Criza energetica internationala pune Romania pe harta lumii: tara noastra devine o forta in regiune
criza energeticafacturi
Orice criza naste oportunitate, iar criza energetica actuala nu face exceptie de la aceasta regula existentiala nescrisa. Tara noastra va deveni un nod energetic important in regiune, datorita unui proiect pe care il vom desfasura cu Azerbaidjan.
Este vorba despre proiectul unei facilitati de gaz natural lichefiat la Marea Neagra, potrivit celor mai recente informatii furnizate de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Romania devine un punct important, un nod important, un hub energetic atat de energie electrica, cat si de gaze naturale"
"Astazi punem bazele unui nou coridor de transport energie intre Marea Caspica si Marea Neagra. Va mai aduc aminte ca in marja conferintei din septembrie de la Bucuresti, unde colegul nostru, domnul ministru al Energiei din Azerbaidjan, a fost prezent, am pus bazele coridorului de transport energie verde, legand Marea Neagra de Marea Caspica.
Practic, punem bazele celui de-al doilea coridor de transport de energie si din Romania catre restul Europei. Romania devine un punct important, un nod important, un hub energetic atat de energie electrica, cat si de gaze naturale si, impreuna cu colegii din Azerbaidjan, (…) vrem sa dezvoltam investitiile in Romania si sa contribuim la securitatea energetica a acestei regiuni si a Europei", a declarat oficialul.
Romania si Azerbaidjan "isi si vor dezvolta cooperarea in domeniul energetic", a declarat ministrul azer al Economiei, Mikayil Jabbarov.
"SOCAR, cea mai mare companie de stat din Azerbaidjan, este prezenta pe piata romaneasca de peste un deceniu si acum, cu privire la crearea studiului de fezabilitate comun, va contribui la derularea proiectului.
Ambele tari isi vor dezvolta cooperarea in domeniul energetic. Este o initiativa semnificativa, importanta, sprijinita de cele doua tari. Azerbaidjan contribuie deja la securitatea energetica a tarilor vecine, a unor tari europene.
De asemenea, potrivit memorandumurilor deja semnate intre presedintele Azerbaidjanului si presedintele Comisiei Europene, intentionam sa dublam furnizarea noastra catre Europa pana in 2027 si in acest cadru exista o serie de activitati pe care le analizam. In acest sens, lucram impreuna cu parteneri internationali pentru a ne asigura ca aceste initiative se vor implementa la timp si pe deplin", a mai declarat inaltul oficial azer.
Te-ar putea interesa si: Lege noua pentru antreprenorii romani: ce e licenta industriala unica si cum te scapa de cel mai mare stres
Foto: freepik.com