De ce s-au scumpit banii: Care e explicatia pentru dobanzile care au pus in genunchi romanii datori la banci?
dobanzidobanda cheie
Nici macar nu e nevoie sa ai un credit in derulare pentru a sti cat de mult s-au scumpit banii in ultima perioada. Dobanzile au ajuns la recordul ultimilor ani buni, iar tendinta pare sa fie pe crestere si in continuare. De ce?
Dupa cum stim, bancile comerciale aplica dobanzi influentate de dobanda cheie si de politica monetara a bancii centrale din regiunea respectiva. La noi, BNR-ul a crescut destul de puternic dobanda cheie, ceea ce a dus la scumpiri pentru romanii si firmele datoare la banci. De ce s-a ajuns aici?
Din cauza inflatiei, ne explica un specialist din cadrul
BNR. Dobanda cheie e un instrument de baza la care apeleaza bancile centrale, atunci cand se lupta cu inflatia. Chiar daca BNR a aplicat scumpiri succesive in acest an, tot ne situam mai bine decat alte tari din regiune cu care ne comparam de obicei, spune purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, care ne explica mai multe in randurile de mai jos:
"A crescut (dobanda cheie - n.r.) pentru ca a crescut inflatia mai mult decat ne asteptam si am vazut aceasta crestere. Cumva in trimestrul al IV-lea al acestui an ar fi trebuit sau am fi vrut sa intram pe o usoara traiectorie descendenta. Nu este inca momentul unei traiectorii descendente, indiferent ca este usoara sau nu. Probabil acest episod se va muta spre anul viitor. Atata vreme cat creste inflatia din pacate nu putem sa nu crestem dobanzile. Sau nu pot sa nu creasca dobanzile.
Ele sunt conditionate de cresterea inflatiei si sunt raspunsul la cresterea inflatiei. Sigur ca e un efort si ne preocupa aceasta ingrijorare pe care o creeaza cresterea dobanzilor, mai ales asupra Robor-ului si IRCC-ului, care implicit determina cresterea ratelor. Si Banca Nationala a fost preocupata de aceasta chestiune, nu numai prin empatia si compasiunea pe care o avem fata de situatie ci prin pregatirea persoanelor care au asemenea rate ca urmeaza o perioada a dobanzilor mari. Puteam sa crestem mai abrupt dobanda.
Tarile cu care ne cumparam in mod obisnuit au crescut dobanzile de la 0 la inceputul anului la 13% in Ungaria, 7% in Polonia si Cehia, deci mai mari aceste dobanzi ca dobanda din Romania, pe inflatii usor mai mari si acolo, dar dobanzile au crescut mult mai mult si mai brusc. Noi am incercat sa facem lucrurile mai treptat, mai temperat, mai bine dozat si in ideea de a pregati oamenii sa nu aiba un soc in cresterea ratelor, asa cum s-a intamplat cu socul, daca va amintiti, al francul elvetian", a spus oficialul BNR pentru Digi24.
Foto: pexels.com