Datorita cui si-a reluat Oltchim activitatea
oltchimcombinat chimicreluarea productieifonduri in avanscomisia europeana
Furnizorii si clientii Oltchim Ramnicu-Valcea au platit fonduri in avans pentru a ajuta la repornirea combinatului chimic.
"Oltchim a pornit deja, iar banii au venit din avansurile date de partenerii comerciali care cumpara produse de la Oltchim", a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.
Combinatul Oltchim si-a reluat joi productia dupa doua luni de la oprirea totala, in cadrul instalatiei de electroliza cu membrana, unde lucreaza aproximativ 300 de muncitori, reprezentantii companiei anuntand ca in termen de doua saptamani va fi functionala si electroliza cu cantoni de mercur.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei sustine ca planul de restructurare al combinatului vizeaza strict partea tehnologica. Acesta a adaugat ca toate salariile restante ale angajatilor vor fi restituite pana la 15 noiembrie, in cazul in care situatia economica a Oltchim va permite asta.
"Pana in 15 noiembrie angajatii isi pot primi banii, in functie de mersul economic al combinatului", a declarat Traicu.
In primele noua luni din 2012, veniturile Oltchim au scazut cu 47%, ajungand la 721,9 milioane de lei, in timp ce pierderile au fost mai mari cu 72% fata de perioada similara a anului, ajungand la 208,5 milioane de lei.
In aceeasi perioada a anului 2011, combinatul chimic a raportat o cifra de afaceri in valoare de 1,36 miliarde de lei, iar pierderile au fost estimate la 179,7 milioane de lei.
Guvernul a promis organizarea unei noi privatizari la primavara, insa pana atunci, executivul a cerut Comisiei Europene avizul pentru acordarea unui imprumut. Autoritatile romane urmeaza sa notifice oficial Comisia Europeana pentru ajutorul de urgenta pentru combinatul chimic, pana la sfarsitul saptamanii, potrivit lui Rodin Traicu.
Combinatul din Ramnicu-Valcea a fost inchis pe 23 august din cauza datoriilor de peste 800 de milioane de euro in ultimii patru ani.