Cutremurul din economie care ne asteapta dupa DEVALORIZAREA AGRESIVA A LEULUI
devalorizare leueurocurs valutarleu
Desi suna dur, devalorizarea leului nu iarta pe nimeni. Chiar daca nu platesti rate sau chirii si nu ai nici alte angajamente de plata raportate la euro, faptul ca leul a pierdut teren in fata acesteia se va resimti si in portofelul tau? Cum?
Atunci cand leul se depreciaza in raport cu euro, cel mai mult au de suferit persoanele care platesc rate sau chirii raportate la moneda europeana. Evident, odata cu deprecierea leului, costul acestor plati va creste. Daca nu te numeri printre aceste persoane care nu au alta varianta salvatoare, decat sa spere ca deprecierea se va tempera si leul se va stabiliza, nu e cazul sa te crezi un norocos. In fapt, toti vom fi afectati, direct sau indirect, de dezastrul de la cursul valutar.
Euro a atins joi, in a patra zi consecutiva de depreciere, valoarea de 4,78 de lei. Vorbim despre un prag psihologic ce da fiori reci guvernantilor care se vad acum in fata unui fenomen ce se dezvolta pe principiul bulgarelui de zapada scapat la vale.
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat faptul ca principala cauza a devalorizarii leului este deficitul comercial, ce a luat amploare in ultimii ani, sub guvernarea PSD. Insa prea putin mai conteaza in acest moment cum s-a ajuns in aceasta situatie, ci care sunt solutiile. Din partea noului Guvern, romanii au primit asigurari ca se va incerca o corelare intre politicile guvernamentale si cele ale Bancii Nationale si ramane de vazut daca acestea isi vor face simtite efectele pozitive in economie. Insa tot Orban subliniaza faptul ca masurile economice nu isi fac efectul de pe o zi pe alta, si e nevoie de timp sa se vada imbunatatirea in piata. Practic si reciproca este valabila. Masurile luate in 2017 si 2018 se reflecta acum in cursul valutar exploziv.
Un curs valutar exploziv care baga adanc mana in buzunarele romanilor, fara ca acestia sa isi dea seama la prima vedere. In schimb, vor sesiza asta din prima secunda in care vor intra in magazine si vor vedea cum alimentele si produsele s-au scumpit semnificativ. Romania importa mai mult decat exporta, iar marfurile din import sunt raportate la moneda euro. Or, romanul le plateste in magazin in lei, moneda care isi pierde zilnic din puterea de cumparare.
Ne explica despre acest fenomen economistul Bogdan Glavan: "Avand in vedere ca noi consumam o mare parte din bunurile de pe piata din import, preturile acestora este influentat de cursurile de schimb si practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai multi bani, artificial creati, cu care cumparam bunuri de consum din import, preturile acestora cresc, leul se devalorizeaza, exista un alt imbold pentru a scumpi aceste produse".
"Cata vreme politica de cheltuieli, de deficit bugetar, de cheltuiala irationala va continua, atata vreme in economie vor fi prea multi lei in comparatie cu productia noastra si atata vreme leul se va devaloriza si preturile vor creste”, adauga economistul.
Din nefericire, nici previziunile economice pentru 2020 nu sunt imbucuratoare. Unii analisti economici se asteapta ca euro sa atinga valoarea de 5,2 lei anul viitor, lucru ce ar cutremura din temelii economia tarii.
Vezi aici:
Predictiile pentru 2020 sunt dificil de conturat deocamdata, insa un lucru este clar: anul viitor nu arata deloc bine