Controalele ANAF se lasa greu peste firme: val de societati suspendate de Antifrauda
anaffiscantifraudafirme suspendate
Anul 2021 si controalele efectuate de inspectorii Antifrauda nu au ramas fara urmari pentru societatile comerciale din tara noastra care nu respectau legislatia in vigoare. Antifrauda din cadrul ANAF a decis, anul trecut, suspendarea activitatii pentru sute de firme la care s-au descoperit nereguli.
Vorbim, mai exact, despre nu mai putin de 622 de firme carora Antifrauda le-a suspendat activitatea, anul trecut. Numarul acestora este in crestere considerabila fata de 2020. Practic, vorbim despre o crestere cu 230%, insa si numarul verificarilor a fost mai mare.
Concret, in 2021 inspectorii au desfasurat cu 56% mai multe controale fata de precedentul an, fiind verificate 26.200 de companii. In urma controalelor si neregulilor descoperite de oamenii legii, au fost aplicate 12.434 amenzi (+87%) in valoare de 88,4 milioane lei (+51,9%).
Si in privinta numarului sesizarilor penala se observa o crestere considerabila. In 2021, acesta a ajuns la 301, fiind inregistrata o crestere cu 64,5% fata de nivelul inregistrat in anul 2020.
Referindu-ne la inspectiile de ordin fiscal, constatam faptul ca numarul verificarilor a scazut cu 7,3%, la 32.889. Totusi, notam ca au crescut obligatiile suplimentare stabilite cu peste 18%, la aproape 5 miliarde lei. A scazut numarul amenzilor aplicate cu 14,7%, iar valoarea lor cu 9,6%, la 6,6 milioane lei.
"Un inspector a veridicat, in medie, doua persoane fizice, anul trecut, aproape la fel ca in 2020, iar sumele stabilite suplimentar ca urmare a inspectiilor fiscale s-a ridicat la 107.958 lei (in 2020 suma era de 98.982 lei). In ceea ce priveste persoanele juridice, daca in 2020 un inspector verifica in jur de 5, in 2021 a fost vorba despre 4, dar au crescut sumele stabilite suplimentar cu 49%, la 852.129 lei. Costul colectarii veniturilor la bugetul de stat a scazut cu 15%, anul trecut, conform datelor ANAF. Astfel, la un milion de lei venituri nete s-au cheltuit 9.682 lei", arata datele
hotnews.ro.
Verificarile ANAF continua
ANAF si Inspectia Muncii au transmis ca, in perioada urmatoare, urmeaza o serie de controale cu precadere in domenii precum constructii si servicii conexe, HORECA, intretinerea si repararea autovehiculelor, transport, garda si protectie, infrumusetare si intretinere corporala, alimentatie publica, comert, servicii de curatenie s.a.
Controalele desfasurate de ANAF, Antifrauda si ITM fac parte din actiunea denumita "Cronos".
"Intrucat o mare parte din achizitiile fictive sau artificiale de bunuri si servicii, cu impact asupra TVA si impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, in realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestata, inspectorii antifrauda si inspectorii de munca vor controla prioritar firmele care activeaza in domeniile mentionate si care se incadreaza in profilele de risc generate de analizele documentare", arata Directia Generala de Antifrauda Fiscala.
Te-ar putea interesa si: Cu ANAF nu e de gluma, pregateste actiuni in forta: se poate ajunge in situatia in care un contribuabil este controlat fara sa stie