Criza financiara in 2018?
criza economica 2018crizaeconomiewall streetbursemediul de afacericriza financiaracriza 2008criza 2018analisti economicibrexitcatalonia
Analistii economici avertizeaza toate guvernele lumii de probabilitatea producerii unei crize financiare de proportii in anul 2018 in contextul cresterii datoriilor la nivel global in anul 2017.
Potrivit cifrelor raportate de Institute of International Finance (IIF), al treilea trimestru al anului 2017 s-a incheiat cu datorii globale in valoare de 233 trilioane de dolari.
Prestigiosul institut financiar din Washington subliniaza ca ultimele luni ale lui 2017 au inregistrat o crestere cu aproximativ 16 trilioane de dolari, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, in timp ce rata datoriei fata de produsul intern brut (PIB) a scazut pentru al patrulea trimestru consecutiv.
Aceste datorii reprezinta atat sectorul gospodariilor casnice, cat si cel guvernamental, financiar si nefinanciar.
La finalul anului trecut, Jared Dillian, un veteran de pe Wall Street, bancher la Mauldin Economics avertiza: "Ne aflam in ”Marea Bula a Totului”, dar euforia de pe burse este la maximul ultimilor zece ani".
Astfel, se pare ca dupa "Bula Imobiliara" a anului 2008, ne vom confrunta cu "Marea Bula a Totului" in acest an, numai ca investitorii de pe bursa par sa nu tina cont de aceste avertismente economice.
Dillian isi argumenteaza durul avertisment prin faptul ca anul 2018 este caracterizat de activitati foarte solicitante pentru economie, toate sectoarele fiind active, in timp ce oamenii nu sunt prevazatori si preventivi, facand investitii si consumand servicii in mod aproape haotic, fie ca vorbim la nivel individual sau guvernamental.
Potrivit acestuia, economia mondiala nu este capabila sa depaseasca inca un moment de criza, fiind mai vulnerabila decat in 2008.
Iata cateva dintre sectoarele cuprinse de aceasta"Bula a Totului" in viziunea lui Dillan:
Economia Europei este pusa in pericol de evenimente de amploare incerte
Principala cauza o reprezinta fenomenele incerte precum Brexitul, posibila independenta a Cataloniei, dar si de viitoarele alegeri din Italia.
Cu acesti factori atat de variabili, estimarile pentru stabilitate financiara sunt sumbre, potrivit veteranului de pe Wall Street.
Bula de pe burse
Se pare ca actiunile unui numar de cinci companii din IT s-au apreciat cu 30,8% in acest an, în vreme ce indicele S&P 500 doar cu 5,5%. Cele cinci companii sunt Facebook, Amazon, Netflix Google si Apple.
Bula imobiliarelor locale
Exista zone de pe Pamant foarte incerte si instabile in ceea ce priveste pretul imobilialelor.
De exemplu, in San Francisco, un index imobiliar inregistreaza in prezent o valoare dubla fata de anul 2010, datorita dezvoltarii puternice a companiilor de tehnologie din Silicon Valley, aspect ce a dus la o crestere puternica a pretului imobiliarelor din zona.
Bula monedelor digitale
Se pare ca in lume exista mai multe monede digitale decat bani reali, astfel in momentul de fata, la nivel mondial sunt 180 de monede recunoscute, in vreme ce monede digitale sunt in numar de 1.072.
Numai in privinta celebrei monede Bitcoin se inregistreaza o crestere fabuloasa in ultima perioada, criptomoneda valorand de patru ori mai mult din 2016 pana in prezent, iar estimarile sunt, in continuare, de mentinere a cresterii.
Bula din domeniul auto
Se pare ca si acest sector este caracterizat de explozii financiare, in conditiile in care creditele pentru achizitia de autoturisme totalizau in 2016, 650 de miliarde de dolari, în 2017 ajungandu-se la o crestere de 69%, de pana la 1.100 de miliarde de dolari.
Mediul de afaceri din Romania ar fi anihilat de o noua criza
In cazul producerii unei noi crize economice, Romania este foarte vulnerabila, potrivit analistilor economici autohtoni. Se pare ca populatia consuma la fel de mult ca in 2008, Executivul mentine un plafon foarte ridicat al cheltuielilor, dar nu mai avem resursele necesare sa traverseze o perioada de dificultate economica in acest an.
Referitor la aspectul cheltuielilor publice, Claudiu Cazacu, analist financiar, afirma ca : Este deosebit de imprudent ca sa tratam, inclusiv in Romania, cheltuielile publice ca si cum traim intr-o noua epoca de aur, care nu se va încheia.
In privinta mediului de afaceri romanesc, Iancu Guda, presedintele AAFBR afirma ca aproximativ jumatate dintre firmele active din tara noastra nu au traversat criza din 2008, iar in cazul unei noi situatii limita in 2018, investitorii straini se vor retrage, iar o treime dintre firme isi vor declara insolventa.
Este important de mentionat ca principalul pilon de sustinere al acestor incertitudini pe care le au analistii economici cu privire la bunul mers al economiei mondiale, este reprezentat de economia americana. Se pare ca aceasta inregistreaza peste 100 de luni cu economie pe crestere, fiind cea mai lunga perioada de acest fel de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Economia Americii este prima economie a lumii, cu o pondere de 25%din PIB-ul global.
Astfel, conform unui principiu economic, ceea ce urca, trebuie, in mod obligatoriu, sa si coboare.