Curtea de Apel confisca de la Puiu Popoviciu terenul pe care au fost construite IKEA, Mall Baneasa si Ambasada SUA
puiu popoviciuikea baneasamall baneasaambasada suaconfiscare avere
Condamnat definitiv pentru fapte de coruptie, omului de afaceri Puiu Popoviciu i-a fost confiscat, de catre Curtea de Apel, terenul de 224 hectare din Baneasa, pe care au fost construite IKEA, Mall Baneasa si Ambasada SUA. Decizia nu e definitiva si poate fi atacata cu apel.
Statul roman, prin Ministerul Finantelor, s-a constituit ca parte civila in dosarul ”Baneasa”, in care Puiu Popoviciu a fost condamnat in august 2017 la 7 ani de inchisoare. Popoviciu se afla acum in Marea Britanie.
Procurorii DNA au acuzat faptul ca, in perioada 2000-2004, o serie de intelegeri ilegale intre Puiu Popoviciu si Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, au facut terenul de 224 de hectare din cea mai scumpa zona a Bucurestiului sa fie cumparat la un pret de nimic de catre o companie controlata de omul de afaceri.
Dupa ce Popoviciu si ceilalti inculpati au fost condamnati in dosarul penal, aceasta e prima sentinta in procesul civil.
Instanta sesizeaza OLAF si DNA pentru o presupusa deturnare de fonduri UE la Primaria Bucuresti
Curtea de Apel a sesizat DNA si Oficiul European de Lupta Antifrauda al Uniunii Europene (OLAF) cu privire la infractiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la proiectul Primariei Municipiului Bucuresti, privind zona de Nord a Municipiului Bucuresti, privind reabilitarea si amenajarea aductiunii de apa, preluare apa pluviala si apa menajera – canal, racordare la reteaua de gaze, racordare la reteaua electrica si constituirea de cai de acces si drumuri, precum si realizarea altor facilitati, in vederea cercetarii si urmaririi penale cu privire la faptele si persoanele ce au legatura cu respectivul proiect.
Proiectul respectiv a fost demarat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2013, cand primar al Capitalei era Traian Basescu.
Minuta sedintei de la Curtea de Apel Bucuresti:
Admite actiunea civila exercitata de Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice.
Constata ca imobilul compus din teren, in suprafata de 224, 6 hectare si constructii (sediul Biroului Notarului Public „Basescu Ioana” – cladire de patrimoniu) este proprietatea publica a Statului roman dobandit in temeiul Legii promulgata prin Inaltul Decret Regal nr.2746 din data de 31 iulie 1929, publicat in M.O. nr.160, partea I din data de 1 august 1929 si procesul verbal din 31 iulie 1929 (terenurile, in mod expres, au avut o anumita afectatiune direct legata de atributii in domeniul invatamantului superior agricol si de medicina veterinara, dar si de cercetare stiintifica) – conform contractului de donatie cu afectatiune incheiat intre Statul roman si Maria Bibescu; terenul in cauza si cladirile aferente neputandu-se instraina, nici in tot, nici in parte, pentru orice destinatie ar fi – caracter stabilit in mod definitiv prin decizia penala nr.266/A din data de 2 august 2017 pronuntata in dosarul nr.9577/2/2012 a Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Dispune: B). 1. Restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor retinute in sarcina inculpatilor, in conformitate cu decizia nr.266/A/02.08.2017 pronuntata in dosarul nr.9577/2/2012 a I.C.C.J..
2. Restituirea catre Statul roman a suprafetei de teren de 224,6 hectare, situat in sos. Bucuresti-Ploiesti nr.42-44, sector 1, Bucuresti, nr. cadastral 4506, cu urmatoarele vecinatati: la Est – comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Baneasa si Aeroclubul Roman, la Vest – D.N.1, la Nord – Bd. Privighetorilor si a constructiilor existente – cladire, plus anexe – sediul Biroului Notarului Public „Basescu Ioana”:
3. Obliga pe inculpatii Popoviciu Gabriel-Aurel, Alecu Ioan-Niculae, Bejenaru Andrei-Mihai, Diaconescu Stefan, in solidar cu partile responsabile civilmente – S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A. si S.C. Baneasa Rezidential S.R.L. – la restituirea imobilului teren in suprafata de 224,6 hectare, precum si a contravalorii constructiilor demolate si existente initial pe terenul in cauza, in suma de 1.418.646,6 lei si dobanzile legale aferente acestei sume de la data ramanerii definitive a prezentei si pana la achitarea integrala a debitului.
