Cum vor statele din grupul G7 sa il potoleasca pe Vladimir Putin
stateuegazerusiag7petrolvladimir putin
Liderii tarilor din grupul G7 au de gand sa semneze in luna iunie un plan de raspuns in regim de urgenta. Acesta va avea scopul de a da ajutor Ucrainei, daca Kremlinul va incerca sa stopeze alimentarea cu gaze catre Europa, scrie The Independent.
Tarile din G7 si-au propus sa il lase fara arme pe liderul rus, Vladimir Putin, si sa faca asa incat acesta sa nu mai poata folosi santajul cu rezervele de gaze si petrol contra Ucrainei.
Ministrii Energiei din statele G7 au stabilit in acest sens un plan prin care vor sa elimine europenilor de gazul rusesc si sa preintampine cazurile in care securitatea energetica sa fie folosita ca instrument de santaj de catre rusi.
In acest moment, Rusia furnizeaza cam o treime din gazele consumate de tarile europene, iar in cazul Ucrainei, circa 50% din necesar.
In urma cu cativa ani, in 2006, cand Gazprom a luat decizia sa opreasca furnizarea gazelor catre Europa, state precum Austria, Franta, Germania, Ungaria, Italia si Polonia au raportat o scadere de 30% a presiunii in conducte.
The Independent scrie ca statele europene importatoare de gaz rusesc, de exemplu Marea Britanie sau Romania, vor resimti un impact important in cazul in care alimentarea va fi oprita in viitor.
Liderii grupului G7 vor sa fie construite noi terminale pentru gazul natural lichefiat in toata Europa, iar Barack Obama a anuntat ca SUA intentioneaza sa ridice restrictiile privind exportul gazelor de sist.
Sursa citata mai anunta ca UE va investi in noi gazoducte pentru a transporta gaze de la vest la est si va creste importurile din Africa de Nord.
Niciun stat din Europa nu va mai depinde de gazul rusesc
In plus, japonezii au de gand sa reporneasca centralele nucleare care au avut dificultati in urma dezastrului de la Fukushima, iar scaderea importurilor acestei tari va avea ca si consecinta diminuarea preturilor gazelor in intreaga lume.
"Diversificarea rutelor si surselor de alimentare este esentiala", a transmis G7.
Liderii G7 au transmis ca niciun stat din Europa nu va mai trebui sa depinda in totalitate de un singur furnizor si energia nu ar trebui sa fie folosita ca o modalitate de constrangere politica sau ca o amenintare asupra securitatii nationale.
Ed Davey, secretar de stat in Ministerul britanic al Energiei si Schimbarilor Climatice, a atras atentia ca in cazul in care nu se vor lua masuri concrete, Rusia va continua sa foloseasca energia ca o "arma".
"E complet inacceptabil ca presedintele Vladimir Putin sa foloseasca gazele si petrolul ca o arma pentru a-si exercita puterea si controlul in Ucraina - sau in alta tara", a precizat oficialul britanic.
Ed Davey a mentionat ca G7 a fost de acord ca, pe termen lung, sa il "dezarmeze" pe Putin si sa il oblige sa nu mai apeleze la santajul energetic in cazul statelor din Europa.