Totodata, Daianu este ingrijorat de cum va evolua deficitul bugetar al tarii. Romania trebuie sa se incadreze in tinta de deficit de 3%, iar fara reducerea cheltuielilor si diminuarea presiunii asupra bugetului public, acest lucru pare in momentul de fata "misiune imposibila".
"In plus, stresul foarte mare din bugetul public este legat de o sarabanda a cresterii veniturilor salariale si de pensii, care, in momentul de fata, pun o presiune teribila pe un buget care si asa are o incordare launtrica structurala foarte mare.
Ce va vedea ministrul Citu? Va vedea aceasta incordare structurala extraordinara, pe care nu o intalnesti la alte bugete din tarile invecinate. Cred ca nu se poate sub 3%. Nu vad cum".
Nu in ultimul rand, si premierul Ludovic Orban a dat asigurari ca Executivul sau nu va taia salariile si pensiile, insa a spus ca e nevoie de gasirea unor solutii economice, care sa aduca la buget banii necesari sustinerii acestor cheltuieli, fiindca PSD a lasat bugetul tarii in deficit.
Pe de alta parte, miercuri, fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca in momentul in care a plecat din Minister, a lasat asigurate fondurile pentru plata salariilor si pensiilor, pana la finele anului.
Citeste si:
Orban demareaza procedura de curatare a institutiilor publice: Raman doar oamenii competenti
Totodata, inainte cu o zi de investirea noului Guvern, Daianu tragea un alt semnal de alarma cu privire la deficitul bugetar.
Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, a spus ca bugetul Romaniei este sub presiune in acest moment, iar unele masuri anuntate de Guvern risca sa duca la dublarea deficitului, care se afla deja la un nivel ingrijorator de mare.
Potrivit lui Daianu, promisiunile facute de guvernanti privind maririle de pensii prin Legea pensiilor, vor aduce un prejudiciu iremediabil la bugetul de stat, avand un impact de zeci de miliarde de lei anual.
Astfel, riscam sa ne dublam deficitul bugetar, in conditiile in care colectarile de venituri la buget au scazut. De asemenea, pe langa dublarea deficitului mai sunt si alte pericole, cum ar fi taierea investitiilor, pentru a putea sustine cheltuielile cu pensii si salariile aparatului administrativ, atat central cat si local, care numara peste 1.200.000 de bugetari, ale caror salarii cresc si ele progresiv anual, conform Legii salarizarii unitare.
"Impactul noii legi a pensiilor, care inseamna punct de pensie si recalculare, avand in vedere ca deficitul pe care noi il estimam in momentul de fata pentru executia bugetara este foarte greu sa se poata incadra in 3%, aceasta presiune asupra bugetului in urmatorii ani te poate duce la mai mult decat o dublare a deficitului daca nu faci corectii sau daca nu ai cresteri de venituri”, a spus Daniel Daianu.
"Reforma ANAF a fost blocata"
Presedintele Consiliului Fiscal reclama si faptul ca reforma ANAF a fost blocata, si Romania e macinata si de e o economie subterana. De asemenea, Daianu atrage atentia asupra crizei de forta de munca cu care se confrunta mediul privat, dar si asupra angajarilor care se fac in sistemul public, desi cheltuielile bugetare se apropie deja de pragul de 10%, ceea ce inseamna aproape dublu fata de cat spun specialistii ca poate sustine economia romaneasca.
"Intr-o tara in care nu se declara toate veniturile si averile, intr-o tara in care exista foarte multe exceptii, intr-o tara in care nu exista transparenta, intr-o tara in care, din varii motive, inclusiv influenta unor grupuri de interese, s-a blocat reforma ANAF care avea sens.
De ce a reusit in Bulgaria si in Polonia unde au fost aduse venituri bugetare suplimentare de peste 3% din PIB? Acolo la noi s-a blocat. Nu numai ca s-a renuntat la reforma ANAF, au fost diminuate in continuare taxe si impozite care au mancat din veniturile bugetului.
Deci toate acestea trebuie sa fie remediate si totodata si domnul ministru Teodorovici a vorbit despre restructurarea aparatului de stat. Pai va intreb pe dumneavoastra, este firesc ca in primarii, peste tot in tara, sa se umfle personalul? Am ajuns sa angajam in primarii si in administratia locala cand exista penurie de forta de munca, ca nu se gaseste forta de munca?”, a declarat Daniel Daianu.