Daca va simtiti deranjati de faptul ca vi se masoara temperatura sau ca trebuie sa purtati masca si sa respectati distanta sociala, va puteti adresa instantei
legea starii de alertastare de alertaavocatul poporuluirenate weber
Avocatul Poporului, Renate Weber, a transmis miercuri romanilor ca,daca se simt in vreun fel nedreptatiti de vreo masura luata de autoritati pe perioada starii de urgenta, se pot adresa instantelor de judecata.
Purtarea mastii de protectie, masurarea temperaturii, pastrarea unei distante sociale, pot fi motivele pentru care cetatenii se pot adresa instantelor, daca simt ca li se incalca vreun drept, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, la Digi24.
Declaratia lui Weber vine in aceeasi zi in care aceasta a decis sa atace la Curtea Constitutionala a Romaniei mai multe articole din Legea starii de alerta, intrata in vigoare pe 18 mai 2020.
Weber a sesizat CCR cu privire la articolele 4, 65, 66 si 67 din Legea 55/2020.
Printre cele mai importante prevederi ale acestor articole regasim: ''Parlamentul poate incuviinta masura adoptata de Guvern integral sau cu modificari'', Weber fiind de parere ca astfel se incalca principiul separatiilor puterilor in stat.
De asemenea, Avocatul Poporului a contestat la CCR si amenzile si contraventiile prevazute pentru starea de alerta.
La fel ca amenzile prevazute pentru starea de urgenta, pe care Weber le-a atacat de asemenea la CCR, magistratii dandu-i castig de cauza, si de data aceasta Weber spune ca legislatia nu e clara si prevederile care stabilesc cuantumul amenzilor incalca Constitutia.
Argumentele Avocatului Poporului pot fi consultate
AICI
Daca magistratii CCR vor constata ca aceste articole incalca Constitutia, e posibil ca si amenzile si contraventiile de pe perioada starii de alerta sa fie declarate neconstitutionale. Atentie, insa, amenzile din perioada starii de urgenta NU s-au anulat de la sine.
Vezi aici >>> Avocatii sustin ca romanii amendati se pot trezi executati silit, desi amenzile nu sunt constitutionale