Dan Puric, contracandidatul lui Iohannis la prezidentiale, din partea PSD?
alegeri prezidentialealegeri 2019klaus iohanniscalin popescu tariceanupsdaldedacian ciolosdan puricliviu dragnea
Doar cateva luni ne mai despart de alegerile prezidentiale, iar partidele sunt in plina testare de candidati. In acest moment, un singur lucru e cert: Klaus Iohannis va candida din nou pentru a-si reinnoi mandatul de la Cotroceni, insa in tabara adversa, la PSD, lucrurile sunt cat se poate de complicate, iar presa straina a inceput deja sa faca speculatii.
Daca in saptamanile trecute eram siguri ca PSD il va propune pe Dragnea drept candidat la alegerile prezidentiale,
condamnarea lui definitiva la inchisoare l-a scos din carti pe presedintele PSD, cat ai zice "peste".
De asemenea, si Tariceanu era o posibila varianta de candidat al aliantei PSD-ALDE, desi sansele sa obtina sustinerea ambelor formatiuni erau foarte slabe, pentru ca e putin probabil ca PSD sa accepte un astfel de compromis. Insa nici nu au mai apucat sa negocieze, fiindca si lucrurile in tabara lui Tariceanu s-au complicat tare mult.
ALDE a pierdut dramatic alegerile europarlamentare, am putea spune mult mai rusinos decat PSD, nereusind sa atinga nici macar pragul minim electoral de 5% pentru a intra in Parlamentul European. Pe langa acest lucru,
asupra lui Tariceanu planeaza o acuzatie de coruptie la nivel inalt, fiind acuzat de DNA ca ar fi primit mita 800.000 de dolari in anii 2007-2008, perioada in care era premier al Romaniei.
In aceste conditii, PSD si ALDE trebuie sa se gandeasca foarte bine la candidatul pe care il vor propune, fiindca Iohannis pare mai greu de invins ca niciodata. Cu
Referendumul validat cu brio, cu sustinerea a peste sase milioane de romani si cu Partidul National Liberal de partea sa, partid ce a castigat alegerile europarlamentare cu un scor istoric in fata PSD, actualul presedinte este foarte aproape de a deveni "noul" presedinte pentru inca un mandat.
Totusi, Puterea social-democrata nu renunta, iar sedintele tinute in PSD zilele acestea au inceput sa dea roade. In acest moment, se vehiculeaza mai multe nume posibile de contracandidati pentru Iohannis, printre care: Gabriela Firea, Eugen Orlando Teodorovici, Mihai Fifor si Titus Corlatean.
De asemenea, Opozitia vine si ea cu nume pentru Cotroceni. Din partea USR PLUS, cel mai probabil va candida la prezidentiale Dacian Ciolos, iar PNL il va propune sigur pe Orban. Indiferent de candidatii USR PLUS si PNL, cel care va ajunge in turul doi sigur va beneficia de sustinerea intregii Opozitii.
Dan Puric, contracandidatul lui Iohannis la Prezidentiale?
Pana atunci, insa, PSD ar putea schimba tactica, anuntand un candidat surpriza, unul care ar putea pune mari probleme lui Klaus Iohannis. Este vorba de Dan Puric.
Teoria este lansata din afara tarii, de catre Sputnik, un site de propaganda al Kremlinului.
Sputnik spune ca "Profilul lui Dan Puric este deja foarte bine conturat, e suficient pentru oricine sa ii urmareasca una din conferintele pe care le tine prin tara sau sa ii citeasca macar una dintre carti pentru ca sa realizeze ca Dan Puric, fata in fata cu Iohannis, ar fi confruntarea secolului. Actualul presedinte, un sas taciturn, morocanos si dispretuitor, ar avea un adversar greu de invins in persoana lui Dan Puric, un suflet cald, roman pana la ultima celula, entuziast, expresiv si cuceritor.