4. Constata nulitatea absoluta a tuturor actelor incheiate cu privire la imobilul compus din teren si constructii, situat in sos. Bucuresti-Ploiesti nr.42-44, sector 1, Bucuresti, numar cadastral 4506: – titlul de proprietate nr. 100085 din data de 6 iunie 2001, emis de Comisia Municipiului Bucuresti, – hotararea nr. 854 din data de 30 mai 2001 a Comisiei Municipiului Bucuresti, prin care a fost aprobata propunerea subcomisiei Sectorului 1, Bucuresti si referatul nr.20342 din data de 12 aprilie 2001; – contractul de asociere in participatiune nr.3440 din 12.07.2000, incheiat intre U.S.A.M.V. Bucuresti si S.C. Log Trans S.R.L.; – contractul de donatie cu anexa incheiat intre S.C. Baneasa Investments S.A. si Primaria Municipiului Bucuresti, autentificat sub nr.41 din data de 24 ianuarie 2005 la BNP Gabriela Georgescu; – contractul de donatie cu anexa incheiat intre S.C. Baneasa Investments S.A. si Primaria Municipiului Bucuresti, autentificat sub nr.269 din data de 24 martie 2005 la BNP Gabriela Georgescu; – contractul de donatie cu anexe incheiat de S.C. Baneasa Investments S.A. si Primaria Municipiului Bucuresti, autentificat sub nr.208 din data de 24 mai 2005, la BNP Gabriela Georgescu; – actul de vanzare cumparare incheiat intre S.C. Baneasa Investments S.A. si Statul roman, privind suprafata de teren folosita pentru realizarea cailor de acces la DN1; – a tuturor actelor incheiate de inculpati si S.C. Baneasa Investments S.A., respectiv S.C. Baneasa Rezidential S.A., avand ca obiect terenul si constructiile existente pe acesta.
5. Dispune: – desfiintarea totala a inscrisurilor care au dus la prejudicierea Statului roman, prin aportarea in natura a terenului in suprafata de 224,6 hectare, la capitalul social al S.C. Baneasa Investments S.A.. – desfiintarea partiala a actului constitutiv al S.C. Baneasa Investments S.A., in ceea ce priveste U.S.A.M.V. Bucuresti, cat si cu privire la aportul in natura adus la capitalul social al acestei societati, urmand ca suprafata de 2.246.529 mp, apartinand „Fermei Baneasa”, situata in sos. Bucuresti-Ploiesti nr.42-44, sector 1, Bucuresti, numar cadastral 4506, sa revina in proprietatea publica a Statului roman. – desfiintarea actelor aditionale nr.1086 din 30 mai 2003 si nr.811 din 11 noiembrie 2004 ale S.C. Baneasa Investments S.A..
6. Comunicarea prezentei hotarari catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in vederea anularii titlului de proprietate nr.100085 din 06.06.2001 si a mentiunilor facute in temeiul acestuia, precum si a actelor incheiate ulterior.
7. Comunicarea prezentei hotarari catre Oficiul National al Registrului Comertului – Oficiul Registrului Comertului al Municipiului Bucuresti, din cadrul Tribunalului Bucuresti, in vederea efectuarii mentiunilor prevazute de Legea nr.26/1990 si nr.31/1990 la S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Baneasa Rezidential S.R.L. si S.C. Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A. C).
In temeiul disp. art.249, 254, 255 si 256 Cod procedura penala,
1. Mentine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanta nr.23 din data de 8 decembrie 2012 emisa in dosarul nr.206/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie si extinderea acestei masuri asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, apartinand urmatoarelor persoane fizice Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae, Diaconescu Stefan si persoane juridice: S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A. si S.C. Baneasa Rezidential S.R.L., pana la restituirea integrala a terenului in suprafata de 224,6 hectare si a constructiilor – sediul Biroului Notarului Public „Basescu Ioana”, precum si a sumei de 1.418.646,6 lei si dobanda legala aferenta acesteia, de la data ramanerii definitive a prezentei si pana la achitarea integrala a acesteia.
2. Dispune infiintarea unei popriri asiguratorii asupra conturilor apartinand urmatorilor inculpati: Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Nicula si Diaconescu Stefan si a partilor responsabile civilmente S.C. Baneasa Investment S.A., S.C. Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A. si S.C. Baneasa Rezidential S.R.L., pana la restituirea integrala a terenului in suprafata de 224,6 hectare, evaluat prin raportul de constatare tehnico-stiintifica efectuat in cauza la suma de 6.194.722.180.586,5 lei (echivalent a 180.821.091 dolari USA, la nivelul anului 2006), precum si a sumei de 1.418.646,6 lei (contravaloarea constructiilor demolate).
