Controalele Antifraudei de la ANAF se vor face cu pistolul la brau. Inspectorii vor fi inarmati cand vor merge la verificari
controale antifraudacontroale anaf
ANAF se reorganizeaza, conform unui proiect al Ministerului de Finante.
Controalele ANAF in 2024 vor fi mai dure si vor viza cu precadere e-Transport si e-Sigiliu. Antifrauda (Directia generale antifrauda fiscala - DGAF) va suferi schimbari substantiale, pentru a deveni mai eficienta in a combate evaziunea fiscala si frauda.
Controale Antifrauda ANAF 2024, ce se schimba
Astfel, inspectorii vor merge inarmati la anumite verificari.
"Obligatiile specifice, suplimentare comparativ cu alte functii generale din cadrul ANAF, precum punerea permanenta la dispozitia serviciului, portul de armament si de uniforma necesita reglementarea unor drepturi corelative printr-un statut special, aprobat prin lege", se arata in proiectul Ministerului Finantelor.
Conform proiectului, "personalul Agentiei din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala care ocupa functii publice specifice poarta, in timpul serviciului, uniforma, insemne distinctive, ecusoane si, dupa caz, armament si alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de aparare, protectie si comunicare, care se atribuie gratuit. In realizarea atributiilor de serviciu, personalul care ocupa functii publice specifice poate imbraca tinuta civila”.
Cei vizati de controale trebuie sa stie ca verificarile vor fi efectuate de minimum doua persoane care ocupa functii publice specifice utilizate in cadrul Agentiei pentru Directia generala antifrauda fiscala.
Un alt aspect important este ca Ministerul isi doreste reluarea functiilor de inspector antifrauda “care sa sustina si sa reflecte intr-o maniera consistenta dezvoltarea activitatii, cu modificarea in mod corespunzator a cadrului legal.
Printre motivele care sustin acest proiect, Ministerul de Finante aduce in vedere "necesitatea cresterii eficientei colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si pentru asigurarea unei coordonari integrate a activitatii administratiei fiscale in actiunea de combatere a fraudei si evaziunii fiscale precum si raspunderea Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetara intr-un mod care sa asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice, instituita prin Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".
"Deoarece prin reforma 1 din Pilonul III, componenta C8 din cadrul Planului national de redresare si rezilienta, se abordeaza nevoia urgenta de modernizare si digitalizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala astfel incat colectarea impozitelor sa fie mai eficienta in raport cu obiectivul de a creste raportul venit - PIB si de a reduce decalajul fiscal la TVA", mai prevede proiectul despre care vorbim.
Foto: manager.ro