Daca ma platesti cum vreau eu, muncesc cum vrei tu. Daca ma platesti cum vrei tu, munesc cum vreau eu
angajatiangajatoribusinesspiata fortei de muncalocuri de muncajoburimunca de acasa
"Daca ma platesti cum vreau eu, muncesc cum vrei tu. Daca ma platesti cum vrei tu, munesc cum vreau eu", cam aceasta este filosofia angajatului, in esenta. Principalul resort al productivitatii muncii este, de cele mai multe ori, banul. Insa cati dintre angajtori stiu sa isi motiveze corespunzator personalul si, mai mult decat atat, cati dintre angajati stiu sa isi aprecieze corect plus valoarea pe care o aduc in firma?
Toti angajatii ar dori sa fie platiti mai bine. Ma indoiesc sa existe cineva care ar refuza o marire de salariu sau un bonus oferit suplimentar contractului negociat initial. Probabil, exceptii sunt. Exista oameni pentru care banii nu sunt un deziderat, fiindca ori au prea multi, ori muncesc din pura pasiune si obtin venituri pentru a supravietui din alte zone.
Insa, in esenta, oamenii isi doresc mai multi bani. Si nu este nimic gresit aici. Costurile vietii cresc de la un an la altul, si, automat, valoarea banilor scade, la fel si puterea de cumparare. Angajatorii ar trebui sa fie dispusi sa isi motiveze financiar personalul, pentru ca, desi fac un efort "bugetar", in cele din urma, randamentul muncii si productivitatea se vor reflecta in succesul firmei, care va avea de castigat de pe urma muncii mai implicate a angajatilor.
Intervine, insa, o mica problema. Atunci cand angajatii cer mai mult decat li se cuvine. In mod normal, "pretentiile" unui salariat ar trebui sa fie direct proportionale cu plus valoarea pe care o aduce companiei pentru care lucreaza. Pe de-o parte, el trebuie sa se rezume la cat i se ofera, daca munca lui nu aduce beneficii substantiale firmei si pe de alta, trebuie sa aiba curajul sa ceara atat cat merita, daca aduce cu adevarat valoare prin serviciile pe care le presteaza.
Si de aceeasi intelegere ar trebui sa dea dovada si angajatorul. Chiar daca exista o grila salariala pe o anumita functie, exista oameni care isi fac mai bine treaba, chiar daca au aceeasi fisa a postului. Poate lucreaza suplimentar, poate fac mai mult decat li se cere, poate au o disponibilitate mai mare, poate au un randament mai bun, cifre mai bune, rezultate mai bune. In acest caz, angajatorul ar trebui sa rasplateasca diferentiat angajatii, in functie de plus valoarea adusa de fiecare.
Citeste si:
Munca la birou Vs. Acasa. Unde e mai bine?
Aceasta teorie este, insa, destul de dificil de regasit pe piata muncii din Romania, unde anagatorii abia de curand au inceput sa se deschida catre flexibilitate, spre exemplu, cea legata de lucrul de acasa. Si aici este vorba tot despre randament. Pur si simplu, unii oameni dau un randament mai bun cand isi organizeaza ei timpul si se afla in spatiul in care se simt cel mai bine, nu legati de un birou si de un program fix, mai ales cand vorbim despre munca de creatie.
Inspiratia nu vine nici asezandu-te pe scaun si stand nemiscat 8 ore, nici apasand pe buton. Pentru unii, inspiratia vine cand isi fac dus, cand stau pe canapeaua lor din living savurandu-si ceaiul, sau cand pot sa isi ia laptopul in brate si sa se aseze pe o banca in parc. Or, din pacate, angajatorii prefera sa urmeze modelul clasic de business, fara sa inteleaga ca, oferind putina flexibilitate si intelegere angajatului, dar si o motivatie financiara raportata la munca lui individuala, de fapt, isi creste lui insusi business-ul.
Citeste si:
3 greseli care te pot falimenta cand iti iei un credit