De ce NU mai e o idee buna sa investesti nici in AUR, nici in CRIPTO: explicatiile specialistilor iti vor reseta ideile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De ce NU mai e o idee buna sa investesti nici in AUR, nici in CRIPTO: explicatiile specialistilor iti vor reseta ideile
De ce nu mai e o idee buna sa investesti nici in aur, nici in cripto: explicatiile specialistilor iti vor reseta ideile
de Magda Florea la 11 Oct. 2022
Urmareste-ne pe Google News
investitiiauraur digitalbitcoin

Ce sa facem cu banii, in plin puseu inflationist? Romania se confrunta cu rata uriasa a inflatiei si oamenii sunt disperati sa caute solutii care sa ii ajute sa-si patreze economiile in siguranta. Cu totii ne dorim ca macar sa ne protejam banii de inflatie, despre profit nici nu ne mai punem problema.
 

 
In timp ce depozitele la banci continua sa creasca, dar sa se mentina sub rata inflatiei, iar investitiile pe bursa pot fi "dificile" pentru incepatori, dupa cum considera multi romani, numerosi conationali de-ai nostri se indreapta catre aur si, mai nou, catre piata criptoactivelor.
 
Directia poate a fost oportuna candva, dar nu prea mai este! Exista specialisti care atrag atentia asupra riscurilor. Cel mai mare e reprezentat de volatilitate!
 
Mai merita sau nu sa investim in aur si in "aurul digital", asa cum mai este denumita criptomoneda Bitcoin, in contextul cresterii inflatiei? Cele doua clase de active tind sa fie tot mai volatile, avertizeaza Radu Puiu, Financial Analyst in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania.

Expertul analizeaza piata celor doua active in prezent si expune cateva argumente menite sa ne ajute sa conturam concluzii pertinente cu privire la cat de rentabil mai e sa investesti in aceste doua directii:
 
  • Piata metalelor pretioase, un sfarsit de an incert
 
Cumparatorii vad potentialul unui raliu amplu pe piata metalelor pretioase la sfarsitul anului. Cu toate acestea, 2022 a adus o atitudine destul de posomorata pentru aur si argint, care au intampinat probleme in a castiga tractiune sustinuta.
 
Este adevarat ca preturile aurului si argintului s-au retras, pe masura ce Rezerva Federala a lansat cea mai agresiva campanie de majorare a ratelor de dobanda din ultimele decenii, fapt ce a propulsat dolarul pe pietele valutare.
 
De asemenea, este adevarat ca 2022 a fost un an istoric slab pentru majoritatea claselor de active.
 
Totusi, aurul a rezistat relativ bine. A scazut cu aproximativ 6% in acest an in raport cu dolarul american, in timp ce a crescut in raport cu aproape toate celelalte valute importante ale lumii.
 
Fed va trebui sa renunte la majorarile ratelor la un moment dat. Apoi, fortele inflatiei si slabiciunea economica care indica recesiune s-ar putea mixa cu o scadere a dolarului, pentru a determina o apreciere a preturilor metalelor pretioase.
 
Cu toate acestea, pana in acest an, pe fondul unei scaderi record a obligatiunilor, a unei piete bearish (de scadere) pentru actiunile globale, a inflatiei de doua cifre in Marea Britanie si a razboiului in Europa, aurul a scazut cu 5% de la inceputul anului si aproximativ 17% de la maximele locale atinse in martie. 
 
Piata a scazut la cel mai mic nivel de peste un an la sfarsitul lunii septembrie la 1.615 USD, de unde incearca sa recastige teren in momentul de fata. De atunci, cotatia a reusit sa revina deasupra pragului psihologic de 1.700 USD. 
 
  • Aurul si dolarul, influenta reciproca
 
In timp ce tensiunea geopolitica si inflatia ridicata sunt considerate in general pozitive pentru pretul aurului, cresterea ratelor dobanzilor este daunatoare pentru metalul pretios, arata analistul casei de brokeraj XTB Romania
 
Pe masura ce dobanzile cresc, se apreciaza si randamentul pe care investitorii il pot obtine din obligatiunile guvernamentale, precum cele emise de guvernul SUA. 
Pe de alta parte, cresterea randamentelor acestei clase de active afecteaza popularitatea dolarului, care nu plateste dobanda, ducand la o crestere a costului de oportunitate cu detinerea aurului.
 
