Cum ne putem bucura de lumina naturala in spatiile inchise
coeluxexempluproiectepotentialinovatiecomercializare
Imaginati-va ca stati pe scaun intr-o camera fara ferestre, insa va bucurati de lumina soarelui care va mangaie fata. Aceasta experienta unica este acum posibila datorita proiectului COELUX finantat de UE, care recreeaza efectele fizice si optice ale luminii naturale in spatiile inchise, prin simularea dispersiei si propagarii luminii solare in atmosfera. Acest fenomen are efecte pozitive dovedite asupra nivelului de confort si starii de bine resimtite in spatii inchise si subterane.
COELUX incorporeaza tehnologie LED de ultima generatie, cu un consum redus de energie, precum si un sistem optic sofisticat ce utilizeaza materiale nanostructurate in cadrul unui sistem avansat de ferestre. Astfel, proiectul are potentialul de a reprezenta o inovatie revolutionara pentru industria contemporana de iluminat si design, precum si posibilitatea de a imbunatati starea de sanatate si de spirit a cetatenilor din Europa si de pe alte continente.
„Cu ajutorul tehnologiei COELUX ne putem bucura de cerul insorit oricand, oriunde”, a declarat profesorul Paolo Di Trapani, coordonatorul proiectului si fizician in cadrul Universitatii Insubria din Como, Italia, a carui activitate de cercetare a fost indrumata in ultimii zece ani de dorinta de a reproduce lumina naturala. „Asemanator descrierii unui parfum sau culorii soarelui tropical, este dificil sa exprimi efectele benefice ale tehnologiei COELUX, mai ales datorita senzatiei de spatiu infinit pe care aceasta o creeaza. Probele colectate pe parcursul desfasurarii proiectului au aratat ca inclusiv persoanele care sufera de claustrofobie se simt fericite si relaxate cand sunt expuse la lumina generata de COELUX, in ciuda faptului ca se afla intr-o camera fara ferestre, cu o suprafata de doar cativa metri patrati, pentru o perioada indelungata.” Tehnologia este detinuta de „CoeLux Srl”, o companie de tip „spin-off” a Universitatii IT Insubria (companie independenta, creata prin separarea de entitatea-mama).
Natiunile Unite au proclamat 2015 Anul International al Luminii, cu scopul de a creste gradul de constientizare a efectelor pozitive ale luminii asupra sanatatii si starii de spirit a oamenilor. Lumina solara calda, artificiala, directa ilumineaza si evidentiaza obiectele, iar spatiile domestice si publice devin mai atractive si primitoare. Jocul de lumini si umbre le ofera acestora volum si contur, schimband modul in care oamenii reactioneaza si interactioneaza cu mediul inconjurator.
Tehnologia de dispersie a luminii COELUX va aduce beneficii tuturor persoanelor care nu au posibilitatea de a se bucura suficient de lumina soarelui. Aceasta a fost conceputa in principal pentru industria medicala, insa poate fi utilizata si in retail, ospitalitate, muzee, aeroporturi, transportul cu metroul, SPA-uri, centre sportive, sali de cinema, birouri si medii industriale. De asemenea, persoanele care lucreaza sau traiesc in spatii subterane (fie din cauza unor restrictii de spatiu, sau ca o modalitate de adaptare la climate extreme, precum cele din Canada sau Emiratele Arabe Unite) se vor bucura de beneficii majore datorita COELUX. Mai mult, aceasta inovatie va fi benefica pentru locuitorii tarilor situate la distanta mare de Ecuator, in zona Arctica sau Antarctica, regiuni care au parte de cantitati mici de lumina naturala pentru perioade indelungate din an.
Cea mai noua tehnologie LED care reproduce spectrul luminii solare;
Un sistem optic sofisticat care creeaza senzatia distantei dintre cer si soare;
Materiale nanostructurate, de doar cativa milimetri grosime, care recreeaza intregul proces de dispersie Rayleigh, ce are loc in atmosfera.
Aceste elemente sunt incorporate in cadrul unui sistem de ferestre avansat, ce ofera o gama extrem de variata de oportunitati si posibilitati de design pentru spatiile arhitecturale din interior. Utilizatorii se pot bucura de lumina nord-europeana, mediteraneeana sau tropicala, gratie celor trei optiuni de setare oferite de COELUX.
Proiectul de cercetare COELUX a beneficiat de finantare in valoare de 2,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene, in cadrul celui de-al saptelea Program Framework (FP7). Profesorul Di Trapani confirma ca „finantarea UE a fost esentiala pentru a ne permite sa investim in cercetare si dezvoltare si sa acoperim costurile etapelor demonstrative, necesare in a convinge alti investitori sa ni se alature si sa ne sustina. Recomandam cu incredere si altor IMM-uri sa aplice pentru finantare UE, deoarece aceasta creeaza oportunitati semnificative.”
Tehnologia COELUX va fi pregatita pentru comercializare aproape de finalul anului 2014 si constituie o importanta oportunitate de business pentru partenerii de proiect, precum si pentru reteaua europeana de intreprinderi care vor fi implicate in procesul de productie, demonstratie si implementare. Piata globala de iluminat este estimata la 58 de miliarde de euro si este de asteptat ca aceasta inovatie semnificativa sa castige o cota din aceasta piata, ceea ce va spori competitivitatea europeana si va crea locuri de munca, contribuind in continuare la bunastarea cetatenilor europeni.
Michael Jennings, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Cercetare, Inovatie si Stiinta Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Numeroase parti ale vietii noastre, printre care energie, transport, medicina, siguranta alimentelor, sanatate si wellness, sunt dezvoltate si chiar revolutionate de nanotehnologie. COELUX reprezinta un exemplu excelent al modului in care stiinta poate transforma o idee simpla, dar greu de realizat – reproducerea luminii solare – in realitate. Acest proiect prezinta un imens potential de a face o diferenta in viata oamenilor.”