Cutremur octombrie 2018, dupa Seism 2018
cutremur romaniacutremur 2018seism 2018asigurare padasigurare locuinta
In clasamentul cautarilor efectuate de romani, Google Trends plaseaza, mai ales cand nu se intampla ceva mai acatarii, pe primul sau pe primele locuri, "horoscopul zilnic".
Poate si de aceea, in afara emisiunilor de... specialitate, de numerologie, astrologie, aproape ca nu exista jurnale de stiri, mai ales matinale, in care rubrica horoscop sa nu fie mot.
Ca stiu astrele de existenta individului pe numele lui X, Y, Z; ca au ele... notiunea banilor sau pe cea a carierei profesionale este foarte putin probabil, chiar imposibil, din moment ce ambele sunt inventii pur umane.
Dincolo de cum cred unii oameni - 100% liberi sa faca asta - ca le influenteaza astrele fiecare decizie si fiecare pas, "horoscopistele" folosesc pana la saturatie doua expresii: "se vedem ce ne rezerva astrele pentru astazi" si una mai rea, care arata clar ca horoscopul este o inventie pentru ca fiecare om sa se simta foarte important: "ce ne-au pregatit astrele pentru astazi".
Vestea proasta este ca astrele nu ne rezerva absolut nimic. Noi ne rezervam totul, de la o masa la restaurant, pana la o vizita la muzeu sau la medic si tot noi ne "rezervam" si ne si "pregatim" pentru locul nostru de munca.
La ora 3.38, in noaptea spre dimineataa zilei de 28 octombrie, Sud-estul Romaniei a fost zguduit de un cutremur de pamant, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter.
A existat vreo "horoscopista" sau vreun "horoscopist" care sa... prevada asta? Sau replica seismului? Cutremurele sau tunamiurile din Pacific? Crimele de la sinagoga din Pittsburgh?
Atunci, pe cale logica, nu... astrala, daca nu pot anticipa evenimente atat de importante, care pun in pericol zeci sau milioane vieti, cum ar putea sti - pe bune - "o tanti" sau "un nene" din astia cum stam cu sanatatea, cu dragostea, cu banii, cu serviciul?
Oricum, mare mirare ca a trecut o bucata buna de vreme de cand nu a mai prevestit vreun... clarvazator data... precisa a sfarsitului lumii, in conditiile in care, altadata, calendarul sumbru gemea de zile predispuse la funestul eveniment.
Pana una-alta, cat de pregatiti sunteti pentru un cutremur? Cati dintre noi ne-am facut bocceluta pe care sa o luam in carca dupa care sa o luam la sanatoasa, in caz de orice calamitate?
Dar, in primul rand, ne-am asigurat casele? Casele alea pentru care ne indatoram pentru o perioada de timp mai mare decat varsta noastra prezenta? Casele in care am investit mult timp si multi bani pentru conditii cat mai confortabile, cat mai civilizate, cat mai moderne, cat mai cu... stil?
Ne-am asigurat bunurile, electronicele si electrocasnicele pe care suntem dispusi sa dam mii de euro (uneori si astea pe datorie) si dupa care alergam de Black Friday, de Craciun, de Paste? Statisticile reci precum noaptea de cutremur, nu horoscoapele caldute precum confortul efemer, arata ca nu prea.
Desi 80% dintre romani stiu ca asigurarile
PAD (polita
obligatorie care acopera daunele produse locuintelor de inundatii, cutremure sau alunecari de teren) sunt
obligatorii, mai putin de unul din 5 are o astfel de polita...
Si iata inca o veste, neanuntata nici ea de horoscop: potrivit Legii nr. 260/2008, daca persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, acestea nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de polita PAD, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor…
Acum doua saptamani, cand s-a desfasurat cel mai mare exercitiu de aparare in caz de cutremur din UE, Seism 2008, Google Trends arata ca abia daca a cautat cineva sa se informeze despre el. Ei bine, astazi, dupa zgaltaiala de 5,8 grade pe scara Richter, statistica s-a schimbat radical: juma' de milion de romani au cautat informatii...
Dar, daca, in viitorul apropiat, nu va urma un nou cutremur, desi, acum, ca-s speriati, romanii cauta cu infrigurare sa afle cat mai multe, ne vom... scutura repede de ingrijorare, vom zice un "Doamne fereste!", dupa care, vom pune din nou placile iluziilor, la fel de nocive precum ciocnirea placilor tectonice: "noua nu ni se poate intampla", "sa speram ca nu se va intampla"...