Cresc salariile profesorilor debutanti: cat vor castiga, net, lunar
salarii invatamantprofesorieducatie
Profesorii aflati la inceput de drum vor primi mai multi bani in mana, conform unui anunt facut recent de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Oficialul sustine ca vrea sa transforme invatamantul romanesc intr-un domeniu atractiv, unde tinerii sa doreasca sa se angajeze si sa performeze.
Ministrul s-a gandit ca salariul profesorilor nostri debutanti sa fie echivalentul salariului mediu pe tara.
Mai exact, daca analizam castigurile medii la nivel national aferente lunii martie, observam ca venitul net se apropie foarte mult de pragul de 4.000 de lei. Institutul National de Statistica indica un castig salarial mediu net ajuns la 3.937 de lei in martie, in crestere fata de luna precedenta cu 216 lei (+5,8%).
Referitor la nivelul brut, vorbim despre 6.401 lei in luna martie, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decat in februarie.
Acestea fiind spuse, cel putin 4.000 de lei ar urma sa fie salariul "in mana" al unui profesor la inceput de drum!
Apoi, salariile vor creste. Apar si alte criterii luate in seama la nivelul de salarizare
Ministrul Educatiei sustine ca, desi un debutant va pleca la drum cu salariul mediu pe economie, acesta va urma sa primeasca majorari salariale ulterioare, in functie de anumite criterii, cum ar fi avansul in cariera didactica, dar si anumite performante.
"Desi am sustinut si sustin in continuare punctual obligatia de plata a diferentelor salariale, o anumita parte a fost platita, alta a fost prorogata. (…)
Sustin ca salarizarea profesorilor debutanti sa se faca la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul sa creasca in functie de avansul in cariera didactica si de calitatile demonstrate ale fiecarui cadru didactic, dar trebuie sa incepem de la un nivel motivant”, a afirmat, miercuri, ministrul Educatiei.
Oficialul sustine ca, astfel, profesorii vor fi mai motivati in munca pe care o depun, iar tinerii vor fi mai tentati sa aleaga o cariera didactica, dupa ce vor iesi de pe bancile scolilor. In acest moment, exista un deficit acut de cadre didactice la nivel national, foarte multi tineri "fugind" de aceasta profesie din cauza nivelului salarial pe care-l considera nesatisfacator.
"Profesori pregatiti vom putea avea doar in momentul in care vom reusi sa le dam prestigiul profesiei de dascal, in care vom reusi sa le redam statutul social corelat cu importanta despre care spunem cu totii intotdeauna ca o acordam educatiei la nivel declarativ", a mai spus ministrul Educatiei.
Foto: pixabay