3. Sumele de bani datorate cu orice titlu condamnatilor: Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae, Diaconescu Stefan si partilor responsabile civilmente S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A. si S.C. Baneasa Rezidential S.R.L., de catre tertii cu care acestia au incheiat acte juridice vor fi poprite in mainile acestora in limitele prevazute de lege, de la data primirii prezentei hotarari, prin care s-a infiintat sechestrul si poprirea.
4.Sumele de bani prevazute la alin.1 vor fi consemnate de catre debitori, fie la dispozitia organului judiciar care a dispus poprirea sau a organului de executare, in termen de 5 zile de la scadenta, recipisele urmand a fi predate instantei de judecata, in termen de 24 de ore de la consemnare.
D. Admite, in parte, actiunea civila formulata de partea civila U.S.A.M.V. Bucuresti si – dispune obligarea condamnatilor Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae si Diaconescu Stefan, in solidar cu partile responsabile civilmente S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A. si S.C. Baneasa Rezidential S.R.L., la plata sumei de 1.418.646,6 lei, reprezentand contravaloarea constructiilor demolate si aflate pe terenul in litigiu, cu titlul de despagubiri civile si a dobanzii legale aferente acestei sume de la data ramanerii definitive a prezentei si pana la achitarea integrala a debitului; – constata ca U.S.A.M.V. Bucuresti a avut calitatea de administrator al terenului si constructiilor existente pe acesta, fiind succesoarea in drepturi a Scolii Superioare de Agricultura si Medicina Veterinara.
In temeiul disp. art.30 din Legea nr.318/2015, Dispune:
– Sesizarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (institutie din cadrul Ministerului Justitiei), pentru luarea masurilor legale in vederea valorificarii bunurilor sechestrate si poprite.
– Comunicarea catre A.N.A.F. a prezentei hotarari, pentru luarea masurilor legale, privind executarea debitorilor si recuperarea prejudiciului. Respinge, ca nefondate, actiunile civile formulate de S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Baneasa Bussines & Tehnology S.A. si S.C. Baneasa Rezidential S.R.L..
– Respinge, ca nefondata, exceptia nelegalitatii pct.120 din anexa 2 a Hotararii de Guvern nr.517/1999.
– Respinge, ca nefondata, exceptia inadmisibilitatii cererii de notare a litigiului in cartea funciara.
– Respinge, ca nefondata, exceptia lipsei de interes.
– Respinge, ca nefondata, exceptia tardivitatii cu privire la invocarea exceptiei nulitatii absolute a actelor translative de proprietate.
– Respinge, ca nefondata, exceptia inadmisibilitatii, privitoare la invocarea nulitatii absolute a actelor translative de proprietate.
In temeiul disp. art.267 din Codul penal, dispune sesizarea organelor de urmarire penala Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), oficiul European de lupta antifrauda al Uniunii Europene (OLAF), D.N.A., cu privire la infractiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la proiectul Primariei Municipiului Bucuresti, privind zona de Nord a Municipiului Bucuresti, privind reabilitarea si amenajarea aductiunii de apa, preluare apa pluviala si apa menajera – canal, racordare la reteaua de gaze, racordare la reteaua electrica si constituirea de cai de acces si drumuri, precum si realizarea altor facilitati, in vederea cercetarii si urmaririi penale cu privire la faptele si persoanele ce au legatura cu respectivul proiect.
E). Obliga pe: – condamnatul Popoviciu Aurel-Gabriel la plata sumei de 10.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare statului; – condamnatul Bejenaru Andrei la plata sumei de 5.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare statului; – condamnatul Alecu Ioan-Niculae la plata sumei de 3.000 lei cheltuieli judiciare statului – condamnatul Diaconescu Stefan la 2.000 lei cheltuieli judiciare statului – partea responsabila civilmente S.C. Baneasa Investments S.A., la plata sumei de 5.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare statului; – partea responsabila civilmente SC Baneasa Bussines & Tehnology Park S.A., la plata sumei de 5.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare statului; – partea responsabila civilmente S.C. Baneasa Rezidential S.R.L. la plata sumei de 5.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare statului.
Cu drept de apel, in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.