Cum sa castigi bani de la patrie pentru patrie. Statul iti poate rotunji veniturile in schimbul serviciilor tale
solda rezervist voluntarsalariu rezervist voluntarangajari mapn
In conditiile in care serviciul militar nu mai este obligatoriu, statul roman ii plateste nu numai pe cei care aleg, in mod voluntar, sa fie soldati, dar si pe cetatenii dispusi sa devina rezervisti volutari. Ministerul Apararii Nationale organizeaza o campanie suplimentara de recrutare si selectie pentru cine vrea sa indeplineasca serviciul militar in rezerva, in calitate de rezervist voluntar in Armata Romaniei, pe locurile ramase neincadrate in anul 2021.
Campania de
recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervisti voluntari.
Este vorba despre posturi de maistri militari, subofiteri, gradati si soldati, ramase disponibile in unitati militare in judetele Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Braila, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea si Vrancea.
Procesul de recrutare si selectie pentru seria suplimentara, care are loc pana pe 21 ianuarie, se desfasoara in baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari si a Ordinului ministrului apararii nationale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cum sa te faci rezervist
La prezentarea la centrul militar, cetatenii interesati vor fi informati cu privire la avantajele indeplinirii serviciului militar in calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare si selectie, structurile desemnate sa execute selectia, unitatea sanitara militara unde urmeaza sa sustina examinarea medicala, precum si unitatea militara sau centrul de instruire in care urmeaza sa execute programul de instruire initiala, in situatia in care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.
Candidatii proveniti din randul cetatenilor fara pregatire militara vor fi consiliati in ceea ce priveste exprimarea optiunilor, in sensul orientarii catre functiile pentru care acestia indeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor si corespondenta specializarilor dobandite in viata civila cu armele/serviciile si specialitatile militare.
La prezentarea la centrul militar, cetatenii care vor sa indeplineasca serviciul militar in calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de inscriere si vor prezenta urmatoarele documente:
- actul de identitate, in original si in copie;
- certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim sase luni inainte de data depunerii;
- acte de studii si/sau alte documente care atesta alte competente dobandite in viata civila, in original si in copie;
- permisul de conducere valabil, eliberat de catre autoritatile romane, in original si in copie, daca este cazul, pentru candidatii fara pregatire militara, daca indeplinirea atributiilor postului pentru care candideaza presupune conducerea tehnicii specifice;
- livretul militar, in original si in copie, daca este cazul, numai pentru cei care detin calitatea de rezervist.
Cat poate castiga un rezervist voluntar
Prin adoptarea Legii nr. 115/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari, au intrat in vigoare masuri de crestere a atractivitatii serviciului militar in calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:
- cresterea cuantumului remuneratiei acordate in perioada in care rezervistii voluntari nu participa la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de functie, la care se adauga solda gradului detinut;
- cresterea cuantumului indemnizatiei de instalare, prin adaugarea la solda de functie, a gradatiilor si a soldei de comanda, pe langa solda de grad;
- eliminarea obligatiei privind restituirea cheltuielilor de recrutare si selectie, in situatia nesemnarii/nefinalizarii contractului;
- eliminarea limitarilor privind plecarea rezervistilor voluntari in strainatate;
- crearea posibilitatii repartizarii in functie, fara a mai sustine probele de selectie, a rezervistilor proveniti din cadre militare in activitate si soldati/gradati profesionisti, in primul an de la trecerea in rezerva.
De asemenea, rezervistii voluntari, in perioada in care nu participa la instruire sau la misiuni, sunt mentinuti in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor de somaj.
In conditiile in care un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 de lei, rezervistul voluntar incaseaza, dupa perioada de instructie, cand sta acasa, 540 de lei.
Un subofiter rezervist voluntar incaseaza 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de lei.
In plus, cat timp este in programul de instruire initiala sau periodica, voluntarul primeste solda intreaga, ca orice militar profesionist, adica 1.857 de lei, in cazul unui soldat, 2.400 de lei, in cel al unui subofiter, si 4.000 de lei, daca este ofiter superior.
Foto: facebook MApN