Cum poti sa PRIMESTI BANII INAPOI, daca platesti FACTURI PREA MARI la energie: portita din lege care te scapa de cheltuiala
facturi maricompensare energiecompensare facturi
Multi romani privesc cu teama catre facturile pe care le vor avea de platit in urmatoarele luni, iar motive sa fie ingrijorati au cei ce au avut in 2021 un consum mediu lunar de energie electrica de peste 300 kWh.
Peste acest plafon, dupa cum stim, consumatorii nu vor mai beneficia de masurile de sprijin lansate de Guvern.
In continuare, chiar si-n noile modificari legislative, autoritatile au decis sa se tina cont de istoricul de consum, considerand ca aceasta este cea mai buna si eficienta metoda de calcul pentru consumator.
Astfel,
"Cei care au consumat, in medie, sub 100 kWh pe luna in 2021, platesc 0,68 lei/kWh. Cei care au consumat sub 300 kWh pe luna, in medie, in 2021, vor continua sa plateasca 0,80 lei/kWh pentru primii 255 kW consumati, si pretul pietei, pentru ce vor consuma peste acest nivel", explica
economica net.
Doar ca, potrivit sursei citate, daca anul acesta oamenii ce au consumat multa energie in 2021 vor reusi sa-si reduca consumul sub 300 kWh,
"la finalul anului 2022 vor fi si ei reincadrati in categoria clientilor plafonati, iar in februarie, li se va emite o factura de regularizare prin care practic vor primi banii inapoi".
Prin urmare, vor primi banii inapoi pe facturile mari pe care le vor plati anul acesta!
Ceea ce trebuie sa faca acesti consumatori acum este sa-si consulte facturile din fiecare luna a lui 2021. Sa vada cat au consumat peste plafon!
Cel mai bine este sa fi fost vorba despre valori mici, de 20-30 de kwh in plus lunar, fiindca in acel caz, cu un minim de efort, se vor putea incadra in cei 300 kWh anul acesta. In schimb, daca consumul mediu lunar a fost de 4-500 kWh in 2021, e putin probabil sa se poata face o economie atat de mare, daca necesitatile respectivei familii au ramas aceleasi.
S-ar putea ajunge, totusi, la economii substantiale acum, daca in ultimele luni in respectiva gospodarie s-au facut anumite investitii ce au rolul de a reduce consumul de energie, prin masuri precum: instalarea de panouri fotovoltaice, izolatii termice ale fatadei cladirii, inlocuirea geamurilor cu unele ce nu pierd multa caldura, izolatii ale podului, inlocuirea electrocasnicelor cu unele dintr-o clasa energetica superioara.
"Incadrarea intr-o categorie sau alta, potrivit Ordonantei 27/2022, se face in functie de consumul mediu lunar. Cei care care au consumat in medie, in 2021, pana in 100 kWh beneficiaza de un pret de 68 de bani/kWh, cei care consuma intre 100-300 kWh pretul plafonat este de 0,8 lei/ kWh. Pe consumul actual, 0,8 lei/kWh se aplica doar pentru primii 255 KWh. De la 255 KWh in sus se aplica pretul mediu ponderat al furnizorului. (…) Se poate face calcul pe medie si pe trei ani si pe un an. Parerea mea este ca si istoricul pe un an este relevant. Daca intra in calcul si anii 2020 si 2021, poate ca este mai relevant pe o perioada mai lunga. (…) Parerea mea este ca cel mai echitabil este sa te raportezi la un istoric de consum", a explicat, saptamana trecuta, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE.
Foto: freepik.com