30%. Daca o creanta este vanduta, de exemplu, la un sfert din valoarea ei nominala, diferenta de 75%, considerata pierdere, nu este deductibila integral, ci doar in proportie de 30%. Astfel, pentru a recupera 25% din valoarea creantei, creditorul va trebui sa suporte, pe langa pierderea comerciala de 75%, si un cost fiscal de aproape 9%, reprezentand partea din pierdere care nu poate fi dedusa fiscal in acest exemplu.
Cu alte cuvinte, deductibilitatea integrala a provizioanelor pentru facturile neincasate este favorabila, dar incompleta. Practic, daca un creditor decide sa renunte la o creanta, beneficiaza de deducerea integrala a pierderii, dar daca vrea sa recupereze o parte, trebuie sa scoata bani in plus „din buzunar”.
Efectele negative ale acestei neconcordante in tratamentul fiscal se vor vedea cu adevarat in special anul viitor, cand multe companii care vor avea nevoie sa apeleze la operatiuni de finantare a fluxurilor de numerar pentru facturi neincasate vor constata ca trebuie sa suporte un cost fiscal semnificativ. In plus, aceasta limitare va afecta si bancile comerciale, care se vor confrunta cu credite neperformante in crestere dupa expirarea moratoriului (posibilitatea amanarii platii ratelor).
Este de remarcat si faptul ca tratamentul din legislatia romaneasca este foarte restrictiv prin comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Conform unei analize comparative Deloitte, majoritatea covarsitoare a statelor membre acorda deductibilitate integrala pentru pierderile inregistrate de catre institutiile de credit ca urmare a vanzarii de creante rezultate din credite neperformante, iar celelalte pun anumite conditii si limitari, dar mai putin restrictive decat cele din in Romania.
Asadar, modificarile aduse recent Codului Fiscal, indelung asteptate de mediul de afaceri, sunt binevenite, insa insuficiente, in conditiile in care anul viitor se anunta unul mai dificil, iar probabilitatea sa ne confruntam cu o majorare a nivelului creantelor neincasate si a creditelor neperformante este in crestere.
Citeste si: Lege noua: Angajatorii pot sa reduca timpul de munca si salariile angajatilor, din cauza pandemiei
Sursa foto: pexels.com
Material de opinie de Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea