Cum vad managerii romani evolutia companiilor in 2021. Ce salarii au de gand sa ofere, ce asteptari si ce temeri au
previziuni businesscompaniimediul privatafaceripreviziuni economice
In 2021, 46% dintre companiile din Romana spun ca functioneaza normal si nu sunt afectate de criza. De asemenea, aproape 60% dintre manageri se asteapta ca in 2021 sa se redreseze la nivelul la care se aflau inaintea pandemiei, arata Raportul Randstad Romania HR Trends 2021. Totusi, in mediul privat exista temeri legate de evolutia afacerii in urmatoarele luni.
Cele mai mari ingrijorari ale managerilor romani
Pierderea cifrei de afaceri si a volumului vanzarilor, recrutarea de personal si posibilele modificari ale reglementarilor in cadrul industriei reprezinta factori de ingrijorare pentru mai mult de un sfert dintre respondenti.
Numai 4% afirma ca, in aceste vremuri dificile, se tem de riscul de faliment, iar 2% sunt ingrijorati de faptul ca nu pot onora platile la timp.
Daca in 2019, 70% din companiile din Romania declarau ca se asteapta la o crestere a vanzarilor, in 2021 doar 25% spun acest lucru, iar procentul celor care se asteapta ca volumul vanzarilor sa scada in acest an este de aproape trei ori mai mare decat cel din 2019.
Raportul mai arata ca peste 40% considera incertitudinea economica din tara o amenintare majora pentru afacerea lor.
Cum au actionat managerii pentru redresarea afacerii in pandemie si pentru a limita raspandirea infectiilor
Pentru a-si redresa business-ul 43% din companii au pus in aplicare un plan de restructurare temporara, deja incheiat, tot personalul fiind la acest moment angajat.
Managerii sunt mai increzatori in capacitatea companiilor lor de a atrage talente
Comparativ cu anul 2019, respondentii sunt mai optimisti in ceea ce priveste capacitatea companiei lor de a atrage talente. Mai mult de o treime noteaza cu 8 din 10 aceasta capacitate si chiar 5% o evalueaza la 10, punctajul maxim.
Principalele trei elemente cheie pentru atragerea talentelor de top raman aceleasi fata de 2019, cu o dinamica interesanta: pachetul salarial competitiv ramane element decisiv, cu o scadere insa in pondere, de la 77% la 67%. Securitatea ridicata a locului de munca a crescut de la 47%, la 59%, iar existenta unui plan de cariera, de la 34%, la 45%.
Topul practicilor de recrutare din 2021
In 2021, social media a scazut cu peste jumatate fata de 2019, ca instrument utilizat in recrutare, arata raportul.
Interviurile online sunt cea mai comuna practica de recrutare in 2021. In ce priveste sursele de recrutare a talentelor, recomandarile raman preferate, iar surpriza vine din partea retelelor sociale, care au scazut mai mult de jumatate ca instrument utilizat in recrutare - de la 45% in 2019, la 21% in 2021.
Lipsa de experienta in industria in care activeaza, lipsa calificarii necesare si a competentelor soft sunt cele mai frecvente bariere cu care se confrunta companiile in timpul procesului de recrutare.
Ce salarii intentioneaza companiile sa ofere in 2021
Pe fondul pandemiei de coronavirus s-a schimbat tactica managerilor privind salariile in 2021.
15 dintre respondenti sustin ca vor majora salariile angajatilor cu un procent mai mare decat inflatia. 60% dintre respondenti raporteaza ca salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat in timpul pandemiei de coronavirus, in timp ce o treime arata ca acestea au crescut.
Un procent mic, de 4% dintre participanti, a raportat reduceri salariale incepand cu luna martie 2020, iar pentru acest an doar 1% se asteapta la acest lucru.
Companiile vor incepe in curand recrutarile
Conform raportului, aproape jumatate dintre respondenti vor incepe sa angajeze din nou in urmatoarele 6 luni, iar aproximativ o treime intentioneaza sa mentina numarul de angajati la acelasi nivel pana cand economia si afacerile vor creste. 13% vor aplica masuri pentru a reduce pierderile, mentinand in acelasi timp numarul de angajati si doar 4% dintre companiile participante la studiul HR Trends 2021 intentioneaza sa faca reduceri de personal.
Putin peste 5% au in vedere, in urmatoarea jumatate de an, solutii de outsourcing / subcontractare.
Principalele motive pentru care se vor face angajari in acest an sunt rata de migrare a personalului (55%) si extinderea companiei (44%). IT/tehnologie, vanzari si productie reprezinta primele trei departamente unde se vor face angajari in 2021.
Munca remote ramane o masura activa
84% dintre respondenti se asteapta sa continue masurile pentru a sustine munca la domiciliu, odata ce criza se va incheia.
Majoritatea companiilor intervievate considera ca lucrul de acasa este si va ramane o solutie viabila chiar si post-pandemie, iar 71% dintre acestea intentioneaza sa implementeze modele hibride, de lucru la distanta si la birou.
Provocarile la care se asteapta managerii, in 2021
Ca provocari, un numar tot mai mare de companii considera ca le va fi mai dificil decat in trecut sa obtina cresterea performantei si a productivitatii si sa creeze un mediu de lucru flexibil.
Mentinerea celor mai buni performeri, atragerea talentelor pentru urmatoarea etapa de crestere si dezvoltarea liderilor talentati sunt o provocare pentru o proportie mai mare de respondenti decat in 2019.
Raportul a fost realizat pe baza unui sondaj desfasurat in perioada Februarie-Martie 2021, la care au raspuns factori de decizie si directori de resurse umane din diverse industrii din tara noastra. Raportul prezinta datele colectate de la un numar de 201 de companii din Romania, care activeaza in diverse industrii, din care 65% sunt multinationale, 25% sunt nationale, iar 11% locale.