CONCEDIERI masive in randul BUGETARILOR: 1000 de primarii risca sa fie DESFIINTATE
bugetarireforma administratiei publiceflorin citu
Reforma administratiei publice este un subiect sensibil in randul societatii civile, dar si al politicienilor care s-au succedat in fruntea tarii, in ultimele peste trei decenii de capitalism. Pe de-o parte, sunt numerosi cetatenii care spun ca avem un aparat bugetar prea stufos si prea costisitor, iar pe de alta, politicienii dau mereu dovada de sfiala, cand e vorba sa puna in aplicare reformele pe care le promit in campaniile electorale. Statistic, Romania are unul dintre cele mai scumpe aparate bugetare din tara si avem nevoie acuta de investitii masiva in digitalizare, pentru a creste inclusiv colectarile la buget, dar si pentru a eficientiza serviciile publice. S-ar putea ca acest moment sa fi venit!
Florin Citu, liderul Partidului National Liberal (PNL), face o declaratie foarte interesanta pe aceasta tema. Liberalul tocmai a spus ca in partid se discuta intens despre o reforma administrativa. Contextul este cat se poate de justificativ: peste 1000 de primarii din tara nu sunt capabile nici macar sa-si asigure veniturile pentru propriul personal. Despre accesarea fondurilor europene si programe de dezvoltare nici macar nu mai poate fi vorba!
"Iarasi un subiect care se discuta in PNL intens: reorganizarea administrativa. Este important pentru ca vedem, in relatia cu Comisia Europeana, ca avem foarte multe localitati care nu se califica pentru fonduri europene. Acele criterii ale Comisiei Europene arata clar ca o primarie nu va putea niciodata venituri si iti trebuie o parte din venituri (cofinantare, n.r.). Avem astazi cred ca 1000 si ceva de primarii care nu au venituri sa-si plateasca propriii salariati. De unde sa mearga mai departe, de unde sa investeasca aceste primarii?", a punctat liberalul.
Te-ar putea interesa si: In plina criza, firmele profita cat pot de muncitori: se lucreaza masiv LA NEGRU
"Daca vrei, daca ai un primar gospodar, se gasesc solutii"
"Ceea ce am cerut eu asociatiilor comunelor, oraselor si municipiilor este sa vina cu o reforma din interior, sa ne spuna cum vor sa reducem costurile. Am inteles, au 10 salariati, foarte bine, dar de unde reducem costurile? Incasezi mai bine, care este solutia? Daca vrei, daca ai un primar gospodar, se gasesc solutii. Bineinteles ca vor fi si resurse de la buget", a mai punctat Florin Citu.
Liberalul a mai sustinut ca blocarea cresterilor salariale din administratie nu este o solutie pe termen lung si ca avem nevoie de reforme serioase.
Florin Citu a vorbit si despre reformele pe care le-a inceput, cand era sef de Guvern, dar pe care spune ca le-a lasat in spate, plecand de la Palatul Victoria chiar "in mijlocul lor".
"Toata lumea se plange de serviciile pe care le ofera statul. Am incercat in acesti doi ani sa avem o digitalizare rapida si s-au intamplat cateva lucruri: sunt 500.000 de case de marcat deja conectate la ANAF, am introdus eFactura si sper ca proiectul sa mearga mai departe. Acestea sunt reforme care iti ridica standardul de viata pentru ca oamenii nu mai trebuie sa piarda timp la coada la ANAF. Am facut acest sistem de plata al taxelor online ... Castigam timp! Castigam calitatea vietii si asta inseamna reforme!"
Liderul PNL e constient ca reformele administrative, cum ar fi digitalizarea, inseamna si restructurari bugetare, dar si recrutare de specialisti, de "alt tip de oameni", de profesionisti.
"Natural, digitalziarea inseamna o alta structura a aparatului public ... inseamna alt tip de oameni ...", a spus seful PNL, la B1tv.