Daca patronii le vor solicita sa se vaccineze, aproape 70% dintre romani sunt dispusi sa o faca
organizatiicompaniipandemiepandemic business
Conform primei editii din acest an a studiului Randstad Workmonitor, desfasurat in 34 de tari, printre care si Romania, 67% dintre romani ar fi dispusi
sa se imunizeze, daca firma la care lucreaza le-ar solicita acest lucru. Procentul indica faptul ca Romania se afla in media globala in ceea ce priveste intentia de vaccinare, daca de acest lucru depinde desfasurarea activitatii lor profesionale. Totodata, studiul scoate la iveala importanta rolului pe care il pot juca companiile in accelerarea campaniilor de vaccinare.
Pentru ca organizatiile sa revina la starea pre-pandemie, majoritatea respondentilor la studiul Randstad Workmonitor considera ca mediile lor de lucru trebuie sa fie mult mai sigure decat in prezent, iar o crestere a ratei vaccinarii este vazuta de multi ca fiind esentiala.
Mai mult, 53% dintre angajati spun ca nu se vor simti in siguranta la locul de munca pana cand nu vor fi vaccinati si colegii lor, iar 51% prefera sa lucreze de acasa pana cand vaccinarea va fi facuta pe scara larga.
56% dintre respondenti sunt de parere ca, daca sunt imunizati, le vor creste sansele de a-si gasi un loc de munca in viitor. De asemenea, 54% dintre respondenti sunt de parere ca in 2021 vor avea mai multe sanse de angajare, decat in 2020.
Celor mai multi dintre angajati le este dor de colegii de serviciu si de interactiunile cu ei
Studiul mai arata ca, peste jumatate dintre respondenti resimt un sentiment de dor cu privire la modul de desfasurare a activitatii profesionale, inainte de pandemie. Cel mai mult, oamenilor le lipseste interactiunea cu colegii.
De altfel, peste o treime dintre cei cu varsta intre 18 si 24 de ani se simt singuri (cel mai mare procent dintre toate grupele de varsta).
In acest context, majoritatea celor chestionati isi doresc sa revina la birou (78%), insa revenirea la birou nu mai este vazuta sub forma ante-pandemica, majoritatea (54%) dorindu-si un sistem de munca hibrid, care sa imbine munca la distanta cu activitatea fizica, din birouri.
Totusi, 74.4% dintre angajati (ceea ce corespunde mediei globale) sustin ca angajatorii lor se asteapta sa revina in birouri, in pofida conditiilor inca incerce si nesigure ale pandemiei.
De asemenea, 59.6% spun ca, din cauza specificului profesiei, nu pot sa lucreze remote.
Pandemia a sudat relatia angajat-angajator
Datele arata ca peste jumatate dintre respondenti declara ca experienta traita alaturi de angajatorul lor, in pandemie, i-a motivat sa ramana alaturi de acesta pe termen lung. Interesant este si faptul ca tot aceasta experienta i-a sustinut pe 30% dintre angajati sa fie mai productivi.
Angajatii 45-54 de ani prezinta cea mai acuta temere a pierderii serviciului
Cel mai mult se tem de pierderea jobului angajatii cu varsta cuprinsa intre 45-54 de ani. La aceasta categorie de varsta exista cea mai mare preocupare de a nu-si pierde serviciul, aceasta manifestandu-se usor mai accentuat in cazul femeilor (26.5%).
In acest segment de varsta se inregistreaza si cel mai ridicat grad de insatisfactie la locul de munca. Cel mai putin ingrijorati (aproape 70%) de perspectiva de a nu-si gasi un loc de munca sunt barbatii cu varsta intre 18-24 de ani. Cei care declara ca sunt cel mai multumiti de viata lor profesionala au intre 18-24 de ani (35.8% barbati, 28.6% femei).
Lansat in anul 2003, Randstad Workmonitor include in prezent 34 de piete din Europa, Asia-Pacific, America de Nord si America de Sud. Scopul acestuia este de a identifica gradul de multumire in mediul de lucru, probabilitatea schimbarii serviciului in urmatoarele sase luni si furnizeaza o intelegere detaliata a tendintelor de pe piata muncii. Studiul este realizat online, in randul angajatilor cu varsta cuprinsa intre 18-65 de ani. Rezultatele editiei din aprilie au la baza interviuri realizate in primul trimestru al anului 2021, pe baza unui esantion de 800 de interviuri.
Citeste si: Piata muncii din Romania pare sa fi iesit din impasul Covid-19
Foto: freepik