Strategii PSD care l-au propus pe Dan Puric sa fie candidatul la prezidentiale s-au gandit exact la aceste calitati ale regizorului in fata carora Iohannis nu ar avea replica. (...) Singurul lucru care i s-ar reprosa lui Dan Puric ar fi ca este prea nationalist, ca isi iubeste tara si ca nu o vrea inchinata si vanduta puterilor straine, ”acuzatii” care i-ar servi de minune posibilului candidat”.
Pe site nu este precizat daca Puric a acceptat aceasta numire, sau daca ideea acestei candiadturi vine din partea PSD, sau este, o opinie jurnalistica. Surse din PSD au dezvaluit presei ca, in acest moment, social-democratii testeaza numele lansate in preferintele poporului, insa il testeaza si pe Mihai Gadea, dar si pe Dan Puric, pe modelul PNL, care l-a transformat pe Rares Bogdan dintr-un jurnalist cu notorietate, intr-un politician de succes, iar Dan Puric ar putea deveni varianta romaneasca a Ucrainei, unde actorul Vladimir Zelenski (41 de ani) l-a invins cu un scor incredibil (73%-27%) pe presedintele in functie, Petro Porosenko, care nu a reusit sa obtina un al doilea mandat.
Cel care a lansat teoria ca Mihai Gadea este testat in sondajele privind preferintele romanilor la vot pentru alegerile prezidentiale a fost chiar jurnalistul Ion Cristoiu. Totusi, Gadea a infirmat stirea, spunand ca nu isi doreste aceasta functie si ca nu va accepta invitatia de a candida a niciunui partid.
Cine este Dan Puric?
Este destul de putin probabil sa fie romani care nu au auzit de Dan Puric, cel putin nu romani cu studii superioare si joburi in marile orase ale tarii, joburi care necesita pregatire profesionala si instruire.
Insa, pentru cei care vor sa se documenteze, poate mai amanuntit, Dan Puric este, in primul rand, un om de cultura. Un personaj a carui cariera ar putea extinde bazinul electoral al PSD, preponderent alcatuit din oameni nescolarizati, catre paturi sociale in care cultura si arta sunt la loc de cinste.
Probabil acesta este singurul motiv pentru care un partid precum PSD ar avea drept optiune un personaj precum Dan Puric. Dar cine este Dan Puric?
Dan Puric este un actor, eseist, autor si regizor de teatru roman. Pana la varsta de 60 de ani, Dan Puric a colindat tara in lung si in lat, cu spectacolele sale de teatru, si a scris carti care au fost primite cu bratele deschise de criticii literari.
De cativa ani, insa, Dan Puric si-a descoperit o noua vocatie: tine conferinte, vorbeste in fata publicului, dezbate cu acesta probleme de viata, filozofice, existentiale, cotidiene, le spune oamenilor ce si cum gandeste si ii inspira pe acestia intr-o anumita directie. Noua pasiune a lui Dan Puric a fost insa pe cat de apreciata, pe atat de criticata. In timp ce unii cumpara bilete sa il asculte vorbind, altii il acuza ca a devenit un soi de "guru". Este si cazul lui Andrei Plesu, care a postat pe pagina sa de Facebook urmatorul comentariu la adresa noii activitati a lui Puric:
"Domnul Dan Puric a iesit din sfera [actoriei, n.n.] unde este cu adevarat competent, inalt competent. A facut un sindrom de guru. Parerea mea sincera este ca el nu este pregatit pentru acest rol, din doua motive. Unu: se simte indecent de bine in el, iar asta se vede din mica pompa profetica a discursului. Doi: n-are cultura suficienta, iar asta se vede din modul cum da citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbraca. Regula e sa nu citezi mai mult decat citesti. […] Domnul Puric recurge frecvent, atat cat l-am urmarit, la nume, probleme si concepte despre care nu are decat o informatie de dictionar, sau din auzite. Nu poti scoate din palarie, una-doua, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, daca nu ai avut cu ei un comert cat de cat consistent. Eu unul nu inteleg de ce face asta domnul Puric. In termeni crestini, i-as vorbi de „slava desarta”: vrea sa para altceva decat este. La cat e de inteligent si de angajat spiritual, as fi asteptat sa-l vad mai smerit, mai aproape de discursul unui marturisitor decat de acela al unui ganditor amator.
Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogica riscanta. Cand vrei sa educi pe cineva, nu incepi prin a-l flata. Daca vrei ca cineva sa invete ceva, nu-i spui mereu ca n-are nimic de invatat. Or, domnul Puric incurajeaza un soi de legendarizare arbitrara a natiunii, din care rezulta ca ea frizeaza desavarsirea. Atunci la ce bun s-o mai dascalesti? Suntem unici, persecutati de tot mapamondul, singurii crestini adevarati, speranta lumii, gloria speciei! Asta e gandire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui sa faca posibile asemenea analogii”, se arata in postarea lui Plesu.
"Daca as lua-o de la inceput, ce n-as mai face?
Cred ca as face totul la fel, pentru ca structura mea de mare naivitate, care de multe ori a fost lovita pe nedrept, nu se poate schimba. E firea mea.
Nu ma vad prudent. Nu ma vad calculand meschin. Am fost intotdeauna un om echilibrat si tot pe drumul asta as merge. As avea aceleasi dureri si aceleasi vorbe. Pentru ca simt ca Dumnezeu m-a aparat intotdeauna.
Stiu ca tara va scapa totusi de gheara in care e prinsa, pentru ca vine o alta generatie din spate, iar poporul a inceput sa se miste. Suferinta mea e depasita doar de nadejdea mea", a declarat Dan Puric intr-un interviu pentru
ziarulmetropolis.ro
De numele lui Dan Puric se leaga, insa, un scandal privind colaborarea cu Securitatea in comunism
lorian Bichir, membru CNSAS, a declarat pentru B1 TV ca Dan Puric are o adeverinta de necolaborare cu Securitatea. Bichir a declarat in emisiunea respectiva ca adeverinta lui Puric a fost emisa in 2012. Din declaratia lui Bichir rezulta ca Puric nu a colaborat cu Securitatea "ca politie politica", dar ca "si-a turnat colegii de liceu", in ’77, la 17 ani, si 1989.
Curentul scrie ca "deoarece in dosarul sau cercetatorii CNSAS NU au putut identifica notele date de Puric, acesta a primit adeverinta de necolaborare cu Securitatea ca politie politica”.
Dar, politie politica sau nu, notele informative, chiar si neidentificate, au existat – deci colaborarea cu Securitatea a existat.
Ce spunea Securitatea despre Puric: "Puric Dan a fost contactat in vederea recrutarii in calitate de colaborator al organelor noastre"
"In ziua de 9 martie a.c. a fost contactat in vederea cunoasterii personale numitul Puric Dan, elev in anul II la Liceul de arte plastice „N.Tonitza”. Din discutiile purtate cu aceasta ocazie a rezultat ca este un tanar sociabil, modest, comunicativ. A lasat impresia unei persoane serioase, inteligente, cu o bogata cultura generala. Analizand activitatea scolara, relatiile cu colegii, a rezultat ca este un nemultumit de atitudinea delasatoare a unora care invata slab, chiulesc de la ore, au alte preocupari. Se afla in relatii apropiate cu majoritatea colegilor cu care participa la diverse activitati. Din cele discutate a rezultat ca sus-numitul dispune de posibilitati si calitati informative necesare intr-o viitoare munca informativa”, se scrie in dosarul de Securitate al lui Puric.
