De ce sunt importante alegerile europarlamentare
alegeri europarlamentarealegeri 26 maipe
Doar cateva zile ne despart de alegerile europarlamentare. In 26 mai se voteaza pentru "Inima democratiei europene". Asa este supranumit Parlamentul European, ai carui membri vor adopta legislatia propusa de Comisia Europeana, care face obiectul aprobarii de Guvernele statelor membre, reprezentate in Consiliul UE.
500 de milioane de oameni vor alege pe cine trimit in Parlamentul Europan
Peste 500 de milioane de cetateni membri ai statelor Uniunii Europene isi vor exercita votul pentru alegerea parlamentarilor europeni, in perioada 23-26 mai. In total, cetatenii UE vor alege 705 de membri in Parlamentul European, fiecare tara avand un "lot" de reprezentanti. Important e de precizat faptul ca, anul acesta, pentru prima data din 2014, numarul deputatilor nu va mai fi 751, ci 705.
Acest lucru se intampla ca urmare a plecarii celor 73 de deputati britanici. Aceasta reducere va lasa o marja disponibila pentru eventualele viitoare extinderi ale Uniunii. Important de mentionat este ca niciun stat membru nu va pierde locuri in PE.
Din cele 73 de locuri ramase libere dupa ce Regatul Unit va parasi UE, 27 de locuri vor fi realocate pentru a reflecta mai bine principiul proportionalitatii descrescatoare.
Ele vor fi distribuite Frantei (+5), Spaniei (+5), Italiei (+3), Tarilor de Jos (+3), Irlandei (+2), Suediei (+1), Austriei (+1), Danemarcei (+1), Finlandei (+1), Slovaciei (+1), Croatiei (+1), Estoniei (+1), Poloniei (+1) si Romaniei (+1).
Astfel, Romania va putea trimite in Parlamentul European 33 de deputati pentru alegerile din 2019. Apropo de numarul de locuri disponibile pentru Romania, acestea se calculeaza in functie de populatia tarii. Statele mai mici au dreptul la un numar ceva mai mare de trimisi in PE, in timp ce statele mari beneficiaza de un numar mai redus. Astfel, se formeaza diversitate in PE, si statele mici au si ele sansa sa isi spuna punctul de vedere prin mai multi reprezentanti, lucru ce nu ar fi posibil daca numarul de locuri ar fi direct proportional cu dimensiunea statului la nivel demografic.
Care este miza acestor alegeri?
O Romanie pro democratica si pro stat de drept nu poate desfasura o politica interna rupta de ceea ce se intampla in Uniunea Europeana. Este esential sa trimitem in Parlamentul European oameni care pot si vor sa ne duca in directia buna, care sunt interesati de apararea democratiei in Romania si de apararea intereselor noastre financiare.
Iar acest lucru se poate realiza la alegerile din 26 mai, pentru ca Parlamentul European este o institutie cu multa putere, care poate, de exemplu, sa influenteze bugetul Uniunii, deci si alocarile de fonduri pentru diverse programe din tara noastra.
Totodata, in competenta celor din PE intra si discutiile despre drepturile muncitorilor din comunitate, despre schimbarile climatice, PE fiind, practic, puterea legislativa a Uniunii.
Sintetizand, putem spune ca PE reprezinta puterea legislativa, bugetara si controlul democratic al Uniunii. Desi are putere legislativa, PE nu poate initia legi, aceasta atributie ii revine Comisiei Europene, insa, PE impreuna cu Consiliul Uniunii Europene adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii).
Vorbind despre buget, Comisia Europeana este cea care intocmeste bugetul UE, insa Parlamentul are posibilitatea de a efectua modificari la acesta.
Spuneam, de asemenea, ca PE reprezinta controlul democratic, fiindca inaintea numirii membrilor in Comisia Europeana, Parlamentul analizeaza in comisiile sale competenta si integritatea comisarilor desemnati (propusi).
Pe langa discutiile pro si contra referitoare la candidatii la alegerile europarlamentare, o tema importanta pe care ar trebui sa o cunoasca toti romanii este procedura de vot. Unde votam si care sunt regulile esentiale de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa ne exprimam opiniile politice prin vot?
Pentru inceput, trebuie sa stii ca la alegerile europarlamentare poti vota de oriunde te afli. Fie ca esti in localitatea ta de domiciliu, fie ca te afli in strainatate sau, pur si simplu, intr- alta localitate decat cea trecuta in buletin, poti vota.
Unde votezi in localitatea de domiciliu?
In Romania, alegerile europene au loc duminica, 26 mai 2019. Sectiile de votare vor fi deschise in intervalul orar 7.00-21.00, ora locala.
In cazul in care duminica te vei afla in localitatea ta de domiciliu, trebuie sa te prezinti la sectia de vot arondata acesteia. Nu poti vota in localitatea ta de domiciliu la o alta sectie decat la cea la care esti repartizat. Daca nu ai mai votat pana acum si nu cunosti sectia de care apartii, sau autoritatile au modificat adresa acesteia, poti accesa site-ul online
Registrul Electoral, unde vei afla locul in care poti vota.
Aici, te identifici doar pe baza numelui si codului numeric personal, iar algoritmii site-ului iti vor indica adresa sectiei de votare de care apartii.
Unde votezi in alta localitate de pe teritoriul Romaniei, in afara de cea in care ai domiciliul?
In cazul in care ziua alegerilor te gaseste in alta localitate decat cea de domiciliu, poti vota pe listele suplimentare. Concret, te prezinti la orice sectie de votare din imprejurimi si iti completezi datele, pe o lista suplimentara. Ai nevoie doar de buletin.
Procedura este foarte simpla si dureaza, ca si in cazul de mai sus, doar cateva minute.