Cum a reusit Romania sa nu se atinga de niciun ban primit prin PNRR. Ministru: Cu toata sinceritatea, alte tari s-au organziat mai bine
pnrrprefinantare pnrr
Se pare ca tara noastra a reusit "performanta" de a nu cheltui niciun ban din prefinantarile aferente Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos tocmai a confirmat aceasta informatie: "Nu am avut operationalizate aceste structuri organizatorice necesare implementarii PNRR". Oficialul are si niste explicatii pentru aceasta situatie, si le vom prezenta in randurile de mai jos:
"Accesarea prefinantarii, spun cu toata sinceritatea si deschiderea, sunt tari care s-au organizat mai bine si, pe masura ce au intrat prefinantarile in cont, au avut proiectele pregatitre si au putut sa si faca plati. Comisia Europeana din banii virati ne lasa sa facem aceste plati, care sunt extrem de necesare pentru inceperea proiectelor.
Deci e un mare lucru ca avem acces la acesti bani, numai ca trebuie sa avem si capacitatea necesara ca prin apeluri si prin implementarea proiectelor de infrastructura, si trebuie sa ne mobilizam ca sa le sustinem in vederea implementarii.
O sa mai dureze putin, dar vom intra intr-o stare de normalitate", a punctat ministrul.
De retinut ca, pana acum, nivelul prefinantarilor de care a beneficiar Romania prin PNRR s-a ridicat la aproape 3,9 miliarde de euro.
Urmeaza sa depunem prima cerere de finantare pentru PNRR
Amintim faptul ca, pana la finele lunii mai, tara noastra va depune prima cerere de finantare pentru PNRR. Este vorba despre 3 miliarde de euro! Mai exact, cererea contine cele 21 de jaloane si tinte indeplinite de Romania in trimestrul patru al anului 2021. Cererea de plata contine, concret, sprijin nerambursabil in valoare de 2 miliarde de euro, cat si sprijin sub forma de imprumut in valoare de peste 900 milioane de euro.
Banii vor fi folositi cu precadere pentru marile proiecte de investitii de care Romania are atat de mare nevoie. De exemplu, pentru A7, autostrada care leaga sudul tarii de Moldova ori portiuni din A8, autostrada intre Tg. Mures si Iasi.
"Calendarul foarte strans pe care l-am urmarit pentru indeplinirea jaloanelor si tintelor din PNRR si dialogul permanent intre institutiile statului roman si intre Guvern si Comisia Europeana fac posibila transmiterea primei cereri de plata prin care Romania va beneficia de aproximativ trei miliarde euro sub forma de grant si imprumut.
Aceste resurse importante vor finanta proiecte din toate componentele PNRR si vor avea impact in mai multe domenii strategice pentru Romania. Este un efort institutional care trebuie continuat pentru a obtine rezultate concrete, cu beneficii pentru cetateni", a spus premierul Nicolae Ciuca, luni.
"Institutiile statutului s-au mobilizat si au colaborat pentru a asigura respectarea angajamentelor si calendarului asumat de Romania in cadrul PNRR. Este un efort care trebuie continuat si extins pentru a valorifica cele 30 de miliarde de euro de care Romania va beneficia prin PNRR in proiecte de modernizare si dezvoltare a tarii", a mai adaugat premierul.
Foto: pixabay