Vrei sa-ti incepi propria afacere si sa devii un antreprenor de succes, dar, nu te-ai gandit si cum sa o finantezi? Daca ai nevoie de bani ca sa pui in practica o idee de business geniala, afla ca exista mai multe tipuri de finantari, pe care le poti accesa. Bineinteles, orice viitor intreprinzator isi doreste sa se descurce prin fonduri proprii, ca sa aiba mai mult control asupra banilor, dar, daca nu a economisit suficient de-a lungul timpului nu mai este cazul sa astepti ca sa-ti infiintezi o firma. Iata cateva moduri prin care poti atrage finantare.
Cea mai comuna sursa de finantare pentru un business o reprezinta creditul bancar. Daca sursele proprii nu sunt suficiente, un imprumut te poate ajuta sa-ti transformi visul in realitate. Pe piata locala, activeaza o multime banci si institutii financiare nebancare ce ofera produse dedicate start-up-urilor. Ai posibilitatea de a garanta creditul cu imobil, un teren sau un cont personal de economii. Conditiile difera de la o institutie la alta, mai ales, ca sunt luate in considerare si profilul tau din biroul de credit, situatia ta financiara sau viabilitatea investitiei.
Uniunea Europeana acorda tarilor membre finantare pentru proiecte de afaceri din domenii foarte diverse. Indiferent ca vrei sa investesti in agricultura, educatie, protectia mediului, sanatate, cercetare si inovare, poti beneficia de finantare pentru afacerea ta. Daca te gandesti la faptul ca procesul este complicat si ai nevoie de dosare stufoase, ia in considerare si faptul ca unii antreprenori sunt deja abonati la fondurile europene si pun in practica tot ceea ce le trece prin cap.
Chiar daca intreprinderile mici si mijlocii sau marile companii pot obtine, cu usurinta, granturi, imprumuturi si garantii, exista o serie de oportunitati de a accesa fonduri europene si pentru deschiderea firmelor. Fondurile europene sunt impartite in programe operationale, iar acestea, la randul lor, in diferite domenii de activitate.
Daca nu beneficiezi de suportul financiar pentru deschiderea unei firme, o solutie o reprezinta si accesarea fondurilor nerambursabile. Acest tip de finantare, oferit pentru deschiderea unei noi afaceri sau sustinerea unui business deja inceput, este asemanator unui credit, dar, diferenta este ca banii raman in compania ta. Cu siguranta, sunt cele mai atractive surse de finantare pentru ca nu se ramburseaza, dar, asta nu inseamna ca nu trebuie indeplinite anumite conditii, pentru a intra in posesia lor.
Statul roman pune la dispozitia viitorilor antreprenori mai multe programe pentru fondurile nerambursabile. Start-Up Nation este cel mai cunoscut program de acest fel la nivel national, viitorii intreprinzatorii putand obtine finantare de pana la 200.000 de lei, echivalentul a 43.000 de euro. De asemenea, programele Microindustrializare sau Comert ofera antreprenorilor sansa de a beneficia de fonduri nerambursabile pentru companiile lor.
Multe dintre fondurile de investitii care isi desfasoara activitatea la nivel national au misiunea de a promova spiritul antreprenorial in tara noastra prin investitii si acordarea de imprumuturi pe termen lung. Daca ai nevoie de bani si ai un plan de afaceri bine pus la punct, poti apela la un astfel de fond pentru finantari de capital de risc. Mai precis, fondul de investitii iti ofera finantare si va primi, in schimb, un pachet minoritar de parti sociale.
Exista afaceri care pot fi demarate cu sume foarte mici, de 100 de euro, dar si businessuri care necesita cateva sute de mii de euro. Pana la urma, suma primita nu este atat de importanta, ci este esential sa stii cum poti obtine finantare si ce profit poti castiga din afacerea dezvoltata, astfel incat sa inregistrezi venituri in urma investitiei realizate.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si