Comisia Europeana va cere explicatii Guvernului privind modificarile aduse legilor justitiei
comisia europeanalegile justitieioug 114taxa pe lacomie
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca urmareste cu ingrijorare ultimele evolutii privind statul de drept in Romania ca urmare a modificarilor aduse legilor justitiei si ca va cere explicatii Guvernului roman in acest sens.
Comisia Europeana transmite inca un semnal de ingrijorare, la doar o saptamana dupa ce le-a spus oficialilor de la Bucuresti ca efectele OUG 114 vor fi devastatoare pentru economia romaneasca.
Miercuri, oficialii europeni au revenit asupra situatiei din tara noastra, exprimandu-si nemultumirea privint evolutia statului de drept din Romania.
"Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare ultimele evolutii privind statul de drept in Romania. Atat continutul, cat si procedura prin care au fost facute ultimele modificari, folosind ordonante de urgenta si fara nicio consultare a sistemului judiciar par a fi in directa contradictie cu recomandarile Comisiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre.
Drept urmare, Comisia va cere explicatii guvernului roman privind ultimele modificari”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei.
Comisia Europeana reaminteste Romaniei ca in raportul emis in noiembrie a facut apel la autoritatile de la Bucuresti sa "implementeze un sistem independent de numire a procurorilor, bazat pe criterii clare si transparente si pe sustinerea Comisiei de la Venetia”. De asemenea, in raport Comisia cere Romaniei sa "tina cont de recomandarile din MCV si ale Comisiei de la Venetia si GRECO”.
"Dupa cum am precizat, Romania trebuie sa readuca procesul reformelor pe drumul cel bun. Acest lucru inseamna sa mearga inainte, nu inapoi si abtinerea de la pasi care ar putea anula progresul care a avut loc in ultimii ani”, a afirmat purtatorul de cuvant.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat, marti, adoptarea unei OUG privind legile justitiei care stabileste ca functiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate si de procurori care au fost judecatori si ca persoanele aflate in prezent in aceste functii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.
Sursa foto: pexels.com