De ce nu ar trebui sa se trateze acasa pacientii COVID-19 asimptomatici
pacienti asimptomaticicoronaviruscovid 19
Cea mai fierbinte tema de discutie, atat in randul opiniei publice, cat si printre politicieni, o reprezinta tratarea acasa a pacientilor COVID-19, asimptomatici.
Parerile sunt impartite, unii oameni cred ca e inutil sa fii obligat sa stai in spital, din moment ce nu ai simptome, in timp ce altii considera, din anumite motive, ca trebuie ca aceste persoane sa fie izolate si tinute sub stricta supraveghere in unitatile spitalicesti.
Ca sa ne formam o opinie, ar trebui sa plecam de la niste realitati.
Una dintre ele e faptul ca nu s-a demonstrat stiintific indubitabil cat de contagiosi pot fi in realitate pacientii asimptomatici. Sunt multe presupuneri, dar nicio certitudine batuta in cuie. Ei pot transmite foarte usor virusul persoanelor sanatoase, sau mai greu.
Plecand de la acest fapt, o decizie de a-i lasa pe acesti oameni sa se trateze acasa implica un risc. Desigur, poate sa nu fie niciun risc. Dar nu avem nicio garantie. Cine isi asuma responsabilitatea in cazul in care asimptomaticii se vor dovedi in timp a fi extrem de contagiosi? Nu ar fi mai bine sa abordam o atitudine precauta si preventiva?
Totodata, trebuie sa mai luam in calcul un aspect. Desigur ca oricine isi doreste sa stea in casa lui, in intimitatea lui, in zona lui de confort si sa se trateze acolo, nu intr-o celula de spital, izolat de familie, prieteni si toate lucrurile personale. Insa vorbim despre un virus nou, a carui evolutie poate fi imprevizibila. Cine garanteaza ca, dupa 4-5 zile in care nu exista niciun simptom, nu apar semne clinice grave peste noapte? Ce face atunci pacientul? Stie el sa isi ofere primul ajutor? Asteapta salvarea? Orice clipa poate costa scump!
Nu in ultimul rand, pacientii asimptomatici, daca ei isi doresc sa isi asume riscul ca se pot trezi peste noapte cu o forma grava de manifestare a virusului, e dreptul lor sa stea acasa. Dar, stau ei acasa?
Daca nu stau, incalca dreptul celorlalti oameni la sanatate. Cine ii verifica pe acesti oameni izolati acasa? Ce garantie au cetatenii sanatosi ca nu se intalnesc cu acesti oameni in magazin sau la coafor?
Mai mult decat atat, exista riscul ca unii sa doreasca sa infecteze intentionat si alti oameni: Sa contamineze intentionat butoane de la lift, manere la usi, tusind si stranutand pe ele, astfel incat si alti oameni sa ia virusul. Cine controleaza aceasta situatie si, desigur, cine apara dreptul la sanatate, la viata al oamenilor neinfectati, dar si dreptul la securitate nationala?
Din aceste puncte de vedere, tratarea acasa a pacientilor asimptomatici implica un mare risc. Daca am trai intr-o lume ideala, in care oamenii care traverseaza o situatie dificila nu le-ar dori si altora raul, daca am avea mecanisme de control, daca oamenii ar fi responsabili si cu constiinta, desigur ca acest lucru s-ar putea realiza. Cu siguranta, nu toti asimptomaticii odata ajunsi acasa ar stranuta pe butoanele de la lift, dar, fara indoiala, sunt si astfel de cazuri. Si nu doar la noi. In toata lumea.
Cu ele ce facem? Si cine suporta consecintele?