Cum pot scapa chelnerii de impozitarea bacsisului
fiscalizare bacsisimpozit bacsistaxeimpozite
Guverul pregateste reintroducerea fiscalizarii bacsisului, dupa ce un proiect asemanator a fost un esec total in urma cu patru ani. De data aceasta, insa, bacsisul va fi impozitat doar in industria ospitalitatii, acolo unde este si cel mai simplu de implementat si de verificat.
Conform noii initiative legislative a Guvernului, 10% din bacsis va ajunge la stat, iar restul in buzunarele chelnerilor. Impozitarea bacsisului a fost ceruta de managerii de hoteluri si restaurante, care spera sa isi creasca astfel veniturile si, de asemenea, spun ca avantaje vor avea si chelnerii, pentru ca fiscalizarea bacsisului inseamna ca vor avea un venit suplimentar oficial si inregistrat, in baza caruia pot, spre exemplu, sa contractete credite.
De asemenea, industria ospitalitatii isi doreste introducerea fiscalizarii bacsisului si pentru a "forta" oarecum mana clientilor care nu prea mai dau bacsis in ultimul timp, tinand cont ca platile se fac din ce in ce mai mult cu cardul.
Romanii vor primi pe nota de plata o rubrica speciala, unde vor completa suma pe care au de gand sa o lase bacsis. Evident, astfel romanii nu se mai pot "sustrage" din restaurant fara sa isi arate generozitatea fata de chelner, caruia ii inmanau nota cu sau fara bacsis, dar aveau timp sa plece si sa nu mai dea ochii cu el. Acum, chelnerul va vedea fie cand este completata nota in timp real, fie dupa cateva minute, dar tot in prezenta clientului.
Citeste si:
Bacsisul pe care romanii il lasa in baruri si restaurante va fi trecut pe nota de plata
Totusi, chiar si in aceste conditii, chelnerii se pot sustrage de la plata impozitului. Cum? Spre exemplu, pot ruga clientii sa nu completeze nota si sa ofere bacsisul "la negru". De asemenea, multi clienti grabiti vor refuza ei insisi sa completeze nota, spunand ca trebuie sa plece, ca nu mai pot astepta si inmaneaza nota de plata cu bacsisul, fara sa completeze vreo suma la rubrica speciala.
La fel ca in 2015, impozitarea bacsisului ramane o reala provocare, mai ales ca multe voci ale angajatilor din industrie spun ca nu sunt de acord cu fiscalizarea bacsisului, fiindca statul le ia 10% din banii care li se cuvin lor. Iar sumele pot fi foarte consistente. Majoritatea angajatilor din HORECA se bazeaza pe veniturile obtinute in afara salariului, din bacsis, venituri ce pot dubla sau tripla salariul.
Important de mentionat este ca bacsisul ramane in continuare OPTIONAL, deci nimeni nu este obligat sa il ofere. Totusi, aceasta este o cutuma practicata mai ales in industria ospitalitatii, in taximetrie sau in livrarile la domiciliu, insa aceste din urma domenii sunt aproape imposibil de monitorizat in vederea implementarii unui sistem de fiscalizare a bacsisului, acesta fiind una dintre cauzele care au stat la baza esecului proiectului din 2015.
Citeste si:
PNL: Teodorovici se joaca cu focul si risca sa arunce in aer bugetul Romaniei pentru anii urmatori