Cum vrea PSD sa se modifice Codul fiscal: supraimpozitarea veniturilor mari si reducerea impozitelor pe castigurile modeste
codul fiscalmodificari fiscale
Social-democratii propun o serie de modificari la Codul fiscal, pe principiul "veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie sa beneficieze de impozite mai mici". PSD sustine ca, respectandu-se aceste doua criterii, povara fiscala este distribuita in mod echitabil la nivelul societatii.
Iata ce propun social-democratii, concret:
-
Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decat salariul Presedintelui Romaniei;
-
Supraimpozitarea pensiilor speciale care depasesc consistent pensia medie din Romania;
-
Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici;
-
Contributie pentru Sanatate si Educatie din partea firmelor mari, pe o durata limitata (aceasta forma ar urma sa fie luata de acea asa-zisa taxa de solidaritate, propusa initial ca 1% din cifra de afaceri a companiilor care depasesc cifra de afaceri de 100 de milioane de euro in Romania).
"Sunt in jur de 320 de mari companii cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro in Romania. Se plateste in medie 0,8% impozit pe profit de catre aceste companii. Cu alte cuvinte, se plateste mai putin decat la microintreprinderi, care platesc 1%. In acest moment, in Romania este impozitata mult prea mult munca si trebuie sa gasim un echilibru si cu impozitarea capitalului”, a spus Marcel Ciolacu, presedintele PSD.
Ciolacu: "De 30 de ani, povara impozitelor si grosul impozitelor a ramas, prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici si mijlocii. Trebuie gasit intr-un fel un echilibru"
"De 30 de ani, povara impozitelor si grosul impozitelor a ramas, prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici si mijlocii. Trebuie gasit intr-un fel un echilibru. Asta neexcluzand reorganizarea ANAF, a Vamii, digitalizarea – lucruri care se vor face in perioada urmatoare intr-un mod mai alert.
Nu am vorbit in mod deosebit de o taxa de solidaritate. M-am exprimat asa pentru ca am vazut ca in Germania exista aceasta taxa de solidaritate. Propunand sa se creeze acest echilibru, din punctul meu de vedere 0,8% impozit pe profit la aceste mari companii mi se pare prea putin", a mai precizat liderul PSD.
PSD spune ca a propus deja aceste masuri in cadrul coalitiei si ca pragurile si cifrele exacte in baza carora se vor aplica masurile de mai sus urmeaza sa se stabileasca in interiorul Guvernului, cu toti partenerii in jurul mesei de discutii.
"PSD considera ca, in aceasta perioada dificila, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate sa se bucure de acelasi regim fiscal aplicat celor care se zbat in saracie severa. In acelasi timp, Guvernul are obligatia de a promova solidaritatea intre contribuabili si de a asigura un echilibru just intre impozitarea muncii si a capitalului. Nu in ultimul rand, noul model fiscal trebuie sa asigure resursele pentru continuarea investitiilor si a stimularii mediului de afaceri, pentru sustinerea dezvoltarii economice si a cresterii nivelului de trai”, a transmis PSD, intr-un comunicat de presa.
Si ministrul Finantelor anunta ca urmeaza modificari fiscale
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu a anuntat, marti, la Parlament, ca saptamana aceasta coalitia va iesi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal.
Acesta n-a oferit detalii concrete despre ce vor presupune masurile, insa a vorbit despre ajustarea unor facilitati si cresterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate a prezentat-o ca pe o contributie pentru sistemul de educatie si de sanatate.
"Sper ca saptamana aceasta, coalitia sa iasa cu o decizie. In discutia care se poarta este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilitati, astfel incat ele sa raspunda nevoii de dezvoltare economica, pe de o parte, iar pe de alta parte cresterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici (...)
Discutam ca principiu, nu o sa va dau nici cifre, nici niveluri, pentru ca asteptam sa se desprinda decizia din coalitie (...)
Alte detalii nu va dau. Am vazut pe surse o serie de aspecte. Daca vreti sa aveti rabdare, speculatiile se fac prea devreme.
Deci, intai trebuie sa se ia o decizie in Coalitie, sa fie comunicat ca principii, ce ajustam la Codul fiscal, dupa care totul se prezinta", a mai spus Caciu.
In cele din urma, ministrul a tinut sa precizeze ca acest pachet de masuri va aduce o contributie semnificativa la buget, estimata acum la o valoare intre 1,2 si 1,5 puncte procentuale din PIB.
Foto: pixabay