De ce arunca romanii la gunoi 129 de kilograme de mancare pe an
rispa alimentararisipa alimente romaniasaracie romaniaobezitate romania
Ministerul Agriculturii a organizat, ieri, un eveniment dedicat constientizarii risipei alimentare, in colaborare cu InfoCons, in cadrul caruia, a inceput campania de informare si constientizare asupra efectelor majore si pe termen lung ale risipei de alimente "Si tu poti proteja planeta! Impreuna dam startul la reducerea risipei de alimente!".
Campanie are doua etape. Prima consta in diseminarea materialelor informativ educative realizate in parteneriat cu InfoCons la nivelul autoritatilor publice centrale si locale, al carei grup tinta il reprezinta publicul larg-consumatorii, in calitatea lor de cetateni.
A doua etapa este campania de informare si educare a consumatorilor din unitatile de invatamant preuniversitar privind prevenirea si diminuarea risipei de alimente, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conformitate cu Protocolul incheiat de Ministerul Agriculturii cu aceasta institutie.
Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat ca realizarea obiectivului de reducere a risipei de alimente presupune eforturi sustinute, la toate nivelurile.
El a transmis necesitatea implicarii atat a autoritatilor competente, cat si a societatii civile si a mediului de afaceri, pentru a avea o politica nationala coerenta de reducere a risipei alimentare.
"Principala solutie pentru schimbarea comportamentului consumatorilor este educarea si informarea acestora, atat in familie cat si in scoli. Sunt necesare si reglementari clare si coerente intre institutiile care au atributii in aceasta directie, astfel incat sa fie creat un cadru legislativ si comportamental care sa transforme toate aceste deziderate in realitate", a declarat Oros.
Potrivit lui Cornel Hanganu, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei, fiecare roman arunca, intr-un an, 129 de kilograme de mancare, in medie, iar tinta Guvernului este sa reduca aceasta cantitate la jumatate, pana in 2030.
Hanganu a explicat ca risipa alimentara se produce pentru ca oamenii estimeaza gresit cantitatile cand fac cumparaturi, nu depoziteaza corect alimentele si nu sunt atenti la termenul de valabilitate.
Astfel, 12% din mancarea cumparata ajunge la cosul de gunoi, Romania sta mai bine decat media UE, care este aproape dubla. "Cu cat familia este mai mare, cu atat se arunca mai multa mancare la cos.
Un fenomen ingrijorator este ca avem, pe de o parte, subnutritie si risipa alimentara, dar, pe de alta parte, 15% din populatia Romaniei este obeza, ceea ce inseamna ca educatia alimentara are carente, oamenii nu se preocupa de calitatea si de cantitatea mancarii", a spus Hanganu.
Din acest an, 29 septembrie este Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentare.