Cumpararea vechimii in munca. Cine poate sa isi cumpere ani de contributie in campul muncii. Atentie, legea nu e pentru toata lumea
cumparare vechimecumparare ani-vechime
Actuala legislatie prevede posibilitatea ca oamenii sa isi poata cumpara ani de vechime in campul muncii, pentru ca, atunci cand ies la pensie sa beneficieze de un venit mai mare, raportat la o perioada mai extinsa de contributii. Atentie: nu oricine poate beneficia de aceasta prevedere legala.
Potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, Daniel Baciu, isi pot cumpara vechime in munca doar romanii care se pensioneaza la limita de varsta, nu si cei care opteaza pentru pensionarea anticipata.
"Daca va uitati foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanta 163/2020, care reglementeaza aceasta cumparare de vechime retroactiva, se specifica foarte clar ca aceasta cumparare de vechime este valabila numai pentru pensia de limita de varsta.
Am facut aceasta facilitate pentru beneficiarii nostri numai in cazul in care oamenii indeplinesc in mod clar conditiile de limita de varsta", a declarat Daniel Baciu, citat de Agerpres.
Nu pot fi cumparati ani de vechime pentru a iesi mai devreme la pensie
Seful Casei Nationale de Pensii Publice avertizeaza asupra faptului ca romanii nu isi pot cumpara ani de vechime in munca pentru a iesi mai devreme la pensie.
"Nu poti sa cumperi niste ani-vechime doar ca sa iesi mai devreme la pensie. Este nefiresc si anormal. Evident ca ne-am gandit la aceasta speculatie si am eliminat-o din lege", a punctat oficialul Casei Nationale de Pensii Publice.
Conform Articolului 1 din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii, p persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate incheia contractul de asigurare sociala si efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare.