Desi nomazii exista de cand e lumea, mediul digital a transformat vietile multora in unele senzational de frumoase.
Daca nu stii de unde sa pornesti, incepe prin a-ti pune cateva intrebari inainte de a lua o decizie si a pleca pe un drum. Care simti ca este rostul tau in viata? Ce te face fericit? Ce stii sa faci cel mai bine? Care sunt lucrurile pe care le faci cu placere? Cum ar arata o zi ideala din viata ta? Ce activitate ai vrea sa faci daca banii nu ar conta? Chiar daca ai citit o multime de povesti de succes despre oameni care „au reusit” si traiesc o viata minunata, calea ta este diferita de a lor si solutia pentru un viitor asa cum ti-l doresti se afla in interiorul tau. Daca ti-ai acordat un timp de introspectie si ai ajuns la concluzia ca prin calatorii devii o persoana mai fericita, poti trece la pasii urmatori, pentru a-ti pune in aplicare planul si a-ti scrie propria poveste.
Online-ul actual nu mai este ce-a fost acum zece ani, cand era mult mai simplu sa iti faci un blog, sa faci trafic, sa postezi reclame si sa castigi astfel bani pentru calatorii. In prezent, concurenta este mult mai mare si pentru a ajunge sa castigi bani dintr-un blog, ai nevoie de mai mult, in afara de talent scriitoricesc, pasiune pentru calatorii si vointa de a pune lucrurile in practica. Specialistii in optimizarea continutului pentru motoarelor de cautare (SEO) dezvolta o industrie in plina expansiune, iar fara ajutorul lor blogul tau poate ramane invizibil. Oricare ar fi ideea ta pentru mediul online, solicita suportul unor specialisti care sa te ajute sa apari in cautarile organice din primele pagini ale principalelor motoare de cautare. Odata ce ai ajuns pe o pozitie onorabila in Google, esti mai aproape de visul tau cu un pas, iar banii vor incepe sa vina. Fie ca este vorba de afilieri, sponsorizari, reclame, e-commerce (eBay, Amazon etc.) sau de alte variante, pe aceasta cale pasiunea ta pentru calatorii se poate transforma treptat intr-un business. Un alt aspect important este acela ca trebuie sa inveti continuu si sa te perfectionezi in fotografie, grafica, editare foto-video si creare de continut digital, pentru a reusi sa faci prezentari si postari de impact.
Indiferent de formele de colaborare la care te gandesti, daca visezi sa ai un business in care sa lucrezi remote de pe o plaja exotica sau dintr-un colt al lumii unde te regasesti spiritual, trebuie sa ai in vedere organizarea activitatii tale intr-o forma legala. Lucrurile te pot lua prin surprindere si pot aparea colaborari mai rapid decat estimezi. Fii pregatit si cauta din timp informatii despre modalitatile de a-ti deschide o firma sau infiintare pfa, analizeaza punctele forte si punctele slabe pentru toate variantele posibile de organizare legala si alege-o pe cea care iti aduce beneficiile cele mai mari. Daca esti interesat de infiintarea unei companii europene prin care sa facturezi in euro, au aparut firme care te ajuta sa iti creezi o companie online, remote, fara rezidenta, cu taxa fixa de 5% din orice incasare. Forma de organizare pe care o alegi depinde foarte mult de ceea ce hotarasti sa faci si de modul de lucru pe ti-l doresti.
Daca nu acum, atunci cand? Momentul cel mai potrivit sa faci o schimbare este cel prezent. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, o perioada in care sa testezi daca te simti bine in noua postura te-ar scapa de eventuale depresii si dezamagiri. Daca ai un job full time, rate la casa si alte obligatii, iti va fi cu atat mai greu sa renunti la rutina zilnica pentru o aventura care implica o schimbare radicala a vietii. De aceea, multi dintre nomazii digitali au inceput prin a-si lua concedii fara plata o perioada, ca o asigurare pentru situatiile in care lucrurile nu stau asa cum si-au imaginat.
Oricare ar fi alegerea ta, informeaza-te inainte care sunt partile bune si care sunt partile mai putin placute ale vietii de nomad digital. Cu siguranta iti surade ideea de a merge la un film in mijlocul zilei, de a evita traficul de la orele de varf si a nu fi nevoit sa ajungi la birou odata cu toata lumea, de a-ti bea cafeaua in pat sau in parc la ora 11, de a pleca in orice destinatie iti doresti, cand ai chef, sa te intorci cand te plictisesti si sa ai o doza mai mare de independenta pe toate planurile. Viata de nomad digital iti ofera mai mult timp pentru tine, inveti enorm, cunosti oameni, te pune in fata cu necunoscutul, te determina sa renunti la perfectiune si control, la stabilitate, la reguli. Totodata, ai nevoie de multa autodisciplina pentru ca o astfel de viata sa functioneze si trebuie sa fii dispus sa accepti anumite schimbari in ceea ce priveste relatiile tale cu prietenii sau familia, sa fii dispus sa primesti un noian de emotii neasteptate.
sursa foto: shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si