Cum sa reducem costul facturii de energie si gaz, chiar si cu 20 de procente
facturienergie electricagaze naturalescumpiri
In ultimele luni, tot mai multi consumatori casnici din tara noastra se plang de costul ridicat al facturilor la gaze si energie electrica. Chiar si dupa trecerea in piata concurentiala, unii romani sustin ca pretul din contract a fost majorat. Pentru cei care sesizeaza nereguli, ANRE ramane solutia optima la care pot apela, semnaland ceea ce li se pare ilegal. Insa, pentru scumpirile aparute in temei legal, singura sansa de a tine sub control preturile la facturi este cumpatarea.
Daca vrem sa avem facturi cat mai mici la energie electrica si gaze, nu e nevoie sa facem sacrificii. Nu e necesar nici sa stam pe intuneric, atunci cand nu este cazul, nici sa inghetam de frig in case sau sa ne facem baie cu apa rece.
E nevoie sa folosim inteligent aparatura electronica si electrocasnica, iar centrala termica pe gaze sa fie si ea utilizata in baza unei strategii simple de consum si necesitate.
Citeste si: Tot mai scumpa noastra paine cea de toate zilele. La scara globala, preturile alimentelor cresc, iar recoltele sunt tot mai slabe
Mai exact, stim ca intr-o locuinta, cei mai mari consumatori de energie sunt frigiderul si masina de spalat. Pentru a economisi energie, e indicat ca acestea sa faca parte din clase energetice cat mai economice, dar conteaza si felul in care noi le utilizam. De exemplu, e indicat sa deschidem frigiderul cat mai rar si sa il tinem deschis o perioada cat mai scurta de timp. In privinta masinii de spalat, putem apela la detergenti eficienti si in apa rece, pentru a nu fi nevoie sa folosim temperaturi foarte ridicate. De asemenea, conceperea unui plan de spalare este foarte eficient. Astfel, vom porni masina de spalat doar atunci cand cuva este la capacitate maxima si nu vom irosi nici apa, nici energie electrica, pentru doar cateva articole vestimentare.
In acelasi mod trebuie abordata si utilizarea centralei termice. Ideal este sa avem un termostat de ambient aditional setat undeva la 22-23 de grade Celsius. In acelasi timp, temperatura apei calde menajere nu trebuie sa depaseasca 40 de grade Celsius, iar 50-55 de grade Celsius ar trebui sa fie limita maxima la care este setata centrala.
Argumentul pentru aceste cifre este acela ca in jurul acestor valori se situeaza limitele maxime de caldura de care avem nevoie in casele noastre, precum si la apa pe care o folosim. Peste aceste limite, de exemplu, apa cala va fi mult prea fierbite si va necesita un amestec cu apa rece, ceea ce va duce la un consum dublu.
Nu in ultimul rand, trebuie sa avem grija si in privinta aerului conditionat. Acesta ar trebui setat la o temperatura maxima de 22-23 de grade Celsius, nu la 16.