Cum sa economisesti bani, atunci cand ai salariul mic
educatie financiaraeconomisirebuget
Cand vine vorba despre economisire, multi romani sustin ca nu au un salariu suficient de mare care sa le acopere toate cheltuielile si care sa le permita sa economiseasca. Desigur ca, in cele mai multe dintre cazuri, nivelul salariului mult prea mic face aproape imposibila punerea unor bani deoparte, insa gestionarea mai eficienta a cheltuielilor ar putea fi solutia acestei probleme.
Cum ne gestionam mai bine cheltuielile lunare? Axandu-ne strict pe lucrurile necesare.
Intocmeste o lista cu lucrurile de care te poti lipsi intr-o luna si pentru care ai cheltui o suma de bani (oarecare). Pune acei bani deoparte si construieste-ti un obicei din a cheltui doar pe lucruri esentiale, daca salariul tau nu e suficient de mare incat sa iti permita si aceste achizitii in paralel cu economisirea.
Fiecare persoana in parte are o lista particulara de lucruri de care se poate lipsi si alegerea tine de personalitatea, de stilul de viata si de nivelul de trai al fiecaruia. Insa, in general, exista cateva elemente comune pe care toti oamenii dau bani pe care i-ar putea
economisi.
Iata cateva sugestii in acest sens:
Uita de cafenea
Poate ca ti se pare mai buna si e mai confortabil sa cumperi o cana de cafea deja facuta, in drum spre serviciu, decat sa iti prepari una acasa, pe care sa o iei cu tine intr-un termos.
De asemenea, ti se pare insignifiant sa dai 10 lei pe zi o astfel de cafea. Insa, facand un calcul, la 22 de zile lucratoare, ajungi la 220 de lei lunar cheltuiti pe ... nimic.
Nu cumpara haine, incaltaminte si accesorii, decat atunci cand ai stricta nevoie de ele
Uita de promotii si de a cumpara doar pentru ca au preturi convenabile. Daca nu ai nevoie de obiecte vestimentare noi, nu face astfel de achizii. Hainele sunt utile atunci cand ai suficiente ocazii in care sa le porti, in caz contrar, in special in contextul in care e posibil sa lucrezi de acasa in aceasta perioada, economiseste banii pe care i-ai cheltui in mod normal pe haine, incaltaminte si accesorii.
Prepara-ti mancarea acasa
Odata cu aceasta criza sanitara, platformele de livrare de mancare la domiciliu s-au dezoltat semnificativ, insa mancarea comandata din oras costa chiar si de trei-patru ori mai mult decat te-ar costa sa ti-o prepari singur. Mai mult decat atat, vei avea o noua activitate care s-ar putea dezvolta intr-o pasiune pe termen lung.
Cumpara alimente putine si mergi la piata mai des
Anual, oamenii risipesc tone de alimente din cauza faptul ca obisnuiesc sa cumpere mai mult decat consuma. Aceste alimente nu reprezinta altceva decat bani aruncati pe fereastra. Prin urmare, alege sa mergi mai des la piata si sa cumperi mancare pentru o zi sau doua, pentru a te asigura ca nu se altereaza.
Opteaza pentru produsele de curatat universale
Intretinerea locuintei are si ea nevoie de propriul buget. Cu cat e mai mic, cu atat mai bine. O modalitate prin care poti reduce si aici cheltuielile este de a achizitiona produse universale de curatenie. De exemplu, in loc sa cumperi doua produse pentru a spala obiectele sanitare si pe jos, poti opta pentru unul singur, care curata toate suprafetele. Mai mult decat atat, vei reduce si poluarea cu deseuri din plastic, care rezulta din majoritatea ambalajelor acestor produse.
Prin urmare, nu iti vei salva doar bugetul, ci vei contribui si la efortul global de combatere a efectelor schimbarilor climatice.
>>> PFA sau SRL? Principalele avantaje si dezavantaje: vezi care te costa mai putin