Cum sa nu cadem de pe puntea de Rusalii
rusalii 2020punte rusaliizile libere rusaliivacanta rusaliilitoral rusalii
Inainte de declararea oficiala a starii de urgenta, cine a avut destula ratiune a stiut sa-si ia masuri pentru a se proteja de noul coronavirus care incepea asediul fiecarui colt de planeta.
Cu o zi inainte de anuntarea primelor oprelisti, multi romani si-au autoimpus restrictii. De aceea, in orasele turistice, prin restaurantele deschise, neingradite de nicio ordonanta, la vremea respectiva, sufla deja vantul schimbarii in rau.
Probabil ca, la noi, varful temerilor a fost atins inainte de a se constatata ca unele scheme de tratement functioneaza, fapt demonstrat de numarul mare de vindecari, mult peste cel al deceselor.
Cel putin din ce se stie pana acum, niciun spital din Romania nu a trebuit sa culce bolnavi pe holuri, ca-n Spania si, cel mai important, medicii nu au fost nevoiti sa aleaga, din cauza numarului mic de ventilatoare, pe cine intubeaza si pe cine lasa sa moara, asa cum s-a-ntamplat in Italia.
In tara noastra, poate cele mai greu de suportat zile in izolare au fost cele de Paste si de 1 Mai. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor au stat cuminti si nu au mers nici la rude, nici la prieteni, nici la biserici, nici pe litoral.
Dar, pe masura ce se apropia prima zi a relaxarii, 15 mai 2020, cea in care nu mai trebuia sa dam cu subsemnatul pentru a iesi din case in localitatile de domiciliu, oamenii au prins curaj.
De cand Grupul de Comunicare Strategica tot contabilizeaza si anunta numarul de cazuri de Covid-19, zile la rand, judetele Harghita, Buzau, Braila inregistrau cele mai putine infectari.
A fost de ajuns ca un individ dintr-un cartier buzoian sa nu respecte masurile de izolare si sa se duca, de Paste, la niste rude intr-un judet vecin, si gata carantina in acea zona si cresterea numarului de cazuri.
De asemenea, luna trecuta, mai marii judetului Braila se laudau ca unitatea administrativ-teritoriala este prima din Romania in care nu mai era niciun bolnav de coronavirus. „Toti brailenii infectati cu noul coronavirus sunt vindecati! Avem cele mai bune cadre medicale! Va multumesc! Ma inclin”, scria Catalin Boboc, prefectul judetului, pe contul sau de socializare.
Fericirea a fost de scurta durata, noile cazuri neintarziind sa apara, ba chiar, pentru a aduce aminte de cat de usor circula virusul odata cu oamenii, exista un focar intr-un campus dintr-o localitate din judetul Braila, campus in care erau cazati muncitori din Pakistan, care lucrau in Galati.
Prin urmare, ar fi bine ca Romania sa nu aiba iluzia ca a scapat de amenintare. Acum ca si mai marea relaxare s-a produs de la 1 iunie, oamenii si-au zis ca pericolul a trecut, pandemia s-a-ncheiat, cand, de fapt, ea nu se stinge prin decrete.
Dupa doua zile de relativa acalmie, numarul de cazuri nou confirmate a depasit media ultimei saptamani.
Asa ca Grupul de Comunicare Strategica a atras, pentru prima data, atentia asupra respectarii cu rigurozitate a normelor de conduita sanitara si de prevenire a raspandirii noului coronavirus, cu precadere a celor referitoare la purtarea mastii in spatii inchise, evitarea contactului, igienizarea frecventa a mainilor si pastrarea distantei fata de alte persoane…
Prima zi de sarbatoare laica, 1 iunie, a avut avantajul, din punct de vedere al restrictiilor presupuse de starea de alerta, ca nu a fost parte dintr-o punte cu zilele libere de la sfarsitul lunii mai, adica 30 si 31.
Acest avantaj, in sensul respectarii starii de alerta - pentru cine-si mai aduce aminte de ea - deci al unor masuri de precautie, dispare de Rusalii.
Este prima sarbatoare religioasa dupa deschiderea granitelor… judetene si a litoralului romanesc, este primul weekend in care oamenii au posibilitatea sa se simta la fel ca-n vremurile bune, cand nimeni nu-si facea griji ca sta ca sardelele pe plaja sau la terasa.
Este, cu adevarat, prima, cea mai mare si grea incercare, primul test la care, daca nu obtinem nota de trecere, ne putem intoarce la restrictii, in loc sa le respectam pe cele mai putine si mai laxe de acum.
6, 7 si 8 iunie 2020 reprezinta prima punte de
zile libere. Sa avem grija sa nu cadem de pe ea, ci sa construim un pod solid pe care sa ne reintoarcem cu adevarat la viata de dinaintea pandemiei.
Foto: pexels.com