CURS VALUTAR: Ce se intampla cu leul ASTAZI
curs valutareuroleubanca nationala a romanieidevalorizare leu
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,7722 lei/euro, pentru luni, 25 noiembrie, prima zi dupa incheierea alegerilor prezidentiale in Romania. Cursul de referinta este valabil pana marti la ora 13:00, cand BNR va lista noi valori.
Euro a inceput sa faca ceva pasi in spate inca de vineri. Tendinta a fost mentinuta si pe parcursul zilei de luni, cand Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta de 4,7722 lei/euro, mai mic cu 0,07 bani fata de cotatia de vineri, de 4,7729 lei/euro.
Insa leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, cursul anuntat de BNR fiind de 4,3325 lei/dolar, fata de 4,3160 lei/dolar in sedinta de vineri pentru moneda americana. De asemenea, in fanta francului elvetian, dar si a lieri sterline, moneda nationala a pierdut teren. Banca Nationala a afisat o cotatie de 4,3441 lei/franc. Totodata, lira sterlina a fost cotata, luni, la 5,5805 lei.
Luni, gramul de aur s-a ieftinit cu 84,92 de bani, ajungand la valoarea de 203,2162 lei, de la 204,0654 lei, cat a fost cotatia in sedinta de vineri.
Chiar daca vorbim despre doua sedinte consecutive in care leul pare a se intari in fara euro, expertii in domeniu trag semnalul de alarma si spun ca euro va continua sa creasca.
Potrivit specialistilor, Romania se afla intr-o zona de sensibilitate accentuata, mai ales ca trece si printr-o perioada plina de provocari pe scena publica (schimbare de guvern, alegeri prezidentiale etc.)
"Datele negative privind evolutia economica - incasari bugetare sub nivelul programat (minus 21 miliarde de lei la 9 luni), accentuarea deficitului bugetar, prognozat sa treaca de nivelul de 3% din PIB la finele anului, cresterea datoriei publice cu 9,131 miliarde de euro, in primele 8 luni, la 108,972 miliarde de euro - si absenta unor prognoze oficiale privind perspectivele din 2020, au generat in spatiul public un plus de impredictibilitate, intr-o perioada in care companiile isi definitiveaza bugetele pentru anul urmator.
Aceasta perspectiva incoerenta a generat un plus de presiune pe cursul de schimb, astfel ca leul, incepand cu luna octombrie, a avut o traiectorie opusa (curs de peste 4,77 lei/euro, depreciere de 0.5%) fata de cea a altor monede din regiune (forint - o apreciere de 2% in raport cu euro sau zlotul polonez - o apreciere de peste 3%)", arata analiza Moneycorp. Dinamica evolutiei cursului de schimb al monedei nationale tine si de provocarile din pietele externe.