De acum se dau TICHETE SOCIALE mai mari decat SALARIUL MINIM: cine sunt romanii care primesc 2.000 de lei de la stat, ca ajutor
tichete socialetichet socialparinti
Datorita prevederilor OUG 113/2022, poti beneficia de tichete sociale in valoare de 2.000 de lei, daca esti mamica vulnerabila din punct de vedere social si ai in crestere un copilas mai mic de trei luni de zile, iar o alta conditie de baza este sa ai domiciliul sau resedinta pe raza Sectorului 6 al Municipiului Bucuresti.
Ordonanta la care facem referire reglementeaza un ajutor pentru mamicile aflate intr-o situatie dificila. Se acorda tichete sociale in valoare de 2.000 de lei, pentru a putea achizitiona cele necesare copilului, in primele luni de viata.
Atentie: tichetele sociale in valoare de 2.000 de lei se acorda o singura data, pentru un singur copil. Totusi, e important de precizat ca mamicile care au gemeni sau tripleti vor primi cate un tichet de 2.000 de lei pentru fiecare copil.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor, in calitate de beneficiar trebuie sa depui o cerere la DGASPC Sector.
"Acesta se acorda o singura data pentru un singur copil si poate fi folosit la achizitionarea de produse pentru bebelusi si mamici. Persoanele eligibile, care locuiesc in Sectorul 6, trebuie sa depuna o cerere la DGASPC Sector 6 pentru a intra in posesia banilor", transmite Primaria Sectorului 6.
Primaria mai anunta ca tichetul social este pe suport electronic (card) si poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei. Suma de 2.000 de lei trebuie cheltuita in termen de 6 luni de la virare si doar pentru achizitionarea de articole sanitare si medicale pentru mama si bebelus.
Important: Acesti bani oferiti de stat reprezinta venit neimpozabil si nu se iau in calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie.
Cine poate beneficia de ajutorul financiar. Care sunt conditiile
Pot depune cerere pentru acordarea tichetului de 2.000 de lei mamele care au copil in varsta de pana la 3 luni si care fac parte dintr-una din categoriile de mai jos:
-
Le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social), acordat in baza legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
-
Sunt beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei, acordata in baza legii 277/2010, republicata;
-
Se afla temporar in situatii critice de viata, respectiv sunt victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, sunt persoane dependente si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta sociala;
-
Nu au acte de identitate;
-
Sunt minore;
-
Sunt mame cu dizabilitati, atestate prin certificat de incadrare in grad de handicap, eliberat de Comisiile de specialitate;
-
Sunt cetateni straini sau apatrizi, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina;
-
Pentru a primi acest tip de ajutor prin intermediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, mamele trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti.
Lista documentelor necesare
Femeile care indeplinesc criteriile de mai sus, trebuie sa depuna urmatoarele documente pentru a solicita tichetul social:
-
Cerere simpla sau tipizat, adresata DGASPC Sector 6. Aceasta poate fi depusa in format fizic, la sediul institutiei (Aleea Istru, nr 4 B) sau pe mail (la protectiacopilului@dgaspc6.com ori office@dgaspc6.com);
-
Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul;
-
Actul de identitate al mamei sau declaratie pe proprie raspundere privind identitatea sa;
-
Documente privind situatia socio-familiala a mamei, dupa caz: certificat de incadrare in grad de handicap, ordin de protectie, adeverinte de la centre specializate care sa ateste situatia de violenta, de refugiat, de persoana dependenta etc.;
-
Declaratie de consimtamant privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Se va efectua o ancheta sociala!
Dupa depunerea dosarului, autoritatile vor efectua o ancheta sociala la domiciliul mamei si vor recomanda acordarea sau nu a tichetului social. Aceasta ancheta nu dureaza mult. Totusi, mamicilor li se recomanda sa nu amane depunerea dosarului pana in ultimele zile inainte ca bebelusul sa implineasca 3 luni. DGASPC va trebui sa trimita catre Prefectura listele cu beneficiarii si, potrivit legii, „la data trimiterii listelor catre institutia Prefectului, copilul nu trebuie sa aiba varsta mai mare de 3 luni”.
Foto: pixabay.com