Vestea buna este ca, daca stii sa te organizezi si sa impui anumite limite (sau, mai degraba, sa spui mai des „nu“), poti sa te ocupi atat de viata ta personala, cat si de cea profesionala, fara sa simti ca faci vreun compromis in favoarea uneia. Cum faci asta, mai exact? Detaliem mai jos.
Altfel spus, la terminarea programului, cand iesi pe usa, lasa in spatele ei munca, grijile, eventual si laptopul (daca te gandeai sa-l iei acasa si sa mai stai si acolo cu el in brate). Daca nu ai reusit sa termini tot ce aveai de facut, fa-ti un plan de actiune si organizeaza-te mai bine a doua zi, astfel incat sa recuperezi ce mai aveai de facut si sa te apuci si de task-urile curente.
In plus, gandeste-te ca, dupa cateva ore de munca, nici mintea ta nu mai poate da acelasi randament. Si chiar daca vei incerca sa lucrezi, nu vei face altceva decat sa te uiti la ecran si sa fii cu mintea in alta parte. Pe scurt, vei pierde vremea degeaba, un timp pretios, in care te-ai putea odihni si relaxa asa cum vrei, astfel incat sa-ti redobandesti energia pentru o noua zi!
Nu o sa poti evolua nici profesional si nici personal daca stai tot timpul inchis intre patru pereti si rezolvi diferite sarcini pe banda rulanta. Pauzele si momentele de detasare sunt mult mai importante decat ti-ai putea imagina: pe langa faptul ca iti incarci bateriile, sunt sanse mari sa revii apoi la munca avand o noua perspectiva asupra lucrurilor. Sa gasesti ideea castigatoare, sursa de inspiratie pe care o asteptai exact in timpul unei plimbari prin parc. Sau la o cina cu prietenii. Sau intr-o vacanta intr-un loc linistit.
Asadar, la finalul unei zile aglomerate, in weekend sau ori de cate ori prinzi cateva ore libere, da o fuga intr-un loc simpatic cu cei dragi. Poate fi vorba despre o simpla iesire la restaurant (in majoritatea locurilor, poti plati cu cardul de masa Sodexo) sau de o scurta escapada la cativa kilometri de oras, cat sa te bucuri de o scurta clipa de liniste. Indiferent de planul pe care ti-l faci, important este sa incerci sa te deconectezi cat mai des.
Odata ce ai plecat de la birou, apasa butonul de turn off pentru notificarile de la mail sau de la grupurile de lucru. De asemenea, rezista tentatiei de a da telefoane sau de a raspunde la telefoanele de la munca dupa o anumita ora. In general, atata vreme cat nu este vorba despre o chestiune de viata si de moarte, lucrurile pot astepta pana dimineata.
Si nu trebuie sa te gandesti ca treaba asta iti afecteaza profesionalismul in vreun fel sau te transforma intr-o persoana slaba. Nu, nici pe departe. Pur si simplu este important sa stabilesti de la bun inceput niste limite, pentru ca apoi sa nu se intample lucruri care sa iti afecteze viata profesionala si care sa devina o sursa de frustrare.
Activitatile de care te ocupi cu pasiune vor fi intotdeauna cele care iti vor aduce satisfactiile cele mai mari, asa ca ar fi bine sa pornesti de pe-acum in cautarea acelora care iti fac inima sa bata mai tare. In plus, aceste hobby-uri au un rol-cheie in dezvoltarea ta personala, pentru ca te ajuta sa iti depasesti barierele, te provoaca sa fii mai bun din multe puncte de vedere. Iar cand faci ceva cu entuziasm, lucrurile chiar ies asa cum trebuie.
Prin urmare, fie ca este vorba de un sport, de invatarea unei limbi straine sau de un curs de origami ori croitorie, lasa pasiunea sa te conduca pe drumul catre hobby-ul potrivit. Si cine stie, mai devreme sau mai tarziu, aceste activitati care te fac sa uiti de grijile de la birou si sa te bucuri mai mult de timpul tau liber s-ar putea sa iti aduca beneficii concrete, inclusiv pe plan profesional.
In concluzie, delimitarea dintre zona profesionala si cea personala reprezinta un factor semnificativ pentru conservarea inspiratiei si a productivitatii tale la munca, dar si calea catre o viata implinita si (un pic mai) linistita in afara biroului.
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212