Criza politica din Romania, pe masa judecatorilor CCR
alegeri anticipatealegeri 2020alegeri localealegeri parlamentareludovic orbanccrcurtea constitutionala a romanieiconstitutia romanieiklaus iohannis
PSD a decis, in Comitetul Executiv din 10 februarie, sa reclame la CCR existanta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Klaus Iohannis si premierul demis, Ludovic Orban.
In sedinta Comitetului Executiv al PSD de luni, social-democratii au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca presedintele Klaus Iohannis l-a propus ca premier tot pe Ludovic Orban, desi acesta fusese demis prin motiune de cenzura.
Vezi aici >>>
CEx in PSD: Ciolacu il reclama pe Klaus Iohannis la CCR
Ramane de vazut cum va solutiona CCR aceasta sesizare, insa cert este ca, Legea Fundamentala, Constitutia Romaniei, nu indica nicaieri faptul ca premierul demis nu poate fi propus din nou de catre presedintele Romaniei. Desi exista tari in care un premier demis nu mai poate fi propus din nou, legislatia din Romania nu interzice acest lucru. Prin urmare, strict pe baza prevederilor constitutionale, sesizarea CCR nu are fundament, decat daca PSD nu isi doreste sa traga de timp pentru ca, de la momentul in care Orban a fost propus, incep sa curga termene constitutionale, ce, daca nu vor fi indeplinite, putem sa nu intram in anticipate, chiar daca va cadea si Guvernul Orban 2 si Guvernul Orban 3.
Unul dintre termene prevede ca Parlamentul trebuie sa respinga doua propuneri de premier in mai putin de 60 de zile. Doar daca se indeplineste aceasta conditie, presedintele poate declansa procedura alegerilor anticipate. Daca, in schimb, termenul este depasit, nici caderea succesiva a celor doua Guverne nu ne va aduce alegerile anticipate.
Totusi, ramane o intrebare la care magistratii CCR vor trebui sa gaseasca raspunsul:
Ce rost mai are motiunea de cenzura daca se trece peste votul majoritatii parlamentare si se propune acelasi premier care a fost demis?
Citeste si:
O noua saptamana de foc in Parlament: Guvernul Orban 2 se pregateste de marele test
Tensiuni in PSD pe tema anticipatelor
Surse din interiorul PSD vorbesc despre tensiuni aparute in interiorul partidului, pe tema anticipatelor. Se pare ca pe de-o parte sunt social-democratii care nu vor anticipate si vor sa blocheze pe cat posibil strategia PNL si a lui Klaus Iohannis de a ajunge la alegerile locale inainte de termen, iar pe de alta parte sunt social-democratii care isi doresc alegeri anticipate, insa, organizate in aceeasi zi cu localele.
Cei din urma sustin ca, organizarea localelor si parlamentarilor in aceeasi zi i-ar mobiliza mai bine pe edilii locali ai PSD, care, ocupa cele mai multe primarii din tara si sunt interesati sa isi pastreze teritoriile, insa ar putea fi mai putin interesati sa "traga" doar pentru parlamentare, daca ele vor fi organizate la o data diferita de locale.
Citeste si:
Ce spune Constitutia si care e procedura pentru declansarea anticipatelor
Unul dintre sustinatorii anticipatelor este Secretarul general al PSD, Paul Stanescu. El a declarat duminica, la evenimentul de alegere a Gabrielei Firea la sefia PSD Bucuresti, ca partidul vrea alegeri anticipate si ca nu se teme de acestea.
”Se vehiculeaza in mediul public ca ne e teama de alegeri anticipate. Eu v-as ruga sa facem un lucru. Sigur, indusa in spatiul public, aceasta chestiune, ca si cum noi am fi provocat aceasta criza politica, care stim bine e provocata de presedintele Iohannis si de PNL.
Eu v-as spune, pentru ca tot timpul noi, membrii PSD, am fost oameni responsabili in ceea ce priveste viata romanilor si economia Romaniei, eu v-as spune urmatorul lucru: sa nu mai spunem in spatiul public ”nu ne e teama de alegeri anticipate”. Vrem alegeri anticipate, indiferent cum vor fi ele. Chiar daca sunt convins ca poate unii sunteti socati de ceea ce spun, dar de data asta trebuie sa dam dovada ca nu ne e frica”, a declarat Paul Stanescu.