Cresterea salariului minim duce la majorarea lefurilor bugetarilor si demnitarilor: Avocatul Poporului ar putea primi 5.000 de lei in plus la salariu
indemnizatii bugetarisalariul minim pe economie
Dupa cum a anuntat Guvernul Romaniei, din ianuarie 2022, salariul minim va fi majorat. Angajatii romani incadrati pe piata muncii cu venitul minim vor primi aproximativ 130 de lei in plus, "in mana", la salariu. Lefurile anumitor bugetari, insa, vor creste substantial, deoarece formula de calcul a acestora e strans legata de majorarea venitului minim pe tara.
Astfel, o analiza
Adevarul scoate la iveala faptul ca veniturile anumitor functionari si demnitari publici vor creste substantial, in cazul in care guvernantii nu vor decide inghetarea lor si pentru anul 2022.
"Veniturile acestora din urma ar urma sa fie majorate cu cate 470 de lei pentru fiecare coeficient corespunzator indemnizatiilor pe care acestia le primesc in prezent.
Indemnizatiile bugetarilor cu functii si ale demnitarilor sunt inghetate in prezent la nivelul din 2019, respectiv 2.080 lei brut, la care se adauga un coeficient cuprins intre 6 si 12, in functie de ierarhie", noteaza sursa citata.
De exemplu, presedintele Romaniei are un coeficient de 12, ceea ce inseamna ca, fara o prelungire a masurii de inghetare a indemnizatiilor, venitul acestuia va creste la 30.600 lei/luna, de la 24.960 de lei.
De asemenea, Avocatul Poporului ar primi cu 4.935 de lei in plus pe luna, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge la o indemnizatie de 26.775 lei.
Bani mai multi vor primi si primarii de sectoare din Bucuresti, dar si edilul general: 4.230 lei pentru primarii sectoarelor (22.950 lei lunar) si 4.700 lei pentru primarul general (25.500 lei lunar).
Romanii de rand vor primi in plus putin peste 130 de lei "in mana"
De asemenea, cresc indemnizatiile si pentru prefecti, subprefecti, primari, viceprimari, dar si pentru premier si aparatul executiv. Premierul, de exemplu, ar putea primi 5.405 lei, ceea ce i-ar majora venitul lunar la 29.325 lei.
Va amintim ca, luni, Guvernul a decis ca, din ianuarie 2022, salariul minim pe economie sa fie majorat:
"Astazi (luni - n.r.), Guvernul a adoptat majorarea salariului minim in plata la nivelul lui 2022. (...) Aceasta majorare va fi cu 10% in valoare neta, iar ca valoare bruta salariul minim in plata la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe luna.
Sunt rezultate pozitive, intrucat aceasta majorare a salariului in plata la nivel brut reprezinta o majorare cu aproximativ 250 de lei fata de nivelul actual si de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (...) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare crestere care s-a facut in ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decat cea de anul trecut", a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern.
Citeste si: Codul Muncii a fost modificat: Firmele care nu dau salariul la timp risca amenzi usturatoare. La fel si angajatorii care dau bani la gri
Conform ministrului Muncii, la stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei de 5 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si prognoza, - 2,1 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT, cresterea castigului mediu brut si o parte din cresterea economica prognozata 2021/2020.
In Romania, arata datele Ministerului Economiei, aproape un sfert dintre angajati primesc salariul minim pe economie. Vorbim, practic, despre 1.290.000 de angajati cu salariul minim brut garantat in plata de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare.
Majorarea salariului minim pune noi presiuni pe firme
Cresterea salariului minim nu e tocmai o veste buna pentru multi dintre antreprenorii romani, in conditiile in care majoritatea angajatilor incadrati la salariul minim sunt in mediul privat.
Firmele s-ar putea vedea nevoite sa renunte la angajati, din cauza ca le vor creste costurile si nu vor putea face fata cheltuielilor, cu atat mai putin intr-un context atat de dificil, precum cel pandemic actual.
Citeste si: Managerii de top sunt din ce in ce mai expusi la stress si anxietate