Cum va arata noua Lege a pensiilor. Guvernul se teme de iesirea la pensie a decreteilor
noua lege a pensiilorviitorii pensionaridecretei
Vicepremierul Dan Barna a vorbit miercuri despre unele dintre cele mai importante prevederi pe care le-ar putea contine noua Lege a pensiilor. Potrivit acestuia, varsta de pensionare ar trebui calibrata cu speranta de viata.
Dan Barna sustine ca actualul sistem de pensii nu mai este de actualitate, iar in urmatorii ani ar putea intra in dificultati serioase, odata cu iesirea la pensie a "decreteilor", persoanelor nascute dupa anul 1966, dupa ce regimul condus de Nicolae Ceausescu a interzis avorturile in Romania, prin Decretul 770 din 2 octombrie 1966.
Se estimeaza ca 2 milioane de copii s-au nascut din 1966 pana in 1989, in baza acestei decizii politice menite sa sporeasca natalitatea cu orice pret, iar acesti copii deveniti astazi oameni in toata firea ar urma sa iasa curand din campul muncii, ceea ce va pune o presiune suplimentara pe sistemul actual.
Pe langa acest aspect, vicepresedintele Barna subliniaza ca speranta de viata a crescut. Acest lucru inseamna ca, daca se pastreaza actuala varsta de pensionare, sistemul din prezent nu va face fata, pentru ca el a fost gandit sa ofere pensii oamenilor pe o perioada mult mai redusa, cand speranta de viata era mai mica.
Totusi, Dan Barna subliniaza ca rezolutia principala e o noua lege a pensiilor, dar nu vorbeste clar despre posibilitatea modificarii varstei de pensionare. El puncteaza, insa, ca speranta de viata si varsta de pensionare ar trebui "calibrate".
"In Romania, este nevoie de o noua lege a pensiilor tocmai pentru ca si aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (...) Nici eu nu am spus asa ceva (ca s-ar modifica varsta de pensionare - n.r.). Am spus ca, in momentul de fata, vorbim de o noua lege a pensiilor si ca acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranta de viata, este o realitate la care ne uitam.
Este o tema importanta. Sunt convins ca fiecare roman intelege. Din moment ce astazi, suntem in situatia sa tot reglam pensiile din urma, (...) sa recalculam punctul de pensie si avem acest mecanism care creeaza dezechilibre, este nevoie de o noua abordare a intregului sistem. Uitandu-ne si pe ceea ce se intampla cu acele generatii numite 'decretei', care se indreapta spre varsta de pensionare, sistemul nu poate sa ramana sustenabil daca nu facem aceste modificari", a explicat vicepremierul.
Despre viitoarele conditii in baza carora se vor putea pensiona romanii in viitor, a vorbit si ministrul Muncii, Raluca Turcan. Liberala a spus clar si raspicat faptul ca Executivul nu are de gand sa modifice stagiul de cotizare, si nici sa elimine posibilitatea pensionarii anticipate.