Contre pe teme salariale intre Varujan Vosganian si Ponta
varujan vosganiansalarii companii de statponta
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a facut precizari legate de salariile pe care le primesc sefii unor companii aflate in subordinea institutiei pe care o conduce.
Ministrul a explicat ca directorul general al Cuprumin a castigat, in medie, in perioada ianuarie - aprilie, 4.700 de lei brut, de zece ori mai putin decat suma vehiculata, iar membrii Consiliului de Administratie sunt platiti cu 10 euro pe sedinta si nu cu 1.000 de euro.
"Pentru a obtine 1.000 de euro pe luna, Consiliul de Administratie ar trebui sa se intalneasca de trei opri pe zi, dimineata, la pranz si seara, inclusiv in zilele nelucratoare.
Nu vreau sa continui aceasta discutie. Rog ca Ministerul Economiei sa fie scos din aceasta discutie", a explicat Vosganian.
Ministrul a subliniat ca a existat o solicitare de a include o suma maximala in ultima perioada a anului pentru a asigura costurile eventualelor negocieri, dar, pentru a ajunge la stabilirea salariului pentru un eventual manager privat trebuie negocieri, inseamna mandat pentru AGA si Consiliul de Administratie, apoi aprobare.
"Pana ajungem acolo, in Ministerul Economiei, nu exista un astfel de salariu, iar membrii CA au sume modice.
Ei isi asuma riscuri, fara sa existe, practic, o compensare materiala. Si repet: refuz orice discutie privind de ce au ajuns astfel de cifre, unde au ajuns si de ce a trebuit eu, aseara, sa raspund la o tema care nu exista, asa cum mi s-a mai intamplat adesea in ultimele luni. Noi dorim sa fim seriosi", a declarat ministrul.
In schimb, premierul Ponta a spus ca ministrul Economiei nu este la curent cu situatia salariilor managerilor din companiile de stat, intrucat lipseste de la sedinte. Potrivit prim-ministrului, lista cu salariile directorilor companiilor de stat publicate de presa a fost facuta de Ministerul Finantelor.
"Alea erau propuneri. Daca sunt salarii mai mici, e foarte bine, ideea este sa avem o regula valabila pentru toti", a zis si Ponta.
Potrivit datelor furnizate miercuri de Guvern, managerii companiilor CFR Infrastructura, Posta Romana, Electrica, Nuclearelectrica, Cuprumin si Tarom au cele mai mari indemnizatii lunare.
Astfel, directorul CN Cai Ferate CFR SA avea o indemnizatie bruta de 14.583 de euro, cel al Postei Romane de 14.280 de euro, iar directorul general executiv al Tarom era remunerat cu 10.000 de euro, la egalitate cu nivelul sefilor de la Cuprumin si Nuclearelectrica, iar managerul Electrica era platit cu 11.111 de euro.
Guvernul a adoptat miercuri Ordonanta de Urgenta prin care se plafoneaza salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult sase ori mai mari fata de venitul mediu brut dintr-o ramura.