Cum a ajuns Transilvania in Financial Times
financila timestransilvaniaviscriprintul charlespatrimoniu unesco
Nu se stie daca implicarea printului de Wales, patron al "Fundatiei Mihai Eminescu", sau campaniile publicitare platite de Romania in strainatate ne-au adus in atentia Financial Times.
De fapt, ca si in cazul printului Charles si al unor imagini ale campaniei publicitare, interesul este manifestat cu precadere fata de Transilvania.
Potrivit Financial Times, in Transilvania, se gasesc de cumparat case ieftine in sate sasesti idilice, vechi de 800 de ani, unde spiritul de comunitate nu s-a pierdut.
Publicatie serioasa, Financial Times avertizeaza ca, dincolo de aceasta imagine frumoasa, doritorii de proprietati in sate sasesti idilice trebuie sa se lupte cu practici netransparente, birocratie, costuri ascunse si o legislatie in continua schimbare.
Odata trecute aceste impedimente, publicatia sustine ca timpul pare sa se fi oprit in satele sasesti din Transilvania, o regiune aproximativ de marimea Belgiei.
Financial Times vede Transilvania ca pe o scena desprinsa dintr-un tablou de Pieter Bruegel: carute trase de cai, pline cu lapte si fan; biserici medievale sasesti; fuioare de fum care ies din cosuri si femei in fuste lungi si baticuri maturand pragurile caselor.
Publicatia mentioneaza ca, in Romania, preturile proprietatilor imobiliare au crescut nesustenabil, ajungand la apogeu, in 2009, dupa care s-au prabusit. Insa, in mediul rural, cererea pentru case este mica, iar preturile au evoluat in cu totul alt ritm.
Istoricul de arta Lucy Abel Smith a vizitat pentru prima data satele sasesti in perioada comunista si a indragit satul Richis (judetul Sibiu). Acum Smith a ajuns sa organizeze excursii in Romania, unde, acum 12 ani, si-a cumparat o casa darapanata, cu 5.000 de dolari si a investit in renovare de sase ori mai mult.
In acelasi sat, o casa cu zece camere, pe un teren de 2.000 de metri patrati, cu livada de pruni si vita de vie, a ajuns sa coste 45.000 de euro.
Satul Viscri, din judetul Brasov, cuprins in Patrimoniul Mondial al UNESCO, se mandreste cu preturi pe masura. O casa de dimensiuni modeste al carei pret era, in 1996, 2.500 de euro, acum costa 60.000 de euro, nerestaurata.
In Malancrav, din judetul Sibiu, unde 12% din populatie este, inca, de origine saseasca o ferma mare poate fi cumparata cu 80.000 de euro.
Cumpararea unei proprietati in satele sasesti nu este pentru cei slabi de inima si implica nenumarate responsabilitati, insa si recompensa este pe masura, incheie Financial Times, citat de Agrepres.