Pe 15 martie 1976, un raport intocmit de Securitate descrie cum s-a realizat recrutarea lui Puric:
"Pentru realizarea supravegherii informative in randul elevilor din anul II la Liceul de arte plastice N.Tonitza au fost luati in studiu mai multi elevi pentru care si numirul Puric Dan. Recrutarea va fi efectuata intr-un birou la Scoala de muzica si arte plastice nr.3 care asigura conditii de conspirativitate. Intalnirea si locul recrutarii vor fi stabilite telefonic, intelegandu-ne in acest sens la contactarea anterioara. In procesul recrutarii se vor purta discutii legate de procesul de invatamant, munca patriotica, pregatirea elevilor pentru apararea patriei. In functie de aspectele pe care le va sesiza candidatul, vom orienta discutiile spre modul de prevenire a unor infractiuni, rolul organelor de securitate in acest sens, sprijinul pe care il acorda oamenii cinstiti acestor organe. Daca se va situa pe o pozitie favorabila ii vom propune colaborarea cu organele noastre si va fi instruit asupra problemelor ce trebuie sa le aiba in intentie. In cazul in care candidatul nu se preteaza la recrutare ne vom retrage sub pretextul ca am vrut sa ne cunoastem o serie de aspecte legate de procesul de invatamant. Fata de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea in calitate dec colaborator a numitului Puric Dan”.
"Conform aprobarii conducerii serviciului, numitul Puric Dan a fost contactat in vederea recrutarii in calitate de colaborator al organelor noastre. Discutiile purtate in procesul recrutarii au urmarit planul stabilit in raportul cu propuneri de recrutare, cel contactat a avut o atitudine favorabila scopului urmarit. Convingandu-ne ca este pretabil la recrutare, i s-a facut propunerea de a sprijini organele de securitate, lucru cu care a fost deplin de acord. In aceasta situatie i s-a luat angajament scris si nota de relatii trecandu-se apoi la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativa, precum si modul de comportare in viitor, atat in societate, cat si in familie… De comun acord s-a stabilit numele conspirativ „Cristian”. Fata de cele mai sus, propunem a se aproba inregistrarea numitului Puric Dan in calitate de colaborator al organelor de Securitate.”
Printr-o nota din 20 martie 1976, Puric primea si o parola cu care era contactat de ofiterii de Securitate: "Prietenul tau Cristian iti transmite salutari si te roaga sa-l ajuti cu problema unor schite”.
"In cursul anului 1977 a cules informatii referitoare la starea de spirit din randul elevilor, precum si despre anumiti elevi care intretin relatii cu cetatenii straini ori viziteaza bibliotecile ambasadelor straine concretizate in doua note informative”.
Cu sau fara Puric, PSD, are putine sanse in fata lui Iohannis
Indiferent de testele sociale ale PSD, cert este ca, in acest moment,
Klaus Iohannis are cele mai mari sanse sa castige alegerile prezidentiale, si fiecare zi pe care PSD-ALDE se incapataneaza sa ramana la guvernare nu determina decat o si mai mare deteriorare a imaginii acestora, iar pentru a constata acest lucru trebuie doar sa ne uitam la ceea ce au facut dupa pierderea alegerilor europarlamentare.
Pe langa faptul ca au mutat dintr-o functie in alta niste oameni, incercand
o rebranduire de ochii lumii, PSD nu a invatat nimic din lectia data prin vot de milioanele de romani care s-au dus pe 26 mai la urne.
Luni
, PSD a blocat ancheta DNA impotriva lui Calin Popescu Tariceanu, Senatul facand scut in jurul liderului ALDE, caruia au decis sa ii pastreze imunitatea, desi procurorii au intocmit un dosar de peste 17.000 de pagini, in care Tariceanu e suspectat de coruptie.
De asemenea, tot luni, PSD a adoptat o OUG prin care este modificata legea electorala in privinta alegerii presedintilor de Consilii Judetene.
Seful statului critica aceasta OUG si aminteste de una din intrebarile de la referendum, care prevede si extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala si la alte entitati in afara de Avocatul poporului.
"Ar fi fost bine sa existe aceasta cale de atac fiindca PSD, care a pierdut rusinos alegerile, s-a apucat din nou de ordonante de urgenta, chiar in domeniul alegerilor, mai exact alegerile locale pentru presedintii de Consilii Judetene. O abordare fundamental gresita din partea PSD. Trebuia PSD, dupa aceasta palma primita de la electorat, sa se abtina de la orice ordonanta de urgenta”, a spus Klaus Iohannis.