Cum le returneaza statul banii donatorilor pentru cumpararea Cuminteniei Pamantului
restituire banicumintenia pamantului
Sumele donate in vederea achizitionarii de catre stat a sculpturii "Cumintenia Pamantului" vor putea fi restituite integral donatorilor pana pe 31 decembrie 2017.
Guvernul a stabilit, astazi, printr-o Hotarare, mecanismul de restituire a donatiilor, in conditiile in care OUG 10/2016 prevede ca, in situatia in care, pana la 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra operei "Cumintenia Pamantului", sumele colectate se restituie donatorilor.
La campania publica pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectata suma de 1.273.668 de euro.
Hotararea adoptata de Guvern stabileste conditiile, etapele si termenele pentru procedura de restituire a donatiilor, precum si modelul cererii de restituire.
De asemenea, reglementeaza modalitatea de suportare a comisioanelor, precum si a diferentelor de curs valutar aferente restituirii donatiilor, care vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Sumele colectate in lei vor fi restituite pe baza de ordin de plata din contul de disponibilitati deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului si/sau din conturile in lei deschise la institutiile de credit.
Sumele colectate in valuta vor fi restituite pe baza de ordin de plata din conturile in valuta deschise de Ministerul Culturii la institutiile de credit.
Totodata, sunt stabilite mecanismele de restituire a donatiilor efectuate prin intermediul companiilor de telefonie mobila.
Pentru restituirea sumelor incasate din sms-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa, Ministerul Culturii va incheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobila si cu integratorul tehnic. Operatorii de telefonie mobila au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de incasare efectiva a banilor si transferul lor in conturile Ministerului Culturii.
Mecanismele de decontare de catre operatorii de telefonie mobila a sumelor donate prin sms presupun fluxuri diferite de decontare a acestora, respectiv incasarea efectiva a sumelor donate doar odata cu plata facturilor emise de catre operatorii de telefonie mobila catre beneficiarii acestor servicii.
In cazul sumelor de bani provenind din sms-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa neincasate pana pe 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate catre Ministerul Culturii, urmand a fi returnate catre donatori direct de catre operatorii de telefonie mobila.
Returnarea se va face in baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobila si de la integratorul tehnic, lista care va cuprinde numarul de telefon de la care a fost facuta donatia prin sms si data tranzactiei donatiei prin sms.
Pentru donatiile provenite prin sms, cursul valutar la care se calculeaza si se face returnarea sumei catre donatorul final este cel din data rectificarii pe factura/bonusarea la numarul de telefon in cazul cartelei prepaid.
Pentru situatia donatorilor care nu pot fi identificati (spre exemplu, in cazul donatiilor efectuate in numerar la ghiseele bancilor sau prin intermediul automatelor bancare care accepta numerar pentru efectuarea unei plati, donatiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat, etc), se prevede posibilitatea ca acestia sa depuna la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin posta electronica, comunicate public pe pagina proprie de internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevazut in anexa Hotararii de Guvern. Cererea poate fi depusa pana pe 31 octombrie 2017.
Cererea de restituire va fi insotita de copii ale documentelor de plata ale solicitantilor si trebuie sa contina urmatoarele elemente: denumirea solicitantului; codul de inregistrare fiscala sauCNP;
domiciliul solicitantului; suma solicitata la restituire; codul IBAN aferent contului in care se solicita restituirea; banca la care este deschis contul in care se solicita restituirea sumei; documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate in original;
numarul de telefon la care poate fi contactat si numarul de telefon folosit la donarea sumei prin sms, dupa caz.
Ministerul Culturii verifica respectarea tuturor obligatiilor pentru efectuarea platii, urmand ca, in termen de 60 de zile de la depunerea cererii, sa restituite sumele donate.
Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice, calendarul restituirii sumelor donate, pe etape si pe categorii de donatori.
De asemenea, este reglementata si situatia persoanelor fizice sau juridice care au facut donatii si nu doresc restituirea acestora. Aceste persoane fizice si juridice isi pot exprima optiunea, in mod expres, in scris, catre Ministerul Culturii, pana pe 31 martie 2017.
Sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice si-au exprimat optiunea de renuntare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificati indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donatiei, pana la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat.
Donatiile incasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a incheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor pot fi restituite direct donatorilor fie de catre aceste persoane juridice, pe baza acordului incheiat cu Ministerul Culturii, fie in mod direct de catre Ministerul Culturii.
Comisioanele precum si diferentele de curs valutar aferente restituirii donatiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.