Criza alimentara nu e doar un zvon sau o gluma proasta: institutii de forta spun ca sute de milioane de oameni pot ramane fara hrana
criza alimentara
Despre criza alimentara la nivel global se tot vorbeste in ultimele saptamani, dupa ce Rusia a invadat Ucraina si astfel au aparut presiuni uriase pe lanturile internationale de aprovizionare mai ales cu cereale, sectorul unde cele doua state ocupau locuri fruntase in importanta la nivel global. Ei bine, criza alimentara care se prefigureaza, desi e tratata ca fiind doar un zvon alarmist de unii, este reconfirmata de institutii cheie, cum ar fi Banca Mondiala si Fondul Monetar International.
Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Programul Alimentar Mondial si Organizatia Mondiala a Comertului au lansat miercuri un apel, solicitand evitarea interzicerii exporturilor de alimente si ingrasaminte. Reprezentantii acestor institutii cer masuri urgente pentru securitatea alimentarala nivel mondial.
La nivel global, aproape 300 de milioane de oameni se afla in situatie de risc
Peste 275 de milioane de oameni din toata lumea pot ramane fara alimente, din cauza efectelor razboiului din Ucraina, eveniment tragic ce a venit peste un fond preexistent deja vulnerabilizat atat de pandemie, cat si de schimbarile climatice, conform Trezoreriei Statelor Unite ale Americii. Acum, situatia s-a inrautatit cu adevarat, arata liderii institutiilor citate mai sus, intr-o declaratie comunca.
"Explozia preturilor la ingrasaminte si problemele de aprovizionare au implicatii importante in privinta productiei de alimente in majoritatea statelor, inclusiv producatorii si exportatorii principali care se bazeaza pe importurile de ingrasaminte", sustin analistii, ingrijorati de ceea ce ar putea urma.
Care e situatia in Romania
Privitor strict la
tara noastra, luna trecuta, ministrul Agriculturii a facut apel la calm si liniste, spunand ca "Romania e o tara stabila din punct de vedere al asigurarii alimentelor de baza pentru populatie". Nu suntem nici in pericolul unei crize alimentare, nici nu se poate vorbi despre foamete.
"In niciun caz nu e nevoie de stocuri, ca Romania e o tara stabila din punct de vedere al asigurarii alimentelor de baza pentru populatie. Ce se intampla azi e oarecum firesc, ca emotia sociala a romanilor a crescut. Criza pandemica, criza la energie si gaze si-au pus amprenta asupra tuturor aspectelor vietii.
Am vazut inflatia care a crescut foarte mult, pretul la energie si gaz a crescut, dar trebuie sa vedem ca acesti factori de risc empacteaza toate ramurile economiei si cu atat mai mult industria alimentara.
Daca pornim de la pretul fertilizantilor, al combstibilului, al imputurilor pentru agricultura, ne dam seama ca ele s-au majorat si evident. Produsul final in prima veriga de productie a alimentelor s-a scumpit. Daca materia prima e mai scumpa, energia si gazul s-au cumpit, evident ca si produsul a crescut ca pret. Mai punem combistuibilul si celelate verigi din lantul de aprovizionare", a declarat oficialul, pentru B1 TV.
Amintim faptul ca atat Rusia, cat si Ucraina sunt doi jucatori esentiali pe piata energetica si alimentara globala. Cele doua state sunt mari producatori de alimente, Ucraina este cel mai mare producator mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Ele cumuleaza nu mai putin de 60% din productia globala.