Comisiile parlamentare i-au dat aviz NEGATIV lui Florin Citu pentru functia de ministru al Finantelor
florin cituministrul finantelor publicecatalin radulescueugen teodoroviciaudiere ministriguvern pnl
Comisiile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea ministrilor sa aiba loc marti si miercuri, iar votul pentru investirea Guvernului Orban sa fie dat in plenul reunit de luni, 4 noiembrie, de la ora 14:00. Astfel, mai multi minstri au fost audiati de comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.
Unul dintre ministrii audiati a fost si liberalul Florin Citu, care a fost propus de premierul desemnat, Ludovic Orban, pentru functia de ministru al Finantelor Publice.
Citu insa nu a convins membrii comisiilor de specialitate sa ii ofere aviz favorabil, el primind aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost 19 voturi pentru, 19 impotriva si nicio abtinere.
Citu si-a inceput pledoaria in fata membrilor comisiilor reunite ale Parlamentului spunand ca Executivul Orban este unul "de tranzitie" si ca tara noastra intra intr-o noua etapa, una "liberala".
"Guvernul Orban este un guvern de tranzitie. Romania intra intr-o noua etapa. Una liberala. Pentru mine, Florin Citu, exista un singur obiectiv: eradicarea saraciei din Romania. O economie liberala poate face acest lucru, poate asigura bunastarea tuturor cetatenilor Romaniei. Exista doua seturi de masuri: pe termen scurt si pe termen mediu si lung. Si prima se refera la rectificarea bugetara.
Avem doar datele pentru luna august, asteptam datele in perioada urmatoare. Deciza este de a respecta tratatele cu Comisia Europeana si recomandarile pentru a evita orice procedura de infigement pentru deficit bugetar. Procedura de infrigement inseamna o scadere a ratingului de tara si dobanz mai mari. Va ridica semne de intrebare din partea partenerilor nostri institutionali dar si neinstitutionali”, si-a inceput Citu prezentarea.
Citu vrea sa aduca in tara tezaurul de la Moscova
Citu a prezentat si cateva masuri pe care le-ar avea in vedere, daca ar ajunge sa ocupe functia pentru care este propus. Printre altele, Citu a spus ca are de gand sa demareze procedura de aducere in tara a tezaurului de la Moscova.
"Imi iau angajamentul ca voi face tot ce pot sa revigorez, impreuna cu guvernatorul BNR si BNR, Comisia comuna romano-rusa care are ca obiectiv repatrierea tezaurului din Rusia. Cred ca ministrii de Finante de pana acum nu au facut suficient. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time, vom elimina complet TVA defalcat. Vom lasa agentii economici sa aleaga daca vor impozit pe venit sau pe profit. Ma voi lupta cu toate puterile ca nici un cetatean roman sa nu-si piarda drepturile deja castigate. Vom avea criterii de performanta la construirea acestui buget. La aparare vor fi cei 2% alocati, daca e posibil chiar mai mult. La educatie avem o promisiune de a merge catre 6%, ca preferinta personala va spun ca ar trebui sa mearga si spre investitii, nu doar salarii. Deja la Ministerul Finantelor exista o schita de buget pentru 2020, o vom lua ca baza pentru propunerea noastra de buget”, a declarat Citu.
"Ia, mai Dane, pastilele"
Audierea lui Citu a fost una cu "scantei", insa.
Ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost in prim-planul unei scene de declaratii acide. El a spus ca "Domnul Teodorovici este pleonasm, v-am mai spus", la replica liberaralului Dan Valceanu, care a spus ca "Domnul Teodorovici trebuie sa ceara cuvantul daca vrea sa vorbeasca”.
De asemenea, deputatul "mitraliera", Catalin Radulescu i-a strigat liberalului Dan Valceanu: "Ia, mai Dane, pastilele!”.
Citu: A fost un vot politic
Florin Citu s-a declarat nemultumit de votul comisiilor de specialitate, acuzand faptul ca "a fost un vot politic".
"A fost un vot politic si a fost 19 la 19. Acum, interpretarea presedintelui de comisie de la PSD a fost ca e vot negativ. E un vot politic in care nu s-a luat o decizie, daca ma intrebati pe mine. Cred ca am reusit sa raspund nelamuririlor de acolo, chiar daca unele intrebari nu isi aveau sensul in aceasta comisie, pentru ca erau luate din titluri de tabloid si can can. Dar am raspuns si acolo", a afirmat Citu dupa audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Doua zile de audieri pentru ministrii propusi de Orban
Marti este prima zi de audieri in comisii a ministrilor propusi in Guvernul Orban. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea ministrilor sa aiba loc marti si miercuri, iar votul pentru investirea Guvernului Orban sa fie dat in plenul reunit de luni, 4 noiembrie, de la ora 14:00.
Ministrii propusi trebuie sa raspunda intrebarilor senatorilor si deputatilor, astfel incat sa obtina avizul si Guvernul sa treaca de votul de incredere al Parlamentului, pentru a-si intra in atributii.
Printre cei audiati marti se numara Nicolae Ciuca, propus la Ministerul Apararii, Florin Citu, propus la Finante dar si propunerea pentru Sanatate, respectiv Victor Costache.