Criza energetica schimba foaia: greul vine in iarna 2023-2024. De acea iarna TREBUIE SA NE TEMEM cu adevarat, iata de ce
criza energeticaiarna 2023 2024
Pe masura ce ne apropiem de sezonul rece, specialistii au la dispozitie date tot mai clare, care le permit sa emita opinii din ce in ce mai clare privind cum va evolua criza energetica in urmatoarele luni sau chiar in urmatorii ani.
Din nefericire, noile avertismente lansate de specialisti nu sunt menite sa ne aduca "linistea". Din contra! Cele mai recente date arata ca nu iarna care ne bate la usa va fi provocarea cea mai mare, ci iarna anului 2023-2024, deci urmatorul sezon rece.
Un astfel de semnal de alarma e tras de directorul executiv al Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Fatih Birol.
O voce avizata sa emita opinii pe aceasta tema, Birol afirma ca "urmatoarea iarna ar putea fi inclusiv mai dificila decat aceasta".
Oficialul e de parere ca acum ar fi momentul sa incepem sa ne pregatim pentru iarna viitoare, cea din 2023-2024!
"Trebuie sa incepem deja sa ne pregatim pentru urmatoarea iarna", a subliniat oficialul IEA, aflat la Praga, pentru a lua parte la un consiliu informal al ministrilor Energiei din statele membre ale Uniunii Europene.
Te-ar putea interesa si: Angajatii privilegiati ai Romaniei: salarii de top - zeci de mii de lei NET pe luna - joburi cu duiumul, program flexibil si multe alte avantaje
Criza energetica a bagat spaima in oamenii de rand
Criza energetica a ajuns sa fie principala teama a europenilor, dar si cea mai mare "gaura neagra" pentru bugetele familiilor de pe continent.
Oamenii se gandesc cu groaza la cat vor fi nevoiti sa achite pentru incalzirea de peste iarna, in conditiile in care deja cea mai mare parte a salariului se duce pe facturi.
In acest context, romanii au inceput deja sa gaseasca solutii alternative de incalzire, inlocuind lemnul cu cocs.
Rafinaria Petromidia transmite ca a explodat cererea din partea populatiei. Oamenii sunt deosebit de interesati, fiindca
cocsul ofera posibilitatea de a te incalzi la costuri mult mai reduse decat lemnul. Pretul tonei ajunge la 1.500 de lei la producator!
Totusi, lista de asteptare e lunga, la fel si termenul de livrare, care a ajuns in unele cazuri la o luna de zile, din cauza ca foarte multi romani apeleaza la aceasta solutie!
"Cererea catre populatie a crescut. Avem liste de asteptare chiar si de o luna. Cocsul petrolier are o putere calorica foarte ridicata, de aproximativ 8.500 de kilocalorii, pe langa celelalte produse care au aproximativ la jumatate puterea calorica. Cocsul petrolier ajunge la 2.600 de lei o tona", explica Marius Apostol, managerul unui depozit de cocs citat de
StirileProtv.ro.
Te-ar putea interesa si: Au scazut salariile romanilor: puterea de cumparare e din ce in ce mai mica
Sursa foto: freepik.com