Nu trebuie intrebat Bill Mackey, al carui fiu, John, a deschis in 1978 primul magazin Whole Foods, lider in lumea de astazi a vazarilor de alimente naturale si organice, cu 340 de magazine si 73.000 de angajati.
Daca ai fi cumparat actiuni Whole Foods in 2008, astazi ar valora mai mult de 1.150% din valoarea initiala. Aceasta este una dintre cele mai uimitoare povesti despre afaceri, care a si fost cuprinsa intr-o carte ce descrie pas cu pas transformarea conceptiei lui John Mackey despre viata si capitalism. Este chiar o poveste eroica, daca ne gandim la aroganta si proasta administrare de la Lehman Brothers, la incompetenta de la G.M. si Kodak sau la capitalismul de cumetrie care se practica in unele tari ale Europei de Est. Pana la urma sistemul capitalist, cu calitatile si defectele lui este cel mai mare creator de averi din toate timpurile. Niciun alt mecanism nu a reusit sa produca sume si renume mai mari.
Saraci si flamanzi, John si prietena lui au deschis primul magazin la Austin, in Texas, ca modalitate de a impartasi pasiunea lor pentru alimente sanatoase. Au fost timpuri in care au lucrat amandoi cate 80 de ore pe saptamana si si-au platit salarii de doar 200 de dolari pe luna. Au trait intr-un birou de deasupra magazinului in care nu aveau nici macar un dus unde sa se spele ca lumea. In ciuda vietii chinuite, magazinul a reusit sa acopere mai mult de jumatate din capitalul investit (23.000 de dolari).
Cand totul parea ca merge din ce in ce mai bine, in 1981, Austin a fost lovit de cele mai grele inundatii din istoria sa. Magazinul lui John Mackey a zacut zile bune la 8 metri sub apa si s-au pierdut echipamente si produse de inventar in valoare de aproximativ 400.000 de dolari. Din pacate, firma nu isi incheiase nici macar o asigurare in caz de dezastru natural. A intrat in faliment!
Atunci insa s-a produs un lucru extraordinar pentru John Mackey. El a inteles ca profitul este doar un produs secundar si poate fi obtinut numai daca mentii activitatea pe o perioada mai lunga de timp si nu te bazezi doar pe hazard si oportunitati de moment. Intre timp, atat el cat si prietena sa, Sisodia, cu care s-a si casatorit, si-au schimbat parerile radicale despre capitalism si lupta pentru a crea plusvaloare. Astazi ei considera ca afacerile sunt un lucru etic atata timp cat se bazeaza pe un schimb voluntar, in cazul lor, produs contra bani, la un pret corect.
Whole Foods este construit pe aceasta filozofie simpla. Cauta cele mai bune produse naturale si ecologice disponibile pe piata, mentinand standarde ridicate pe care le respecta cu strictete. Magazinele sunt luminoase, curatate impecabil, iar angajatii sunt printre cei mai fericiti din Statele Unite. Pentru al 15-lea an la rand, Whole Foods a fost aleasa intre cele mai atractive 100 companii in care sa lucrezi.