De ce ancheteaza PSD asa-zisele fraude electorale. Ce se scunde in spatele acestei miscari
alegeri europarlamentarealegeri26 maidan barnafrauda electoralavot electronicpsdusr
Viorica Dancila a anuntat, marti, ca a stabilit impreuna cu partenerii de guvernare, membrii ALDE, infiintarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea posibilelor fraude electorale de la alegerile din 26 mai, dar au vorbit si despre solutiile propuse pentru votul din diaspora.
Infiintarea unei comisii care sa ancheteze fraudele electorale suna frumos, daca nu luam in considerare contextul. PSD a organizat atat desfasurarea alegerilor europarlamentare, cat si scrutinul pentru Referendumul pe justitie. Numarul de sectii, de stampile, de buletine, dar si alte detalii organizatorice au depins exclusiv de vointa social-democratilor. Social-democrati care astazi vin in fata poporului si spun ca au suspiciuni ca alegerile au fost fraudate.
Evident, cand afirma acest lucru, probabil nu se refera la organizare in sine, ci la posibilele acte de frauda desfasurate de cetateni simpli sau poate de membri ai Opozitiei. In acest sens, Viorica Dancila a spus ca a primit numeroase sesizari din teritoriu, iar infiintarea unei comisii de ancheta la nivel parlamentar va scoate la iveala adevarul.
”Am discutat despre infiintarea unei comisii pentru fraudele de la votul pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Am vazut ca au aparut foarte multe sesizari in spatiul public si consideram ca este necesara o comisie la nivel de Parlament care sa analizeze aceste sesizari, pentru ca avem o datorie fata de populatie pentru aflarea adevarului”, a declarat, luni, Viorica Dancila, dupa sedinta coalitiei.
Nu este doar o speculatie faptul ca acuzatiile de fraudare a alegerilor se indreapta spre Opozitie. Ipoteza conform careia alegerile europarlamentare ar fi fost fraudate este sustinuta si de alte nume din PSD, precum Codrin Stefanescu, Lia Olguta Vasilescu si Serban Nicolae.
Serban Nicolae, spre exemplu, a spus, chiar in plenul Parlamentului, ca alegerile au fost fraudate, iar Opozitia "va da socoteala” pentru acest lucru.
Dan Barna: "E caraghios, dar ar putea sa existe un scop"
Liderul USR, Dan Barna, intervine in toata aceasta poveste, spunand ca ceea ce face PSD prin organziarea acestei comisii de ancheta este mai mult decat penibil si carahios.
"Imi vine sa izbucnesc in ras. „Mai ridicol decat sa spui: stiti, alegerile pe care noi le-am organizat cu ordinele noastre, cu manutele noastre, stiti, alegerile acelea, vrem sa facem o comisie sa vedem daca nu cumva ne-am autofurat caciula. Pare un banc din zona Murphy - Bula - Pacala. Probabil PSD, fiind obisnuiti ani de zile sa faca matrapazlacuri in alegeri, acum au inceput sau se gandesc sa conteste propriile lor alegeri. Este la limita ilarului”, a spus Dan Barna la Jurnalul de seara.
Totusi, Dan Barna crede ca PSD ar putea avea un scop ascuns din toata aceasta poveste. Liderul USR crede ca PSD ar putea urmari introducerea votului electronic prin aceasta comisie de ancheta.
"Dincolo de faptul ca e caraghios, ridicol si subiect de glume, ar putea sa existe o intentie sau un scop, ancheta ar putea duce spre sistemul electronic, posibil spre STS. PSD a inteles ca in momentul in care se foloseste votul electronic, numarare electronica, cu chei de verificare e mult mai greu sa te mai intelegi cu doi primari de-ai tai dintr-un colt de judet care sa-ti mai completeze putin cifrele, pentru ca totul e electronic, lucrurile sunt mult mai verificabile. Aici e singurul loc unde as putea sa gasesc un scop, pentru ca dincolo de asta, pare de-a dreptul absurd ca cei care au organizat alegerile sa le conteste si insinueze ca au fost nereguli in propria lor organizare”, a spus Dan Barna.
Ipoteza lansata de Dan Barna lasa multe lucruri la voia interpretarii fiecaruia. Practic, PSD si-ar dori introducerea votului electronic, care inseamna o mai mare securitate in privinta numararii voturilor, deci fraudele se vor face mult mai dificil. Dupa cum sugereaza Dan Barna, Dancila nu mai vrea sa depinda de "baronii locali" si prefera mai degraba un scor umilitor la alegeri decat cateva voturi primite "pe sub mana" de la alesii locali PSD.
A revenit PSD la ganduri mai bune sau incearca sa isi schimbe imaginea in fata electoratului, pozand in victime ale fraudelor, care lovite si daramate, schimba sistemul astfel incat "astfel de nenorociri sa nu se mai intample"?
Declaratiile Vioricai Dancila trebuie conexate si cu cele ale lui Serban Nicolae. Senatorul PSD propune
inchisoare de pana la 10 ani pentru persoanele care savarsesc fraude la alegeri si inasprirea pedepselor, in general pentru astfel de infractiuni. Sa fie acesta noul trend PSD?
Ramane de vazut cine va alcatui comisia si, mai ales, care vor fi concluziile trase de aceasta. Cert este ca PSD inca refuza sa accepte
infrangerea dezastruoasa obtinuta pe 26 mai, incercand sa se justifice in fel si chip, aruncand vina, mai nou, pe fraude electorale.
Citeste si:
Biroul Executiv PNL a adoptat proiectul de revizuire a Constitutiei. Ce interdictii prevede