De asemenea, un dolar puternic a afectat cererea de aur. Orice investitor care nu castiga dolari s-a confruntat cu costuri mai mari pentru a cumpara aceeasi cantitate de lingouri de aur. 
 
Aurul este cotat in dolari americani, ceea ce a afectat cererea din partea cumparatorilor externi, pe masura ce dolarul american a castigat teren.
La nivel global, peste 50% din cererea de aur vine din China si India.
 
Aprecierea puternica a dolarului american, ca urmare a tulburarilor geopolitice si de crestere a diferentialului de rata de dobanda intre dolar si alte valute majore, a reprezentat un factor negativ pentru cumparatorii externi de aur, explica analistul XTB Radu Puiu 
 
Ar fi necesara o temperare a raliului dolarului american, urmata de o corectie inainte ca aurul sa inceapa „sa straluceasca”.
 
  • Criptomonedele versus cresterea inflatiei
 
Aurul nu a oferit cea mai buna metoda de protectie impotriva inflatiei in ultimii doi ani, dar cu siguranta a depasit evolutia unui alt set de active cunoscut pe scara larga: activele digitale, in frunte cu principalul reprezentant, Bitcoin.
 
Unii investitori in criptomonede sustin ca monedele virtuale reprezinta cea mai buna metoda de acoperire impotriva inflatiei, deoarece oferta sa este fixa. 
 
Bancile centrale din intreaga lume sunt libere sa mareasca oferta de bani dupa bunul plac, iar minerii pot exploata mai mult aur, dar suma totala de Bitcoin si alte criptomonede este strict limitata.
 
Entuziastii se refera adesea la Bitcoin drept „aur digital”. In realitate, performanta recenta a Bitcoin ca acoperire impotriva inflatiei a fost extrem de slaba. 
De cand inflatia din SUA a inceput sa accelereze in 2021, pretul monedei digitale a scazut cu 47% YoY.
 
  • Razboiul din Ucraina a influentat piata aurului
 
Razboiul din Ucraina a condus initial la cresterea pretului aurului, care a urcat de la 1.800 USD per uncie la inceputul acestui an la 2.043,30 USD , pe data de 8 martie, cel mai ridicat nivel de la atingerea maximului istoric la peste 2.070 USD per uncie in august 2020. 
 
Corectiile de pe pietele de actiuni si obligatiuni au ridicat  aurul in fata investitorilor ce cauta o modalitate de a-si pastra capitalul in timpul perioadelor agitate de pe pietele financiare.
 
Investitiile fondurilor tranzactionate la bursa de aur (ETF) au ajutat imaginea metalului pretului. 
 
Acest tip de fonduri au inregistrat  intrari de 269 de tone, echivalentul a 17 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2022, marcand cel mai ridicat volum trimestrial din al treilea trimestru din 2020. 
 
Vanzarile de monede de aur in primul trimestru ale Monetariei SUA au atins cel mai ridicat nivel de dupa 1999, conform datelor de la Consiliul Mondial al Aurului.
Dar fluxurile s-au inversat in timpul celui de-al doilea trimestru, iesirile nete totalizand 39 de tone, echivalentul a 2 miliarde de dolari. 
 
Pretul aurului s-a retras la pragul de 1.800 USD in al doilea trimestru si a scazut in continuare in al treilea trimestru, coborand sub 1.800 USD la inceputul lunii iulie si atingand cel mai scazut nivel din aprilie 2020 la 1.615 USD.
 
ETF-urile de aur au inregistrat iesiri de 51 de tone in august, in valoare de 2,9 miliarde de dolari, marcand a patra luna consecutiva de iesiri, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. 
 
  • Aurul, afectat direct de cresterea inflatiei
 
Aurul a fost o modalitate de protectie inconsecventa impotriva inflatiei, dar exista si alte beneficii in a detine o cantitate mica de metal in portofoliu. 
 
Din punct de vedere istoric, aurul a avut o corelatie scazuta sau chiar negativa, atat cu actiunile, cat si cu obligatiunile, ceea ce sugereaza ca ofera valoare ca instrument de diversificare.
 
Totusi, daca analizam dinamica recenta, incepand din martie 2022, aurul si indicele american S&P 500 au avut o directie comuna a evolutiilor, fapt ce sugereaza ca exista un nivel de corelare.
 
Pe de alta parte, daca analizam si evolutia Bitcoin, principala criptomoneda a prezentat o corelatie pozitiva cu piata de actiuni din SUA, in special cu indicele tehnologic Nasdaq-100, incepand din luna iulie a anului trecut. 
 
Acest fapt anuleaza caracteristica de diversificare si de acoperire impotriva inflatiei, cel putin pana cand se va observa o decuplare intre piata de actiuni si cele doua clase de active. 
 
Cererea de aur de la investitori, banci centrale, companii de tehnologie si pentru sectorul de bijuterii este in crestere. 
 
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, cererea globala de aur a crescut cu 12% de la an la an la 2.189 de tone in prima jumatate a anului 2022.
 
  • Pretul Bitcoin influentat de sanctiunile vestului impotriva Rusiei  
 
Adoptarea Bitcoin de catre guverne si companii ramane o intrebare importanta, iar teza „aurului digital” propusa de sustinatori s-a confruntat cu critici dure dupa ce Tesla a vandut 75% din participatiile sale in al doilea trimestru al anului 2022.
 
Entitatile mai mari care cumpara sau vand Bitcoin au mutat intotdeauna atentia asupra cat de aproape sunt tarile de utilizarea criptomonedelor ca metoda de stocare a valorii. 
 
In prezent, pretul mediu de achizitie al detinerilor de Bitcoin din El Salvador este de 45.000 USD, ceea ce il face o investitie destul de neprofitabila.
 
O alta problema cu care se confrunta spatiul activelor digitale este lipsa de reglementare si tot mai multe masuri ce pot fi impuse pentru limitarea folosirii acestor instrumente. 
 
Cel mai recent exemplu este introducerea de restrictii ca metoda de "pedeapsa" asupra Rusiei. 
 
Astfel, ca parte a celei de-a opta runde de sanctiuni impotriva Rusiei, Uniunea Europeana a impus o interdictie generala a tuturor serviciilor de criptomonede catre intreprinderile rusesti.
 
Un comunicat de presa al Comisiei Europene publicat joi mentiona ca „interdictiile existente asupra activelor cripto au fost inasprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie pentru cripto-active, indiferent de valoarea portofelului”.
 
Plafonul initial, stabilit in aprilie, le-a permis acestor companii sa deserveasca in continuare portofele din Rusia care nu contin mai mult de 10.000 de euro.
 
Din punct de vedere istoric, Bitcoin tinde sa scada in fiecare septembrie, pierzand teren in acea luna pentru fiecare an din 2016 – iar 2022 nu s-a dovedit a fi o exceptie. 
Cel mai mare activ digital a incheiat luna in scadere cu 2%, la aproximativ 19.750 USD. 
 
Conform unei analize realizate de JP Morgan, Bitcoin are cel mai mare randament proiectat pentru anul viitor dintre clasele de active, inclusiv actiuni globale, obligatiuni guvernamentale, obligatiuni corporative, imobiliare, capital privat si fonduri mutuale. 
 
Randamentul proiectat este de 38%. Comparativ, se preconizeaza ca actiunile globale vor creste cu 20% in aceeasi perioada.
 
Dintre acelasi grup de active, Bitcoin are de departe cea mai mare volatilitate estimata, aproape 84%, comparativ cu 15% pentru actiuni, potrivit analistilor de la JP Morgan. 
 
Concluzie: "raportul risc-castig continua sa fie ridicat in cazul investitiilor in criptomonede, aspect care ar putea frana din avansul adoptiei in randul celor cu o aversiunea mai ridicata fata de risc".
 
Te-ar putea interesa si: Nemtii vin sa faca investitii uriase in Romania si au nevoie de personal: se fac angajari masive
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x